Blog

Puszyste babeczki z kawałkami czekolady – zobacz, jak zrobić muffinki

Muffinki to proste i szybkie ciastka. Są delikatne i miękkie w środku, chrupiące na zewnątrz, a do tego łatwe w przygotowaniu. Nie można się im oprzeć ani przejść obok nich bez zatrzymania. Do tego mogą mieć one przeróżne smaki i dodatki, które sprawią, że ciasteczka będą jeszcze lepiej prezentowały się na talerzu. Jak przygotować puszyste babeczki z kawałkami czekolady w stylu muffinów?

Babeczki czy muffinki?

 

Wiele osób zastanawia się, jak jest różnica pomiędzy babeczkami a muffinkami. Robiąc muffinki z kawałkami czekolady, warto o tym pomyśleć. Czy to to samo? Otóż nie! W teorii i praktyce cukierniczej istnieją między tymi wypiekami pewne znaczące różnice. W przypadku babeczek mamy do czynienia z lżejszą strukturą, dlatego doskonale współgrają one z różnymi polewami, kremami czy nawet lukrem. Z kolei jeśli chodzi o ciasto na muffiny, to jest ono odrobinę cięższe. Dlatego w podstawowej wersji i tradycyjnie, muffiny były podawane bez polewy czy innych dodatków – tzw. sauté. Muffiny mogą być ponadto w wersji słodkiej, ale także w wersji słonej. Ta wytrawna odsłona może zawierać np. szynkę oraz ser i być podana na śniadanie. A jak jest w przypadku naszego przepisu?

 

Podstawowe składniki na muffinki z kawałkami czekolady

 

Aby przygotować dobre muffinki z kawałkami czekolady, będziemy potrzebowali przede wszystkim… czekolady. Musi być dobrej jakości, by nie zepsuła smaku, a podbiła go i dodała swój aromat do całego ciasta. Oto produkty, które trzeba przygotować na muffinki:

  • 300 g mąki pszennej;
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
  • 100 g cukru;
  • 2 jaja;
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego;
  • 100 ml oleju;
  • 150 ml gazowanej wody mineralnej;
  • pół tabliczki gorzkiej czekolady klasycznej 64% E.Wedel rozdrobnionej na małe kawałki.

 

Proces przygotowania muffinków z kawałkami czekolady

 

Właściwie można użyć różnych czekolad i wzbogacić smak. W tym jednak przepisie na muffinki z kawałkami czekolady pojawia się tylko czekolada gorzka z Ghany o zawartości kakao na poziomie 64%. Aby przygotować muffinki, należy w jednej misce wymieszać wszystkie składniki suche, a więc: mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy oraz cukier. Masa musi być sypka. W drugiej misce z kolei, za pomocą trzepaczki, należy połączyć składniki mokre, w tym przepisie są to: gazowana woda mineralna, olej oraz jajka.

 

Następnie połącz składniki z obu misek, przy czym pamiętaj, by suche składniki dodawać do mokrych. Następnie wszystko dokładnie wymieszaj. Na sam koniec, za pomocą szpatułki, dodaj do masy kawałki posiekanej czekolady. Przygotowanie pieczenia zacznij od wypełnienia formy na muffinki papilotkami. Teraz nałóż do nich masę do około połowy wysokości. Gotowe ciasto na muffinki włóż do nagrzanego piekarnika. Piecz przez około 25 minut w temperaturze 180 stopni.

 

Czym charakteryzują się muffinki i jak je podawać?

 

Najważniejsze w tym przepisie jest to, by wyważyć temperaturę podawania. Ostygnięte muffinki będą imponowały chrupiącą czekoladą, ale lekko ciepłe zachwycą ciągnącymi się kawałkami z tego boskiego produktu. Wszystko więc tak naprawdę zależy od upodobań podającego i jego gości. Smacznego!

 

 

Categories

Author

Ewelina Avatar

Share & Print

No Comments

Leave a Reply