Blog

Prosty przepis na czekoladowy sernik na zimno

Sernik Czekoladowy

Z czym kojarzy Ci się lato? Co sprawia, że mówisz „to jest lato, jak z mojego dzieciństwa”? Jakie smaki i zapachy przypominają Ci beztroskie czasy spędzone głównie na zabawie? Każdy ma inne wspomnienia. Jednak jest jedna rzecz: taki deser, który łączy wszystkich. Chodzi oczywiście o sernik. A na lato najlepszy jest czekoladowy sernik na zimno. Dowiedz się, jak go przygotować.

 

Konsystencja przypomina pierzastą chmurkę w letni, ciepły dzień. Smak jest niebiański – zdecydowanie nie ma sobie równych. Idealny do popołudniowej kawy, zamiast drugiego śniadania lub na podwieczorek. Popieści kubki smakowe, orzeźwi i sprawi, że trudno się będzie od niego oderwać. Przygotuj czekoladowy sernik na zimno już dziś!

 

Jak zrobić czekoladowy sernik na zimno?

Przygotowanie ciasta musisz podzielić na trzy etapy, dzięki temu łatwiej będzie Ci się pracować. Na początek zobacz, jak zrobić spód. Do wykonania sernika potrzebujesz tortownicy o średnicy 18 cm.

 

Składniki na spód:

  • ulubione kruche ciastka ok 100 gramów,
  • 1 łyżka masła orzechowego,
  • 1 łyżka masła 82%.

Przygotowanie:

Ciasteczka połam i umieść w malakserze. Miksuj, aż powstanie sypka kruszonka. Wtedy dodaj oba masła i jeszcze raz zmiksuj. Ciasto będzie miało konsystencję „mokrego piasku”.

Tak przygotowaną masę wsyp do tortownicy i równomiernie uklep, a następnie wstaw do lodówki. Gotowe? Czas przejść do sera!

 

Składniki na masę sernikową:

  • 0,5 kg gotowego twarogu sernikowego,
  • 2 tabliczki czekolady lekko gorzkiej 50% E.Wedel,
  • 1 szklanka cukru pudru.

 

Przygotowanie czekoladowej masy sernikowej:

  1. Ser należy ogrzać do temperatury pokojowej. Następnie dodaj do niego cukier puder i dokładnie wymieszaj.
  2. Czekoladę roztop w kąpieli wodnej. W tym celu najpierw połam ją na drobne kawałki. Potem nad garnkiem z gotującą się wodą ustaw metalową miskę. Do środka misy wsyp czekoladę i zacznij mieszać. Po chwili zawartość naczynia zacznie się rozpuszczać. Gdy to już nastąpi, przestudź ją.
  3. Ponownie sięgnij po miskę z serem. Zacznij dodawać do niej czekoladę – łyżka po łyżce. Zawartość naczynia mieszaj aż do uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji.

Gdyby w przygotowanym cieście pozostały grudki, masę należy delikatnie podgrzać. Czekolada się rozpuści i połączy z resztą składników.

 

Wyłóż na ciasteczkowy spód przygotowaną w ten sposób czekoladową masę sernikową. Rozprowadź łyżką po całej tortownicy i ponownie wsadź do lodówki na kilka godzin, żeby stężała.

 

Jak udekorować czekoladowego sernika na zimno?

Choć czekoladowy sernik smakuje rewelacyjnie solo, to jednak warto zadbać o estetykę. Pomoże Ci w tym polewa czekoladowa z nutą alkoholu.

 

Składniki:

  • 1 tabliczka czekolady mlecznej E.Wedel,
  • 50 ml likieru o smaku słony karmel,
  • 1 łyżka masła.

 

Czekoladę pokrój na kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej. Gdy zawartość się rozpuści, zdejmij z ognia i wystudź. Po chwili dodaj likier i masło. Energicznie wymieszaj, aby powstała lejąca się polewa. Kiedy sernik stężeje, wylej polewę na wierzch i ponownie umieść ciasto w lodówce.

 

Czekoladowy sernik na zimno to prosty i szybki, a do tego bardzo pyszny deser. Orzechowa nuta w spodzie i polewie rewelacyjnie współgra z czekoladowym serem. Nie zwlekaj i zrób to ciasto już dziś!

 

Zobacz więcej: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/ciasto-czekoladowe-z-serem-sernik-nowojorski/

 

Categories

Author

Ewelina Avatar

Share & Print

No Comments

Leave a Reply