Blog

Omlet czekoladowy – takiego jeszcze nie jadłeś!

Omlet czekoladowy

Omlet czekoladowy potrafi przyrządzić chyba każdy. To klasyczne, znane od lat danie doczekało się wielu wielbicieli i równie wielu modyfikacji. Bazując na klasycznym przepisie można zamieniać składniki, dodawać własne przyprawy i serwować potrawę na wiele sposobów. Sporą popularnością cieszą się obecnie omlety czekoladowe w wersji wytrawnej oraz… dietetycznej. Sprawdź nasze inspiracje.

Bez względu na to, czy jesteś typem kulinarnego eksperymentatora czy wolisz sprawdzone przepisy, omlet kakaowy to danie, które możesz ulepszać i modyfikować na różne sposoby. To niezwykle wdzięczna potrawa, do której pasuje większość dodatków nie tylko słodkich, ale też wytrawnych. Finalny efekt, jak zawsze, zależy od sposobu podania.

Modyfikacja bazowego przepisu

Nawet najsmaczniejsze danie nieurozmaicone i jedzone zbyt często może się znudzić. Dlatego tak ważne jest, aby od czasu do czasu dokonać własnych modyfikacji i zaskoczyć domowników. Korzystając z poniższych pomysłów śmiało możesz zrobić omlety czekoladowe, które potem zaserwujesz nawet swoim gościom. Sprawdź te trzy pomysły:

  • omlet czekoladowy w wersji fit —z mąką owsianą zamiast pszennej,
  • omlet z dodatkami —urozmaiceniem klasycznego omleta może być owocowa polewa, posypka czekoladowa, bakalie i orzechy. Oryginalnym pomysłem będą jadalne kwiaty,
  • omlet czekoladowy wytrawny — do niesłodzonego kakao świetnie pasują wyraziste przyprawy takie jak chilli, kardamon, pieprz, lawenda, ocet balsamiczny czy orzechy. Tylko od wyobraźni kucharza zależy, z jakimi dodatkami poda omlet wytrawny.

Różne formy podania

Omlet czekoladowy to jedno z bardziej klasycznych dań. Dlatego zazwyczaj przepisy bazowe, z których korzystają kucharze amatorzy i zawodowcy niewiele różnią się między sobą. Sposobem na stworzenie autorskiego, niebanalnego dania jest na pewno doprawianie masy różnymi, czasem zaskakującymi przyprawami. W tej kategorii omlet stwarza wiele możliwości dla wyobraźni i kreatywności gotującego. Nawet w wersji kakaowej możesz przyrządzić go:

  • na słodko — dodając cynamon, cukier, laskę wanilii, owoce,
  • w formie wytrawnej — dodając odrobinę chilli, kardamonu czy klasycznie soli i pieprzu.

Po przyrządzeniu idealnej masy, której sekretem będą przemyślnie skomponowane składniki w odpowiednich proporcjach, przychodzi czas na wysmażenie dania. Po zarumienieniu go z każdej strony i zdjęciu z patelni możesz przejść do serwowania potrawy. W tym zakresie omlet kakaowy także pozwala Ci na sporą dawkę fantazji:

  • podawaj omlet oprószony cukrem pudrem i gorzkim kakao, przyozdobiony kostkami czekolady,
  • zrób omletowy torcik, układając kilka placków jeden na drugim i przekładając je serkiem lub dżemem,
  • pokrój omlet na mniejsze kawałki (np. trójkąty) i ułóż na talerzu w takiej formie, aby prezentowały „artystyczny nieład”.

Mnogość pomysłów na przyrządzanie i serwowanie omletów udowadnia, że nawet proste, uchodzące za klasyczne dania można wciąż ulepszać. To zachęta dla wszystkich, którzy szukają głębi smaku nawet w tak tradycyjnych potrawach jak czekoladowy omlet.

Categories

Author

Ewelina Avatar

Share & Print

No Comments

Leave a Reply