Blog

Tort czekoladowy z bananami i masą budyniową – przepis

3 szybkie ciasta

Zbliża się jakaś wyjątkowa okazja – urodziny, święta lub rocznica – a Ty wciąż nie masz pomysłu na prezent? Zamiast kupować coś mało funkcjonalnego, postaw na pyszny tort, który na pewno umili wspólne świętowanie. Nie wiesz, jaki smak deseru wybrać? Co powiesz na delikatne jak chmurka czekoladowe biszkopty przełożone słodkimi bananami i lekką masą budyniową? Sprawdź, jak przygotować ten tort!

Tort czekoladowy z bananami i masą budyniową świetnie wygląda na stole, a do tego bardzo łatwo go przygotować. Niestety jest też dość czasochłonny, dlatego zarezerwuj sobie wolne popołudnie. Z pewnością będziesz się dobrze bawić! Dowiedz się, jak przygotować biszkopt czekoladowy z bananami i masą budyniową.

Sposób na tort czekoladowy z bananami i masą budyniową

Przepis został podzielony na 3 części – przygotowanie klasycznego biszkoptu czekoladowego, wykonanie masy budyniowej oraz składanie tortu. Wszystko po to, żeby łatwiej było Ci pracować.

Składniki na klasyczny, czekoladowy biszkopt:

  • 8 jajek,
  • 1 szklanki cukru,
  • ¾ szklanki mąki pszennej,
  • ¾ szklanki kakao gorzkiego z Ghany E.Wedel,
  • 75 g czekolady klasycznej gorzkiej 64% E.Wedel.

Wykonanie klasycznego, czekoladowego biszkoptu:

Przygotuj tortownicę o średnicy 26-28 cm i wyłóż jej dno papierem do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do 170°C w trybie góra dół, bez termoobiegu.

Mąkę i kakao przesiej do miski. Czekoladę pokrój na drobne kawałeczki i dodaj do suchych składników. Żółtka oddziel od białek. Białka ubij na wysokich obrotach. Pod koniec ubijania zacznij dodawać powoli cukier. Kiedy piana będzie sztywna i błyszcząca, zacznij wlewać żółtka. Dodawaj je pojedynczo i za każdym razem dokładnie łącz je z ciastem. Kiedy masa będzie gotowa, wsyp mąkę, dzieląc ją na trzy partie. Zmiksuj wszystko bardzo krótko i na najniższych obrotach, aby nie zniszczyć struktury piany. Następnie szpatułką wybierz mąkę z dna i powoli zmieszaj.

Piecz biszkopt przez 35 minut do suchego patyczka. Pamiętaj o tym, żeby nie otwierać pieca zbyt wcześnie, ponieważ wtedy ciasto opadnie. Po tym czasie wyjmij biszkopt z pieca i energicznie rzuć nim o podłogę lub blat. Następnie poczekaj, aż wystygnie.

Składniki na masę budyniową:

  • ⅓ szklanki cukru,
  • 1,5 opakowania budyniu waniliowego,
  • 7 żółtek,
  • 700 ml mleka,
  • 210 g masła.

Wykonanie masy budyniowej:

Do garnka wsyp cukier i budyń, dodaj żółtka i dokładnie wymieszaj. Włącz palnik i powoli wlewaj mleko, cały czas mieszając, aby nie powstały grudki. Budyń podgrzej, aby masa zgęstniała. Kiedy zacznie bulgotać, dbaj o to, żeby nie przywarł do dna. Po kilku minutach przelej masę do naczynia i pozostaw do wystygnięcia.

Masło pokrój w kostkę i pozostaw w ciepłym miejscu. Kiedy będzie miękkie, zmiksuj je na puszystą masę, a następnie po łyżce dodaj zimny budyń. Gotowa masa ma zbitą konsystencję.

Jak złożyć tort?

Przygotuj:

  • plasterki bananów
  • sok z cytryny,
  • 100 g czekolady startej na wiórki.

Składanie tortu rozpocznij od przecięcia biszkoptu na 3 równe blaty. Następnie każdy z nich nasącz sokiem z cytryny. Na spód nałóż ⅓ porcję masy budyniowej, ułóż gęsto plasterki bananów, skrop je sokiem i przykryj całość kolejną częścią biszkoptu. Powtarzaj czynność do ostatniego poziomu.

Pozostałą częścią masy budyniowej posmaruj brzegi tortu, a następnie obsyp je wiórkami czekoladowymi. Gotowe!

Zobacz również: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/szybkie-muffinki-czekoladowe-z-kremem-chalwowym/

Categories

Author

Ewelina Avatar

Share & Print

No Comments

Leave a Reply