Blog

Wilgotne ciasto czekoladowe o smaku kremu czekoladowego

Czekoladowe ciasto słony karmel

Słoik po brzegi wypełniony słodkim kremem orzechowym to obiekt westchnień każdego łasucha. Miłośnikom kremów orzechowych i czekoladowych na pewno przypadnie do gustu ciasto, w którym główną rolę będą grały właśnie te dwa składniki. Przepis na ten wypiek jest tak łatwy, że do pomocy w upieczeniu tego przysmaku można zaangażować także dzieci. Jeśli macie ochotę na „coś słodkiego”, a nie lubicie sklepowych łakoci, przygotujcie niebanalne wilgotne ciasto czekoladowe!

Lubicie nieskomplikowane przepisy i domowe wypieki? W takim razie musicie spróbować ciasta z dodatkiem nutelli. Mimo że nie będziecie potrzebować żadnych wyszukanych składników, a większość z nich znajdziecie w kuchennej szafce, to efekt będzie spektakularny. Intensywny zapach, głęboki smak i atrakcyjny wygląd – takie będzie upieczone przez was wilgotne ciasto czekoladowe o smaku nutelli. Możecie sprawić sobie taką przyjemność bez okazji, ale wypiek ten świetnie sprawdzi się także na rodzinnych przyjęciach.

Czego potrzebujesz do upieczenia wilgotnego ciasta czekoladowego o smaku kremu czekoladowego z orzechami?

Jeżeli kiedykolwiek piekłeś ciasto czekoladowe, przepis ten nie będzie dla ciebie niczym trudnym. Lista produktów, które musisz mieć pod ręką, nie jest też długa. Przygotuj:

  • kostkę masła (200 g)
  • 200 g dowolnego kremu czekoladowego
  • 7 jajek
  • 250g cukru
  • ¼ szklanki kakao ciemnego z Ghany E.Wedel
  • szklankę mąki pszennej
  • 5 łyżek mleka
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia.

Możesz też wykończyć swoje ciasto efektowną i pyszną polewą. Aby ją zrobić, potrzebujesz:

  • 5 łyżek kakao ciemnego z Ghany E.Wedel
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki mleka
  • kostkę margaryny.

Przepis na wilgotne ciasto czekoladowe o smaku kremu czekoladowego

Zanim zaczniesz przygotowywać swoje wilgotne ciasto czekoladowe, rozgrzej piekarnik do 180° C, a tortownicę (najlepiej o średnicy 26 cm) wysmaruj masłem. Następnie:

  • sypkie składniki, czyli mąkę pszenną, proszek do pieczenia oraz kakao, dokładnie wymieszaj
  • przy pomocy miksera utrzyj masło z cukrem – powstała masa powinna być puszysta i mieć jednolitą konsystencję
  • do masy tej powoli dodawaj krem czekoladowy – pamiętaj, aby nie wyłączać miksera i cały czas mieszać ciasto
  • następnie, ciągle mieszając, dodawaj stopniowo sypkie składniki, mleko oraz żółtka
  • na końcu ubij białka na sztywną pianę i delikatnie połącz je z masą – użyj do tego łyżki.

Ciasto przelej do wcześniej przygotowanej tortownicy i piecz je około 40 minut. Przed wyjęciem z piekarnika, nakłuj je drewnianym patyczkiem. Jeżeli będzie on suchy, wyjmij wypiek z pieca, a w przypadku, gdy przylepi się do niego surowa masa, piecz swoje ciasto jeszcze kilka minut.

Czas potrzebny na pieczenie wystarczy ci do tego, aby zająć się wykonaniem polewy. W tym celu rozpuść margarynę, mleko oraz cukier i kakao w małym garnku. Musisz cały czas mieszać swoją polewę, aby nie przywarła do dna. Kiedy wszystkie składniki rozpuszczą się i stworzą błyszczącą masę czekoladową, zdejmij garnek z palnika i pozwól jej ostygnąć.

W momencie, gdy ciasto i polewa będą miały temperaturę pokojową, możesz oblać nią swój wypiek. Jeśli lubisz właśnie tego typu smakołyki, powinieneś spróbować upiec też wilgotne brownie. Kakao zastępuje w nim roztopiona czekolada, dlatego równie trudno mu się oprzeć.

Categories

Author

Ewelina Avatar

Share & Print

No Comments

Leave a Reply