Blog

Tort czekoladowy z truskawkami – poznaj przepis na bezową przyjemność

Co kojarzy Ci się z klasycznym tortem? Biszkopt? Krem? Trochę owoców? Całkiem słuszne skojarzenia, choć dziś pokażemy Ci, że tort to po prostu rodzaj przekładanego wypieku, który łączy w sobie różne struktury i konsystencje i daje niezwykłe doznania smakowe. Czas na tort bezowy i truskawki.

 

Najczęstsze błędy popełniane przy bezie

 

Aby dobrze wykonać bezowy tort czekoladowy z truskawkami, musisz pamiętać o kilku drobiazgach. Przede wszystkim sercem całego ciasta jest beza. Często określana jest jako „kat cukierników”. Bardzo efektowna, ale i bardzo łatwa do zepsucia.

 

Zwróć uwagę na tłuszcz, który w tym przypadku może Ci bardzo pomóc. Białka nie ubiją się zbyt łatwo. Jeśli jednak znajdą się w nim tłuszcze, chociaż odrobina, wówczas możesz zapomnieć o sukcesie. To właśnie dlatego tak ważne jest, byś prawidłowo oddzielił żółtka od białek. Druga kwestia to naczynie, w którym ubijasz pianę, a także np. trzepaczka. Obie muszą być idealnie suche. Do ubijania bezy najlepiej wybrać miskę ze szkła lub metalu. Powinna być duża, gdyż białka zwiększają objętość. Z kolei w misce plastikowej piana ma prawo nie wyjść, ponieważ tworzywo sztuczne lubi „przyciągać” tłuszcz na swojej powłoce.

 

Ten klasyczny błąd, a więc zabrudzenie bezy tłuszczem to nie jedyny problem. Często zdarza Ci się przebić bezę? To normalne. Wiele osób przesadza z ubijaniem i później nie może nadziwić się, że delikatne ciasto nie rośnie. Dodatkowym problemem może być brak odpowiedniej ilości cukru. Dlatego wykonując ten przepis, trzymaj się go mocno!

 

Podstawowe składniki na bezowy tort czekoladowy z truskawkami

 

To doskonałe połączenie zna każdy. Truskawki wprost zostały stworzone dla czekolady. Dlatego w tym przepisie na tort czekoladowy z truskawkami nie mogło ich zabraknąć. Czego jeszcze?

1. Blaty bezowe

  • białko z 6 jaj;
  • 310 g drobnego cukru;
  • 40 g kakao ciemnego z Ghany E.Wedel.2. Żelka truskawkowo- rabarbarowa
  • 300 g truskawek;
  • 300 g rabarbaru;
  • 50 g cukru;
  • 10 g skrobi ziemniaczanej;
  • 5 g żelatyny;
  • 2 łyżki zimnej wody.3. Krem śmietankowy
  • 500 ml śmietany kremówki;
  • cukier;
  • 5 ml ekstraktu z wanilii.

 

Przygotowanie bezowego tortu czekoladowego z truskawkami

 

Ubij białka na sztywno z cukrem. Stopniowo dodawaj go podczas ubijania mikserem. Na koniec dodaj przesiane kakao i wszystko razem, delikatnie i szpatułką wymieszaj masę. Podziel ją na dwie części i nanieś na blachy wyłożone papierem pergaminowym. Delikatnie wyrównaj, by uzyskać okręgi o około 20 cm średnicy. Wygładź boki łyżką lub nożem ku górze. Piecz w temperaturze 140 stopni przez 50 minut.

 

Truskawki przełóż do rondla (bez szypułek i umyte). Rozgnieć na miazgę. Dodaj małe kawałki rabarbaru, cukier oraz skrobię. Owoce zagotuj, a pod koniec tego procesu dodaj namoczoną w wodzie żelatynę. Owoce wymieszaj do rozpuszczenia się żelatyny i zostawić razem do przestygnięcia.

 

Teraz masę owocową musisz przelać do formy sylikonowej i wstawić na 2 godziny do lodówki. Tort czekoladowy z truskawkami musi potrzebuje jeszcze kremu. Śmietanę ubij z cukrem, na koniec dodaj ekstrakt z wanilii. Blat bezowy połóż na paterze, rozsmaruj na nim porcję bitej śmietany z wanilią, a następnie ułóż żelkę truskawkowo-rabarbarową. Nałóż kolejną porcję śmietany o przykryj blatem bezowym. Na wierzchu ułóż świeże truskawki i posyp wszystko wiórkami czekoladowymi. Tort przed podaniem musisz schłodzić.

 

 

Categories

Author

Ewelina Avatar

Share & Print

No Comments

Leave a Reply