Blog

Przepis na lody czekoladowe Thermomix

W dzisiejszych czasach coraz trudniej znaleźć nam czas na domowe gotowanie. Obowiązki zawodowe i domowe wypełniają niemal całą dobę. Właśnie dlatego coraz więcej osób posługuje się nowoczesnym urządzeniem Thermomix, które posiada aż 12 funkcji i dzięki temu znacznie przyspiesza proces gotowania poprzez automatyzację. Nie wszyscy zdają sobie jednak sprawę, że z pomocą tego innowacyjnego robota kuchennego można przyrządzić także wspaniałe lody. Dziś prezentujemy zatem sprawdzony przepis na lody czekoladowe Thermomix.

Lody czekoladowe Thermomix. Czego potrzebujesz do ich przyrządzenia?

Proponowana lista składników powinna wystarczyć na około 10 porcji. Aby przyrządzić wyśmienite lody czekoladowe Thermomix przygotuj:

  • tabliczkę gorzkiej czekolady
  • 400 ml tłustego mleka
  • 200 ml śmietany 30%
  • 150 g cukru
  • 4 żółtka
  • 50 g kakao

Do lodów polecamy czekoladę gorzką klasyczną 64% E.Wedel oraz kakao ciemne z Ghany tego samego producenta. W naszych lodach sprawdziło się wyśmienicie zapewniając intensywnie czekoladowy smak. Przejdźmy teraz do realizacji przepisu.

Krok 1: Rozdrabniamy gorzką czekoladę

W standardowych przepisach czekolada, z której powstają lody zazwyczaj wymaga pokruszenia i roztopienia w kąpieli wodnej. Korzystając z urządzenia Thermomix wystarczy umieścić tabliczkę w naczyniu miksującym i użyć funkcji rozdrabniania (5s/obr.8). Lody czekoladowe Thermomix powstaną w zaledwie kwadrans. Jedynie ich mrożenie zajmie przynajmniej kilka godzin.

Krok 2: Gotowanie i mrożenie lodów

Gdy czekolada będzie już rozdrobniona, do naczynia należy dodać wszystkie pozostałe składniki. Wybierz funkcję gotowania (8min/90’C/obr.). Po upływie 8 minut uzyskasz masę, z której niebawem powstaną lody czekoladowe Thermomix. Po 8 minutach w naczyniu znajdować się jednolita gładka masa, z której następnie przyrządzisz lody czekoladowe Thermomix. Masę czekoladową należy teraz przelać do foremki. Najlepiej w tej roli sprawdzą się formy silikonowe i aluminiowe przeznaczone do zamrażania. Ze względu na rozmiary urządzenia wysokość foremki nie powinna przekraczać 4 cm. Masę należy ostudzić i odstawić do zamrożenia. Lody czekoladowe Thermomix będą smakować najlepiej i osiągną idealną konsystencję, jeżeli spędzą w lodówce około 10 godzin. W praktyce dobrze jest zatem przygotować masę czekoladową wieczorem, aby móc z niej skorzystać następnego dnia.

Krok 3: Rozmrażanie lodów

Po upływie 10 godzin lody z pewnością są już gotowe. Po wyjęciu z zamrażarki foremkę najlepiej umieścić na około kwadrans w lodówce, aby zmrożoną masę czekoladową dało się podzielić na mniejsze części, które zmieszczą się w urządzeniu. Optymalnym rozwiązaniem będzie pokrojenie lodów na kostki o bokach około 4 cm.

Krok 4: Miksowanie i ubijanie lodów

Podzielona na kostki masa czekoladowa musi z powrotem trafić do urządzenia, gdzie zostanie zmiksowana (15s/obr.9). Następnie ubij lody korzystając z kopystki (30s/obr.6). Teraz lody są już gotowe. Można podawać je w wafelku, ale najlepiej prezentować będą się w pucharkach. Słodkich czekoladowych pyszności nigdy za wiele, dlatego deser możesz udekorować wafelkami bądź cukierkami z Mieszanki Wedlowskiej E.Wedel.

 

 

Categories

Author

Ewelina Avatar

Share & Print

No Comments

Leave a Reply