Blog

Shake karmelowo-czekoladowy z precelkami

Smoothie Czekoladowe

Szukasz pomysłu na ciekawy deser? Lubisz słodkie, intensywnie czekoladowe napoje? W takim razie ten przepis musi przypaść Ci do gustu! Shake z dodatkiem karmelu, czekolady i precelków, to alternatywa dla tradycyjnych, słodkich przekąsek. Jego zaletą jest także to, że przygotujesz go w kilka chwil. Poznaj przepis na niebanalnego czekoladowo-karmelowego shake’a, którego smak jest przełamany słonymi precelkami!

Jakie gadżety przydadzą Ci się podczas przygotowywania shake’a karmelowo-czekoladowego z precelkami?

Taki shake może być naprawdę efektownym zakończeniem obiadu i ciekawym dresem, który zaserwujesz podczas spotkania ze znajomymi. Aby tak samo dobrze wyglądał, jak smakował, przygotuj do jego podania wysokie szklanki i słomki.

Ponadto, aby wykończyć ten napój bitą śmietaną, przyda Ci się szpryca. Jeśli chcesz, aby shake był nieco bardziej kolorowy, wykorzystaj do jego ozdobienia cukrową posypkę.

Doskonałym towarzystwem dla tego napoju są rozpływające się w ustach muffinki czekoladowe. Przepis na te smakołyki jest bardzo łatwy i szybki, dlatego warto skusić się na ich upieczenie.

Shake karmelowo-czekoladowy z precelkami – lista składników potrzebnych do przygotowania napoju

Tym, co sprawia, że deser ten ma tak wyjątkowy wygląd, są precelki ułożone na bitej śmietanie. To, ile ich zużyjesz do ozdobienia napoju, zależy tylko od Ciebie. Shake’a możesz udekorować jednym lub kilkoma precelkami. Do przygotowania deseru powinno wystarczyć Ci ok. 60 g tych słonych przekąsek.

Oprócz precelków będziesz potrzebować:

  • 500 ml zimnego mleka
  • 20 g kakao ciemnego z Ghany E.Wedel
  • 100 g czekolady karmelowej E.Wedel
  • 200 g masy kajmakowej
  • 500 g zmrożonego jogurtu greckiego
  • 100 g cukru pudru
  • 300 g zmrożonych bananów
  • 500 ml schłodzonej słodkiej śmietany 36%.

Do przygotowania shake’a będzie Ci potrzebny także blender kielichowy.

Sposób przygotowania shake’a karmelowo-czekoladowego z precelkami

Zanim zaczniesz przygotowywać sam napój, ubij śmietankę tak, aby była sztywna i puszysta, a następnie schładzaj ją w lodówce. Posiekaj też lub zetrzyj na tarce karmelową czekoladę.

By przygotować ten deser:

  • w blenderze umieść zmrożone banany, jogurt grecki oraz kajmak – zblenduj te składniki na jednolitą masę
  • następnie dodaj mleko, kakao i cukier puder i ponownie zblenduj całość
  • na końcu wsyp do napoju posiekana karmelową czekoladę – deser blenduj przez krótką chwilę, tak aby w napoju ciągle znajdowały się niewielkie kawałki czekolady.

Swojego shake’a przelej do wysokich szklanek. Następnie wykończ go bitą śmietaną – nałóż ją na deser przy pomocy szprycy. Jeśli nie masz takiego kuchennego gadżetu, możesz zastąpić go foliowym woreczkiem do mrożonek. Wystarczy, że zrobisz w nim niewielki otwór, ucinając jeden z rogów.

Jeśli śmietany będzie zbyt dużo, nie pozwól, aby się zmarnowała. Wykorzystaj ją, by udekorować gofry lub pancakes czekoladowe.

Kiedy już nałożysz bitą śmietanę na shake’a, „wbij” w nią dowolną ilość precelków. Pamiętaj, aby deser ten podawać bezpośrednio po przygotowaniu – kiedy jest jeszcze chłodny.

Categories

Author

Ewelina Avatar

Share & Print

No Comments

Leave a Reply