Blog

Przepis na kruche ciastka czekoladowe z kawałkami czekolady

Kruche ciasteczka kokosowe z czekoladą

Szukasz pomysłu na coś szybkiego i bardzo pysznego? A może potrzebujesz przekąski na urodzinowe przyjęcie lub wycieczkę w góry? W takiej sytuacji sięgnij po sprawdzony przepis na kruche ciastka czekoladowe z kawałkami czekolady. Pulchniutkie, duże i pełne czekolady – to najlepsze ciasteczka na całym świecie, które pokochają nie tylko dzieci, ale także dorośli. Nie zwlekaj, przygotuj te ciastka już dziś.

 

Przygotowanie tych ciastek zajmie Ci kwadrans. To bardzo niewiele za tak dużo przyjemności! Do ich wykonania potrzebujesz kilku prostych składników, które z pewnością masz w swojej spiżarni. Sprawdź ten przepis, a na pewno nie pożałujesz.

 

Jak przygotować kruche ciastka czekoladowe z kawałkami czekolady?

Z podanej ilości składników przygotujesz 12 dużych ciastek. Jeśli chcesz mieć ich więcej, zwiększ ilość produktów lub… zrób mniejsze ciastka.

 

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki,
  • ¾ kostki masła 82%,
  • ¼ szklanki cukru,
  • 2 jajka rozmiar M,
  • 150 g czekolady lekko gorzkiej 50% E.Wedel,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • pół łyżeczki soli,
  • 4 łyżki kakao ciemnego z Ghany E.Wedel.

Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Przed przystąpieniem do pracy rozgrzej piekarnik do 220°C. Dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia.

Czekoladę pokrój na drobne kawałki. Do dużej miski przesiej mąkę, kakao, sól i proszek do pieczenia. Następnie dodaj cukier i pomieszaj składniki. Potem umieść w misce miękkie masło i wbij jajka. Zawartość naczynia zagnieć rękami, aby powstało jednolite, lepkie ciasto. Do przygotowanej masy wsyp pokrojoną czekoladę i szybko wymieszaj wszystko rękami do momentu aż powstanie gładka kula ciasta.

Odpowiednie porcje ciasta nabieraj łyżeczką, następnie uformuj z kulkę, połóż na blaszce i rozgnieć za pomocą tłuczka do mięsa lub grzbietu dłoni na grubość około 0,5 cm. Ciasto możesz ciasno układać na blaszce, ponieważ podczas pieczenia nie rośnie na boki.

Tak przygotowane ciastka włóż do pieca rozgrzanego na 220°C na 5 minut. Następnie obniż temperaturę do 180°C i piecz 10 minut. Gdy ciastka czekoladowe będą miały złoty kolor, wyciągnij je z piekarnika i pozostaw do wystygnięcia.

Aby zachować idealną kruchość ciastek, przechowuj je w szczelnym zamknięciu, np. puszce.

 

Jak zrobić polewę czekoladową do ciastek czekoladowych z kawałkami czekolady?

Chcesz mieć jeszcze więcej czekolady? Co powiesz na polewę czekoladową, która idealnie przykleja się do kruchych ciastek i podniebienia, co dodatkowo podnosi wrażenia smakowe?

 

Składniki na polewę czekoladową:

  • 100 g masła 82%,
  • 100 g czekolady mlecznej E.Wedel,
  • 2 łyżki mleka.

Masło pokrój na kostkę, dodaj do rondelka i podgrzej. Czekoladę posiekaj na kawałki i dodaj do rozpuszczającego się masła. Gdy składniki się połączą, dodaj mleko, szybko wymieszaj i wyłącz palnik. Polewa jest gotowa do dekorowania ciastek!

 

Kruche ciastka ułóż na kratce. Za pomocą łyżki polewaj każde ciastko i poczekaj, aż polewa spłynie po bokach i otuli ciasteczka. Aby czekolada szybko stężała, umieść deser w lodówce na kilkanaście minut. Po tym czasie możesz podawać ciastka na stół. Smacznego!

 

Zobacz więcej: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/przepis-na-klasyczne-ciastka-czekoladowe/

Categories

Author

Ewelina Avatar

Share & Print

No Comments

Leave a Reply