Blog

Warstwowe ciasto czekoladowe – pyszne i efektowne!

Czekolada w tabliczce może się znudzić. A ile razy można jeść muffiny czekoladowe lub brownie?
Z czasem przychodzi chęć na coś lekkiego, innego, wyjątkowego. Świetnym rozwiązaniem jest delikatny czekoladowy mus. A gdyby tak połączyć go z klasycznym ciastem czekoladowym? Wyjdzie połączenie idealne na przyjęcia, urodziny oraz inne okazje do świętowania. Wypróbuj już dziś.

Ciasto z musem czekoladowym to deser dla dorosłych, ponieważ jest z dodatkiem alkoholu. Składa się z mokrego, intensywnego spodu i delikatnego jak pianka musu. To świetne połączenie sprawdzi się idealnie również dla osób uczulonych na produkty jajeczne.

Przepis na ciasto z musem czekoladowym

Zadbaj o to, żeby użyte składniki były w temperaturze pokojowej.

Składniki na spód:

  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej,
  • 120 gramów kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 300 gramów cukru brązowego,
  • 3 jajka rozmiar L,
  • 375 ml letniego mleka,
  • 180 ml oleju,
  • 375 ml wrzącej wody.

Przed przystąpieniem do pracy umyj ręce i przygotuj stanowisko pracy. Przyda Ci się mikser i trzepaczka. Włącz piekarnik i nagrzej go do 175 stopni.

Wykonanie ciasta czekoladowego:

  1. Do miski przesiej mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę.
  2. Jajka roztrzep z cukrem, olejem i mlekiem.
  3. Połącz składniki suche i mokre.
  4. Dodaj wrzątek i szybko wymieszaj.

Umieść ciasto w wysokiej formie. Piecz w rozgrzanym piekarniku przez 25 minut do uzyskania suchego patyczka.

Po upieczeniu zostaw ciasto do wystygnięcia. Kiedy będzie w optymalnej temperaturze, przetnij je na dwie części – jedna musi być dużo grubsza.

Przepis na mus czekoladowy

Mus czekoladowy w cieście musi być idealny. Leciutki, ale jednocześnie gęsty. Jego konsystencja powinna być kremowa i gładka. To właśnie nadzienie jest kluczowym elementem w cieście z musem czekoladowym.

Składniki:

  • 900 ml śmietanki kremówki 30%,
  • 450 gramów czekolady gorzkiej klasycznej 64% E.Wedel,
  • 6 łyżek cukru pudru,
  • 3 łyżki likieru czekoladowego,
  • 2 łyżeczki żelatyny,
  • 100 ml wody.

Żelatynę dodaj do wody i pozostaw do napęcznienia. Następnie umieść w mikrofali
i podgrzej. Mieszaj, aż się rozpuści.

W garnku podgrzej wodę. Na nim umieść szklaną miskę. Wlej 200 ml śmietanki i dodaj pokruszoną czekoladę. Powolnymi ruchami mieszaj do uzyskania gładkiej i lśniącej polewy. Pod żadnym warunkiem nie dopuść do jej zagotowania!

Pozostałą ilość śmietanki umieść w misie miksera i ubij na bitą śmietanę. Dodaj cukier puder i ponownie zmiksuj. Do ubitej śmietanki dodaj ochłodzoną, rozpuszczoną czekoladę, żelatynę i likier. Delikatnie wymieszaj.

Czas na składanie ciasta z musem czekoladowym. Na grubszy spód nałóż przygotowany mus. Na górę połóż pozostałą część ciasta. Wstaw do lodówki, żeby wszystko stężało. Deser jest gotowy do podania.

Ciekawe dodatki do ciasta z musem czekoladowym

Świetnym pomysłem jest dodanie do musu pokruszonych czekoladowych ciastek. Najlepiej sprawdzą się w tym celu herbatniki lub wafelki. Pokrusz ciastka za pomocą malaksera lub tłuczka do mięs.

Ciasteczka umieść między warstwami czekoladowego musu. To urozmaici doznania smakowe.

Możesz również udekorować ciasto z musem czekoladowym i przygotować polewę czekoladową.

Do jej wykonania potrzebujesz pół tabliczki czekolady mlecznej E.Wedel i śmietankę kremówkę. Rozpuść składniki w kąpieli wodnej. Polej ciasto ciepłą czekoladą i pozostaw do zastygnięcia. Smacznego!

Categories

Author

Ewelina Avatar

Share & Print

No Comments

Leave a Reply