Blog

Proste i pyszne ciasto czekoladowe z kremem

pyszne ciasto czekoladowe z kremem

Masz ochotę na ciasto czekoladowe, które będzie prawdziwą rozkoszą dla podniebienia? Nie odmawiaj sobie tej przyjemności – nawet, jeśli Twoja ulubiona cukiernia nie serwuje takich rarytasów. Poznaj przepis na proste ciasto czekoladowe, które bardzo szybko stanie się Twoim ulubionym.

Czekoladowe ciasto to pomysł na smaczny podwieczorek – bez względna okazję. Doskonale sprawdzi się w roli niedzielnego deseru, jak również przekąski zaserwowanej podczas wizyty gości. Skorzystaj z poniższych inspiracji na szybkie ciasto czekoladowe – zaskoczy Cię to, jak krótkie może być pieczenie.

Ciasto czekoladowe z kremem czekoladowym

Podwójnie czekoladowe ciasto to propozycja dla miłośników intensywnych smaków. Jest lekko wilgotne – odrobinę przypomina klasycznego murzynka. „Kropkę nad i” nadaje tutaj krem czekoladowy – idealnie dopełniający smak lekkiego ciasta.

Składniki na ciasto czekoladowe:

  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej,
  • 3/4 szklanki kakao,
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1 szklanka kefiru,
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego,
  • 1 szklanka świeżo zaparzonego espresso,
  • 2 jajka.

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Mąkę, kakao, sodę, proszek  do pieczenia i sól przesiej do miski. Do drugiego naczynia wlej olej, jajka, kefir. Dodaj cukier. Wymieszaj na wolnych obrotach – tylko do połączenia składników. Dodaj suche składniki i wymieszaj szpatułką. Powoli dodawaj gorącą kawę, cały czas mieszając szpatułką.

Gotową masę podziel na dwie części, a następnie umieść w 2 tortownicach o średnicy 24 cm (wyłóż je papierem). Piecz w temperaturze 180oC przez 30-40 minut.

Składniki na krem czekoladowy:

  • 115 g gorzkiej czekolady,
  • 1 łyżka kakao,
  • 1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej,
  • 2-3 łyżki wody,
  • 1 duże jajko,
  • szczypta soli,
  • 1/2 łyżki cukru,
  • 1/2 łyżki rumu (opcjonalnie),
  • 1/2 szklanki śmietany kremówki.

Czekoladę podziel na mniejsze kawałki, a następnie dodaj kakao, kawę, wodę, rum. Rozpuść w kąpieli wodnej.

Białka oddziel od żółtek. Żółtka ubij z cukrem – aż do uzyskania białej masy. Powoli wlewaj roztopioną czekoladę i zmiksuj do połączenia składników.

Ubij białka, dodając pod koniec odrobinę cukru. Pianę powoli dodawaj do masy czekoladowej. Mieszaj delikatnie do połączenia składników.

Kremówkę ubij na sztywną pianę i dodaj masę czekoladową. Dokładnie wymieszaj i odstaw do lodówki na kilkanaście minut.

Wystudzone ciasto przełóż kremem.

Ten przepis na ciasto czekoladowe możesz wzbogacić polewą czekoladową – przyrządzoną np. z białej czekolady. Możesz też udekorować bitą śmietaną lub kremem śmietankowym na bazie kremówki i mascarpone.

To pyszne ciastko czekoladowe zaskoczy Cię smakiem. Bardzo wyraziste, szybko zniknie z talerzy.

Categories

Author

Ewelina Avatar

Share & Print

No Comments

Leave a Reply