Blog

Szybkie ciasto czekoladowe z budyniem

Sernik Czekoladowy

Rozpływające się w ustach, intensywnie czekoladowe i przyjemnie słodkie – tak w kilku słowach można opisać ciasto z kremem budyniowym. Jest ono bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, dlatego sprawdzi się zarówno jako deser dla całej rodziny, jak i wtedy, gdy zjawiają się niespodziewani goście. Poznaj sprawdzony przepis i przekonaj się jakie to łatwe!

 

Szybkie ciasto czekoladowe z budyniem najlepiej smakuje, gdy poleżakuje kilka godzin w lodówce. Jest jednak tak pyszne, że zwykle znika zaraz po upieczeniu. Nie ma się czemu dziwić – wiele osób porównuje je do brownie przełożonego kremem waniliowym.

Jak przygotować ciasto czekoladowe z masą budyniową?

Poniższe ilości pozwolą na przygotowanie ciasta czekoladowego w formie o wymiarach ok. 20×30 cm lub tortownicy o średnicy ok. 24 cm.

 

Na ciasto czekoladowe będziesz potrzebować:

  • 1 kostki zimnego masła,,
  • 4 żółtka,
  • 75 g kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
  • 180 g cukru pudru,
  • 1 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 czubatych szklanek mąki pszennej.

Do masy budyniowej potrzebne są:

  • 3 niepełne szklanki mleka,
  • 2 opakowania budyniu waniliowego,
  • 3 żółtka,
  • ½ szklanki cukru.

Przygotowanie ciasta czekoladowego krok po kroku:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C, na tryb termoobiegu.
  2. Mąkę wymieszaj z kakao, cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia, a następnie dodaj masło.
  3. Dodaj żółtka i szybko zagnieć, aby uzyskać jednolite ciasto. Uformuj kulkę i podziel ją na dwie części – jedną owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki, a drugą pozostaw na stolnicy.
  4. Część ciasta rozwałkuj cienko na papierze do pieczenia, a następnie przełóż całość do formy. Ciasto nakłuj widelcem i wstaw do lodówki na ok. 30 minut.
  5. W ½ szklanki mleka rozpuść żółtka i proszek budyniowy.
  6. Pozostałą część mleka zagotuj z cukrem. Dodaj rozpuszczony budyń i mieszaj energicznym ruchem – uważaj, aby nie powstała „jajecznica”. Po zgęstnieniu zdejmij z palnika.
  7. Wstaw formę z ciastem i piecz przez ok. 10 minut.
  8. Wyjmij formę z piekarnika i na ciasto wylej masę budyniową. Na wierzchu wyłóż startą na tarce drugą część ciasta. Ponownie wstaw do piekarnika. Piecz przez ok. 40 minut.
  9. Formę wyjmij i odstaw do ostygnięcia.

Ciasto czekoladowe warto wstawić na jakiś czas do lodówki – wtedy jest pyszniejsze. Należy jednak podkreślić, że wypiek jest tak pyszny, iż zwykle nie doczekuje momentu, w którym nadaje się do przełożenia do chłodziarki.

Jak wykorzystać przepis na ciasto czekoladowe z masą budyniową?

Jeżeli nie jesteś miłośnikiem kruchego ciasta, i tak możesz skorzystać z powyższego przepisu. Wystarczy, że przygotujesz masę budyniową, którą następnie wypełnisz swoje ulubione muffiny czekoladowe. Babeczki z taką niespodzianką z pewnością przypadną Ci do gustu.

 

Jeśli lubisz eksperymentować, powyższy przepis daje Ci szerokie pole do popisu. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby np. ciasto kruche zastąpić ciastem biszkoptowym. Ponadto całość możesz wzbogacić dodatkiem owoców – wystarczy, że pokrojone w cienkie plastry jabłka czy gruszki wyłożysz bezpośrednio na ciasto i zalejesz masą budyniową.

Categories

Author

Ewelina Avatar

Share & Print

No Comments

Leave a Reply