Blog

„Śliwka w czekoladzie” – przepis na ciasto

Ciasto śliwka w czekoladzie

Śliwki w czekoladzie to jedna z najbardziej polskich słodkich przekąsek. Jesteśmy z niej znani na całym świecie. A co, gdyby przygotować zainspirowany nią deser? Zastanawiasz się, jak wyczarować ciasto śliwka w czekoladzie? Oto kilka podpowiedzi, które pozwolą Ci wcielić ten plan w życie.

Ciasto śliwka w czekoladzie, czyli co?

Brzmi dość enigmatycznie, prawda? Jednak pod tą nazwą najczęściej kryje się mocno wilgotne, często naszprycowane dobrym likierem (albo kawą lub gorzką herbatą – w wersji dla dzieci) ciasto biszkoptowe z intensywnie czekoladowym kremem oraz dodatkiem dużej ilości śliwek.

Taki deser doskonale sprawdzi się nie tylko jako dodatek do kawy na co dzień. To popisowy smakołyk, którym warto się pochwalić podczas imprezy rodzinnej czy wizyty przyjaciół. Zachwyci i zaskoczy nietuzinkowym połączeniem smaków!

Z czego przygotować ciasto śliwka w czekoladzie?

Aby powstało dobre ciasto śliwka w czekoladzie, warto przede wszystkim postawić na dobrej jakości składniki. Czyli jakie?

  • Zasadniczo, aby przygotować ciasto śliwka w czekoladzie możesz sięgnąć po suszone śliwki kalifornijskie. Są dostępne przez cały rok, a aby nadać im pożądanej soczystości, wystarczy je na kilka godzin (a najlepiej na noc) namoczyć. W „pijanej” wersji ciasta wodę możesz zamienić likierem amaretto lub wódką.
  • Istotne jest to, po jakie kakao i jaką czekoladę sięgniesz. To one nadadzą deserowi intensywnego, wielowymiarowego aromatu. Dlatego warto wybierać sprawdzone marki, takie jak E.Wedel.
  • Warto także sięgnąć po dobrej klasy, prawdziwe masło, mąkę typu 400-450 (i przesiać ją) oraz jajka pochodzące z wolnego wybiegu.

Dzięki temu Twoje ciasto śliwka w czekoladzie będzie miało doskonały smak – znacznie lepszy niż desery kupowane w sklepie.

Ciasto śliwka w czekoladzie – etapy przygotowania

Zacznij od przygotowania biszkoptu na ciasto śliwka w czekoladzie. Aby powstał:

  • Ubij białka na sztywną pianę ze szczyptą soli oraz cukrem pudrem. Następnie delikatnie dodaj do nich żółtka jajek. Na standardową blaszkę potrzebujesz ok. 5 jajek.
  • Przesiej mąkę (na tę porcję – ok. 400 g), dodaj kilka łyżek kakao oraz, ewentualnie, ok. 50 g drobno posiekanej czekolady.
  • Dodaj proszek do pieczenia i wymieszaj całość na jednolitą masę.
  • Biszkopt piecz w blaszce lub tortownicy w temperaturze ok. 170⁰C przez ok. 30-35 stopni.
  • Po wyjęciu z piekarnika odstaw do wystudzenia.
  • W międzyczasie przygotuj krem czekoladowy. Powstanie np. z 300 ml śmietanki-kremówki, którą podgrzejesz z tabliczką gorzkiej czekolady i cukrem do rozpuszczenia, a następnie zmieszasz z serkiem mascarpone.
  • Ułóż na biszkopcie krem, a następnie odsączone i pokrojone na drobne kawałki śliwki suszone.
  • Całość polej polewą czekoladową, przygotowaną z dobrej czekolady deserowej, rozpuszczonej z kilkoma łyżkami masła w kąpieli wodnej.

Tak przygotowane ciasto śliwka w czekoladzie stanie się prawdziwą gwiazdą każdego rodzinnego przyjęcia i nie tylko. Pamiętaj! Możesz również z nim poeksperymentować. Dopraw śliwki cynamonem albo zamień krem z czekoladą gorzką na ten z czekoladą białą. Możliwości jest naprawdę wiele!

Categories

Author

Ewelina Avatar

Share & Print

No Comments

Leave a Reply