Blog

Pysznie popękane ciastka czekoladowe

3 szybkie ciasta

W życiu każdego człowieka nadchodzi moment, kiedy ma ochotę na „coś dobrego”. Nieposkromiony głód zmusza do szukania idealnego smaku. Łapczywie przeglądasz szafki, a tam nie ma nic, oprócz samotnej tabliczki gorzkiej czekolady, która leży na dnie szuflady? Wykorzystaj ją i stwórz deser, który zaspokoi Twoje pragnienie i pomoże ukoić zmysły. Poznaj przepis na pysznie popękane ciasteczka czekoladowe.

 

Miękkie wnętrze pełne wykwintnej czekolady i delikatnie chrupiąca skórka podane w postaci małego, uroczego ciastka. Nie znajdziesz dzisiaj nic lepszego!

 

Jak zrobić popękane ciastka czekoladowe?

Ustaw piekarnik na 160℃ i przygotuj blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

 

SKŁADNIKI:

  • 270 g Czekolady Gorzkiej Klasycznej 64% E.Wedel,
  • 240 g mąki pszennej,
  • 120 g masła,
  • 4 małe jajka lub 3 duże,
  • 100 g cukru pudru,
  • 5 ml ekstraktu migdałowego,
  • 2 g proszku do pieczenia.
  • do obtoczenia: 75 g cukru pudru.

 

WYKONANIE:

Czekoladę gorzką pokrój lub połam na kawałki. Metalową miskę ustaw nad garnkiem z gotującą się wodą. Dodaj do niej masło i czekoladę. Mieszaj składniki do momentu, aż połączą się w gładki mus i pozostaw do wystygnięcia.

Do osobnego naczynia wbij jajka i dodaj cukier. Zmiksuj je na puszysty kogel-mogel. Następnie zmniejsz obroty miksera i wlej ekstrakt oraz powoli, cienkim strumieniem, rozpuszczoną czekoladę. Na koniec przesiej mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i delikatnie połącz składniki.

Tak przygotowane ciasto umieść w lodówce na co najmniej 3 godziny, a nawet dłużej. Dzięki temu masa nie będzie się lepić do rąk podczas formowania. Po upływie wymaganego czasu wyjmij deser z lodówki, oderwij kawałek ciasta i uformuj z niego kulkę o wielkości orzecha włoskiego. Następnie obtocz każdą z nich w cukrze pudrze i ułóż na blasze w niewielkich odległościach. Nie spłaszczaj, jeśli chcesz, żeby ciasteczka efektownie popękały.

Gotowe ciasteczka wstaw do piekarnika na 7-11 minut. Nie przedłużaj tego czasu, aby deser nie wysechł i nie stał się twardy. Upieczone przysmaki wystudź na kratce i przechowuj w dobrze zamkniętym pudełku. Ciastka powinny mieć konsystencję, taką jak np. muffiny czekoladowe.

 

Rada: Masa musi być bardzo dobrze schłodzona, a po uformowaniu od razu włożona do pieca. W innym przypadku ciastka rozpłyną się na blasze.

 

Jak urozmaicić popękane ciastka czekoladowe?

Możesz podać ten deser w dwóch różnych wersjach – ciemnej i białej. Aby przygotować jasne, popękane ciasteczka czekoladowe zastąp:

  • gorzką czekoladę – 160 g Czekolady Białej E.Wedel,
  • ekstrakt migdałowy – 75 ml soku z cytryny.

 

Opcjonalnie możesz dodać 25 ml likieru cytrynowego. Czekolada biała jest bardzo słodka, dlatego warto również zmniejszyć ilość cukru o co najmniej połowę. Następnie postępuj krok po kroku, tak jak jest napisane w oryginalnym przepisie. Białe ciastka czekoladowe zachwycają swoją kruchością i delikatnością. Cytrynowy smak jest doskonale wyczuwalny, ale idealnie równoważy go słodycz białej czekolady.

 

Ciasteczka świetnie smakują podane z mocną kawą, a także z cappuccino i latte. Mają idealne rozmiary, aby zjeść je „na raz”. Jednak uwaga! Czekoladowe, popękane ciastka uzależniają, przez co trudno powstrzymać się przed zjedzeniem następnego!

Categories

Author

Ewelina Avatar

Share & Print

No Comments

Leave a Reply