Blog

Alkohol i czekolada? Przepis na gęsty likier czekoladowy

Likier Czekoladowy

Idealne połączenie alkoholu i czekolady w jednym. Likier czekoladowy – już sama nazwa brzmi bardzo luksusowo. Ten trunek wyróżnia się tym, że mocny alkohol przełamany jest głębokim smakiem czekolady. Najpierw na języku rozleje Ci się gęste i lepkie kakao, a zaraz po nim poczujesz moc procentów, które pobudzą Twoje zmysły. Sprawdź, jak przygotować likier czekoladowy!

 

Prawdziwy likier czekoladowy to ten przygotowany w domu. Gęsty, aromatyczny i z idealnie wyważonymi składnikami. Jego smak doceni każdy – zarówno kobiety, jak i mężczyźni. Zapakowany w piękną butelkę, może być wspaniałym własnoręcznie zrobionym prezentem. Sięgnij po ten trunek podczas przygotowywania deserów, sosów lub kawy, a na pewno nie pożałujesz!

Składniki na likier czekoladowy

Tajemnica intensywnego smaku likieru drzemie w prawdziwej czekoladzie. Sięgnij po sprawdzone produkty, aby zadowolić swoje kubki smakowe.

Składniki:

  • 2 tabliczki czekolady mocno gorzkiej 80% E.Wedel,
  • 1 tabliczka czekolady mlecznej E.Wedel,
  • 2 puszki słodzonego mleka zagęszczonego,
  • 400 ml ulubionej wódki,
  • 100 ml spirytusu,
  • 4 łyżki esencji cynamonowej,
  • 2 łyżki ekstraktu migdałowego.

Jak przygotować perfekcyjny likier czekoladowy?

Do przygotowania tego likieru potrzebujesz dużej miski, rondla i dwóch butelek z szeroką szyjką do przechowywania likieru.

Wykonanie:

  • Obie czekolady pokrój na drobne kawałki.
  • Podgrzej wodę w rondlu, a nad nim umieść metalową miskę. Wsyp do niej czekolady.
  • Pod wpływem temperatury zawartość misy będzie się rozpuszczać. Ty zacznij wtedy mieszać. Nie dopuść do wrzenia masy czekoladowej, bo oddzieli się tłuszcz. Zdejmij z ognia.
  • Do zawartości miski powoli wlewaj alkohol, cały czas mieszając. Następnie dodaj obie esencje.
  • Zamieszaj łyżką lub trzepaczką do połączenia się składników.
  • Tak przygotowany likier przelej do butelek i szczelnie zamknij.

 

Likier czekoladowy jest gotowy do spożycia. W przeciwieństwie do nalewek, likier nie musi leżakować i nabierać aromatu.

Do czego wykorzystać likier czekoladowy?

Likier czekoladowy rewelacyjnie smakuje solo – malutki kieliszek wystarczy, by dać się oczarować jego smakiem. Możesz także dodać odrobinę do kawy – intensywny smak czekolady w połączeniu z kofeiną pobudzi Cię do działania. Pamiętaj tylko o tym, żeby po spożyciu nie prowadzić samochodu! Sięgnij też po likier, jeśli przygotowujesz czekoladowe babeczki ze śliwkami. Alkohol nawilży ciasto i podkreśli jego smak.

 

Możesz także wykorzystać trunek do stworzenia pysznej czekoladowej polewy. Sprawdź!

 

Składniki:

  • tabliczka czekolady lekko gorzkiej 50% E.Wedel,
  • 50 ml śmietanki kremówki 30%,
  • 50 ml likieru czekoladowego,
  • 1 łyżka ciepłego masła.

 

W rondlu umieść śmietankę oraz alkohol. Podgrzej, aż zawartość garnka się zagotuje. Pokrój czekoladę na małe kawałki. Kiedy śmietanka lekko wystygnie, dodaj do niej czekoladę i zacznij mieszać do połączenia się składników. Pod koniec dodaj masło. Kiedy masa będzie gładka i jedwabista, odstaw ją na chwilę, aby delikatnie stężała. Po kilku minutach polewa jest gotowa do dekoracji ciasta!

 

Zobacz więcej: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/chalwowa-goraca-czekolada-z-pianka-i-krucha-posypka-z-sezamkow/

Categories

Author

Ewelina Avatar

Share & Print

No Comments

Leave a Reply