Alkohol i czekolada? Przepis na gęsty likier czekoladowy
07/23/2020
Idealne połączenie alkoholu i czekolady w jednym. Likier czekoladowy – już sama nazwa brzmi bardzo luksusowo. Ten trunek wyróżnia się tym, że mocny alkohol przełamany jest głębokim smakiem czekolady. Najpierw na języku rozleje Ci się gęste i lepkie kakao, a zaraz po nim poczujesz moc procentów, które pobudzą Twoje zmysły. Sprawdź, jak przygotować likier czekoladowy!
Prawdziwy likier czekoladowy to ten przygotowany w domu. Gęsty, aromatyczny i z idealnie wyważonymi składnikami. Jego smak doceni każdy – zarówno kobiety, jak i mężczyźni. Zapakowany w piękną butelkę, może być wspaniałym własnoręcznie zrobionym prezentem. Sięgnij po ten trunek podczas przygotowywania deserów, sosów lub kawy, a na pewno nie pożałujesz!
Składniki na likier czekoladowy
Tajemnica intensywnego smaku likieru drzemie w prawdziwej czekoladzie. Sięgnij po sprawdzone produkty, aby zadowolić swoje kubki smakowe.
Składniki:
- 2 tabliczki czekolady mocno gorzkiej 80% E.Wedel,
- 1 tabliczka czekolady mlecznej E.Wedel,
- 2 puszki słodzonego mleka zagęszczonego,
- 400 ml ulubionej wódki,
- 100 ml spirytusu,
- 4 łyżki esencji cynamonowej,
- 2 łyżki ekstraktu migdałowego.
Jak przygotować perfekcyjny likier czekoladowy?
Do przygotowania tego likieru potrzebujesz dużej miski, rondla i dwóch butelek z szeroką szyjką do przechowywania likieru.
Wykonanie:
- Obie czekolady pokrój na drobne kawałki.
- Podgrzej wodę w rondlu, a nad nim umieść metalową miskę. Wsyp do niej czekolady.
- Pod wpływem temperatury zawartość misy będzie się rozpuszczać. Ty zacznij wtedy mieszać. Nie dopuść do wrzenia masy czekoladowej, bo oddzieli się tłuszcz. Zdejmij z ognia.
- Do zawartości miski powoli wlewaj alkohol, cały czas mieszając. Następnie dodaj obie esencje.
- Zamieszaj łyżką lub trzepaczką do połączenia się składników.
- Tak przygotowany likier przelej do butelek i szczelnie zamknij.
Likier czekoladowy jest gotowy do spożycia. W przeciwieństwie do nalewek, likier nie musi leżakować i nabierać aromatu.
Do czego wykorzystać likier czekoladowy?
Likier czekoladowy rewelacyjnie smakuje solo – malutki kieliszek wystarczy, by dać się oczarować jego smakiem. Możesz także dodać odrobinę do kawy – intensywny smak czekolady w połączeniu z kofeiną pobudzi Cię do działania. Pamiętaj tylko o tym, żeby po spożyciu nie prowadzić samochodu! Sięgnij też po likier, jeśli przygotowujesz czekoladowe babeczki ze śliwkami. Alkohol nawilży ciasto i podkreśli jego smak.
Możesz także wykorzystać trunek do stworzenia pysznej czekoladowej polewy. Sprawdź!
Składniki:
- tabliczka czekolady lekko gorzkiej 50% E.Wedel,
- 50 ml śmietanki kremówki 30%,
- 50 ml likieru czekoladowego,
- 1 łyżka ciepłego masła.
W rondlu umieść śmietankę oraz alkohol. Podgrzej, aż zawartość garnka się zagotuje. Pokrój czekoladę na małe kawałki. Kiedy śmietanka lekko wystygnie, dodaj do niej czekoladę i zacznij mieszać do połączenia się składników. Pod koniec dodaj masło. Kiedy masa będzie gładka i jedwabista, odstaw ją na chwilę, aby delikatnie stężała. Po kilku minutach polewa jest gotowa do dekoracji ciasta!
Zobacz więcej: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/chalwowa-goraca-czekolada-z-pianka-i-krucha-posypka-z-sezamkow/
No Comments