Blog

Polewa czekoladowa z czekolady i kremowej śmietany – sprawdź, jak zrobić

Polewy czekoladowe to klucz do sukcesu, jeśli chodzi o ozdabianie i smak ciast, tortów i deserów. Wykonanie jej samodzielnie nie tylko sprawi, że będzie ona dużo lepsza w smaku, ale także przysporzy nam dużo więcej satysfakcji. Jak zatem przygotować polewę czekoladową, by cieszyć się jej smakiem i konsystencją?

 

Podstawowe produkty do polewy z czekolady i śmietany

 

Wykonując polewę z czekolady i śmietany, trzeba zadbać o:

  • Wysokiej jakości czekoladę gorzką, np. gorzką czekoladę klasyczną 64% E.Wedel;
  • Śmietankę kremówkę 36%.

Tylko dzięki temu, że produkty, których użyje się do przygotowania polewy czekoladowej będą dobrej jakości, można stworzyć niezwykłą polewę. Co ważne, często do jej zagęszczenia przyda się jeszcze żelatyna, ale tu uważać należy na sposób, w jaki jest ona przygotowywana, tak by jej zbyt duża ilość nie sprawiła, że polewa nie będzie płynna.

 

Proces przygotowywania polewy czekoladowej – roztapianie

 

Aby dobrze wykonać polewę czekoladową, należy znać jeden ze sposobów. To klucz do tego, by polewa wyszła dobrze temperowana i błyszcząca. Nigdy nie rozpuszczamy czekolady w garnku, bezpośrednio nad ogniem, bo się przypali.

 

Co wykorzystuje się najczęściej? Zdecydowanie kąpiel wodną. Aby ją zrobić, czekoladę umieszczamy w miseczce, którą wstawiamy do większego naczynia z wrzącą wodą. Czekamy, aż roztopi ją ciepło pary wodnej. O czym nie możemy zapominać przy korzystaniu z kąpieli wodnej?

  • Używaj wysokogatunkowej czekolady dobrej jakości. Pamiętaj, że czekolada biała roztapia się najtrudniej, dość długo, ale najszybciej się przypala. Musisz więc zachować szczególną ostrożność;
  • Wybierz czekoladę połamaną albo posiekaną na dość drobne kawałki. Często wykorzystuje się czekoladę w postaci drobinek czekoladowych, tzw. chocolate chips. Dzięki temu roztopi się szybciej i bardziej równomiernie;
  • Zadbaj także o odpowiednią miseczkę. Zanim włożysz do niej czekoladę, powinna być przede wszystkim wysuszona, pozbawiona wilgoci. Ważne jest także, by woda nie dostała się do czekolady również podczas procesu roztapiania;
  • Pamiętaj, by drobno posiekaną czekoladę umieścić w metalowej (względnie szklanej) miseczce, którą zawiesisz bezpośrednio nad cieczą w obrębie garnka z lekko wrzącą wodą. Nastaw minimalną moc palnika, by czekolada mogła roztapiać się powoli. Nie zapominaj, że powinna roztapiać się niezbyt szybko i niezbyt gwałtownie. Zbyt wysoka temperatura roztapiania czekolady rozwarstwi ją lub przypali;
  • Bardzo ważne jest, by naczynie z czekoladą nie dotykało wrzącej wody;
  • Wiele osób nie wie, że czekoladę w naczyniu należy mieszać rzadko.

 

Polewa z czekolady i śmietany – łączenie składników

 

Jak zatem właściwie połączyć polewę z czekolady i śmietany, by wspólnie miały konsystencję i smak? Śmietankę wlewamy do rondelka, najlepiej z grubym dnem i podgrzewamy. Teraz możliwości są dwie. Albo roztopioną w kąpieli wodnej, zgodnie z zaleceniami powyżej, czekoladą wlejemy delikatnie do śmietanki i będziemy mieszać, albo też będziemy rozpuszczać ją w śmietance bezpośrednio w rondlu. Obie metody są poprawne i obie dadzą polewę – równą, piękną i błyszczącą. Zatem tylko od Ciebie zależy, jaką czekoladę wybierzesz i jak ją przygotujesz. Powodzenia!

 

 

Categories

Author

Ewelina Avatar

Share & Print

No Comments

Leave a Reply