Blog

Wilgotne ciasto czekoladowe z jabłkami i orzechami

Brownie z solonym karmelem

Jabłka, orzechy i czekolada to idealne trio, z którego można wyczarować naprawdę smaczny deser – na każdą okazję. Przyrządzisz z nich idealnie wilgotne, wręcz rozpływające się w ustach ciasto czekoladowe. Poznaj sprawdzony przepis, do którego będziesz często wracać. To gwarantowane!

 

Jeżeli uwielbiasz ciastka czekoladowe z orzechami albo muffiny czekoladowe z kawałkami jabłek, to ciasto przypadnie Ci do gustu. Intensywnie czekoladowe, miękkie i wilgotne, z wyrazistą nutą orzechów włoskich. Jego zaletą jest również to, że długo zachowuje świeżość, ale… na pewno nie będzie Ci dane się o tym przekonać! Ciasto czekoladowe jest tak pyszne, że znika zaraz po ostygnięciu i pokrojeniu na kawałki.

Przepis na ciasto czekoladowe z kawałkami jabłek i orzechami

Lista składników potrzebnych do przygotowania wypieku jest dość długa. Na szczęście wszystkie produkty są łatwo dostępne – istnieje duże prawdopodobieństwo, że nawet masz je w domu.

 

Na ciasto będziesz potrzebować:

  • 4 jabłek,
  • 2 szklanek mąki pszennej,
  • 3 jajek,
  • ½ szklanki jogurtu naturalnego (gęstego),
  • ½ szklanki oleju,
  • 1 szklanki cukru (lub mniej),
  • 1 szklanki posiekanych orzechów włoskich,
  • 30 g kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
  • 1 łyżeczki proszku do pieczenia.

Powyższe ilości będą odpowiednie do przygotowania ciasta w tortownicy o średnicy ok. 24 cm. Jeżeli chcesz zwiększyć jego ilość, musisz dobrać odpowiednie proporcje. W przeciwnym razie ciasto będzie zbyt niskie.

 

Aby zrobić polewę czekoladową, przygotuj:

  • 90 g czekolady Lekko Gorzkiej 50% E.Wedel,
  • ¼ szklanki śmietany kremówki 36%,
  • 1 łyżkę masła.

Sposób postępowania krok po kroku znajdziesz poniżej. Jeśli wiesz, jak przygotować muffiny czekoladowe, z przyrządzeniem tego ciasta nie będziesz mieć żadnego problem!

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C i ustaw go na tryb grzania góra-dół.
  2. Jabłka obierz i pokrój w kostkę.
  3. Jajka ubij z cukrem na puszystą i jasną masę.
  4. Gdy masa jajeczna zwiększy swoją objętość, stopniowo dodawaj jogurt i olej.
  5. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Wymieszaj mikserem do uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji.
  6. Dodaj orzechy oraz jabłka.
  7. Całość wymieszaj łyżką – tylko do połączenia składników.
  8. Surowe ciasto przełóż do formy okrągłej wyłożonej papierem do pieczenia albo wysmarowanej masłem.
  9. Do formy przelej ciasto i wstaw do piekarnika. Piecz przez ok. 50-60 minut.
  10. Po wyjęciu odstaw do ostygnięcia. W tym czasie przygotuj polewę czekoladową.
  11. Śmietanę kremówkę umieść w rondelku. Dodaj masło i zagotuj.
  12. Zdejmij garnek z ognia i dodaj rozdrobnioną czekoladę. Pozostaw chwilę, a następnie wymieszaj – aż do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.
  13. Gdy polewa czekoladowa nieco zgęstnieje (musi ostygnąć), polej wierzch ciasta. Opcjonalnie możesz posypać rozdrobnionymi orzechami włoskimi.

Z krojeniem ciasta wstrzymaj się do momentu zastygnięcia polewy. Wypiek podawaj pokrojony w trójkąty lub kwadraty – w zależności od tego, jaką blaszkę wybierzesz.

Ciasto czekoladowe z jabłkami i orzechami doskonale smakuje w towarzystwie lodów czekoladowych (lub innych ulubionych) albo bitej śmietany.

Smacznego!

Categories

Author

Ewelina Avatar

Share & Print

No Comments

Leave a Reply