Blog

Polewa czekoladowa z gorzkiej czekolady – sprawdź proste przepisy

Elkery

Wybierając przepis na polewę czekoladową, trzeba mieć na uwadze kilka aspektów. Po pierwsze zbyt wiele składników i nieumiejętne ich połączenie sprawi, że nasza polewa będzie do wyrzucenia (albo wylania – zależy od konsystencji). Z kolei zbyt mała ich ilość może wymagać dużych umiejętności, podczas gdy chodzi nam o dobry, sprawdzony i szybki przepis.

Błyszcząca polewa z gorzkiej czekolady

 

Na początek polewa czekoladowa z gorzkiej czekolady lub kakao, która zachwyci Cię nie tylko łatwością przygotowania, ale także różnymi wariantami. Ten przepis to pomysł nie z tej ziemi, by z czekolady wykonać prawdziwe arcydzieło smaku, zapachu i wyglądu. W tym przepisie potrzebujesz:

  • 200 ml śmietanki 30%;
  • 100 g kakao ciemnego z Ghany E.Wedel lub tabliczki czekolady gorzkiej klasycznej E.Wedel;
  • 250 g cukru;
  • 225 ml wody;
  • 50 g miodu;
  • 25 g żelatyny + 40 ml wody.

A jak ją wykonać? Zaczynasz od cukru, wody, śmietanki i kakao, które razem gotujesz, a następnie dodajesz miód. Żelatynę rozpuść w wodzie i dodaj do polewy. Polewę wymieszaj aż do momentu, gdy żelatyna rozpuści się całkowicie. Całą masę na końcu miksuj i przecedź przez dość drobne sitko. Ciepłą polewę przelej teraz do miski. Następnie zawiń szczelnie folią spożywczą i odstaw aż do wystygnięcia. Oczywiście przy wykorzystaniu czekolady należy ją dorzucić do gotującej się śmietanki w małych kawałeczkach.

 

Delikatna polewa z gorzkiej czekolady

 

Inny przepis mówi o wykorzystaniu dużo mniejszej liczby składników, a przy tym koniecznie potrzebujesz czekolady, by przygotować polewę z gorzkiej czekolady. Co zatem należy kupić?

  • śmietanka UHT 30% – 60 ml;
  • czekolada lekko gorzka 50% E.Wedel – 125 g;
  • miękkie masło – 20 g.

Tutaj produktów jest niewiele, a wykonanie jest jeszcze prostsze. Śmietankę należy zagotować w rondelku, ale nie doprowadzić do jej wrzenia. Tuż przed nim należy dodać czekoladę pokruszoną na dość małe kawałki, około centymetra, i mieszać. Trzeba robić to delikatnie, ale dość często i czekać aż ta się rozpuści. Dopiero po zdjęciu z ognia należy dodać miękkie masło. Po kilku chwilach polewa jest pięknie błyszcząca i gotowa do dekoracji ciast i tortów.

 

Polewa z orzechami

 

Czasami do polewy z czekolady gorzkiej warto dodać orzechy. W tym wypadku będziecie potrzebowali:

  • mleko 3,2% – 150 ml;
  • miód – 40 g;
  • żelatyna – 5 g;
  • woda do namoczenia żelatyny – 20 ml;
  • czekolada mleczna z całymi orzechami E.Wedel – 1 tabliczka;
  • czekolada mocno gorzka 80% E.Wedel – 1 tabliczka.

 

Dość prostym pomysłem jest wykorzystanie mlecznej czekolady z orzechami. To sprawi, że polewa będzie niezwykle aromatyczna, przebijać będzie smak orzechów, ale druga tabliczka mocno gorzkiej czekolady doda z kolei innego aromatu i wyciągnie na wierzch kakao. Jak przygotować polewę?

 

Najpierw zagotowujemy mleko z miodem, potem dodajemy żelatynę, uprzednio namoczoną, i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Potem dopiero dodajemy kawałki czekolady połamanej. Wówczas mieszamy do jej rozpuszczenia. Całość trzeba odstawić do wystudzenia i polewać ciasto dopiero wtedy, gdy jest już chłodna, ale jeszcze nie zastygnięta. Który przepis i która polewa podoba Wam się bardziej? Spróbujcie obu i dajcie nam znać!

 

 

Categories

Author

Ewelina Avatar

Share & Print

One Comment

  1. Avatar
    Karmel-itka 4 lata ago

    Wpis niebywale przydatny! Zapisałam i będę korzystać, z pewnością!

Leave a Reply