Blog

Amerykańskie naleśniki w nowej odsłonie

Pancakes czekoladowe

Amerykańskie naleśniki inaczej zwane pancakes na stałe wpisały się w jadłospis Polaków. Uwielbiają je nie tylko najmłodsi, ale też starsi wielbiciele słodkich śniadań, szybkich przekąsek czy efektownych deserów. To właśnie możliwość własnej interpretacji przepisu bazowego oraz serwowania dania na wiele sposobów sprawia, że cieszy się dużą popularnością. Poznaj najlepsze przepisy i ciekawe inspiracje na amerykańskie naleśniki.

Puszyste, pachnące, wielopiętrowe. Pancakes czekoladowe to niewielkie placki smażone na patelni, które można układać jedne na drugich. Na koniec polane syropem klonowym lub rodzimym miodem doskonale smakują z dowolnymi dodatkami. Możesz posypać je startą czekoladą lub gorzkim kakao, aby podkręcić nie tylko smak czy wygląd, ale też wartość energetyczną potrawy.

Przepis na pancakes

Połączyć razem kilka składników, wymieszać, usmażyć i gotowe! Czy rzeczywiście przyrządzenie pancakes czekoladowych jest takie proste? Okazuje się, że dla wielu jest sporym kuchennym wyzwaniem. Pomożemy Ci się z nim zmierzyć, prezentując niezawodny, podstawowy przepis na naleśniki amerykańskie. Z dalszej części artykułu dowiesz się nieco więcej na temat sposobu ich serwowania oraz dodatków.

Potrzebne składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej typu 450,
  • 2 jajka,
  • 40 gramów masła,
  • 1 szklanka mleka,
  • cukier wanilinowy i cukier puder według uznania,
  • szczypta soli,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • olej do smażenia,
  • czekolada i gorzkie kakao na polewę,
  • owoce do dekoracji.

Akcesoria kuchenne:

  • miska,
  • mikser lub rózga do mieszania.

Dodatki:

  • polewa czekoladowa.

Wykonanie pancakes czekoladowych:

Masło roztop i ostudź. Utrzyj żółtka z cukrem do otrzymania gładkiej masy i dodaj ją do masła. W misce połącz suche składniki — mąkę, sól, proszek i sodę. Białka ubij na sztywną pianę. Wszystkie elementy dania wymieszaj delikatnie w misce.

Rozgrzej niewielką ilość oleju na patelni i nakładaj na nią niewielkie, okrągłe porcje ciasta. Smaż do zarumienienia z każdej strony, około 2-3 minut. W międzyczasie przygotuj polewę czekoladową.

Rozpuść czekoladę deserową lub gorzką w kąpieli wodnej. Jeśli jest zbyt gęsta dodaj dwie łyżki mleka. Na koniec dosyp dwie łyżki kakao i dokładnie wymieszaj, aby nie było grudek. Polej danie, udekoruj świeżymi owocami i od razu serwuj. Smacznego!

Czekoladowe pancakes

Jeżeli pomysł na wykorzystanie czekolady w przyrządzaniu pancakes spodobał Ci się, możesz zmodyfikować bazowy przepis. Na etapie łączenia suchych składników dodaj według uznania gorzkiego kakao. Twoje naleśniki nie tylko nabiorą bardziej wyrazistego, głębokiego smaku, ale też będą miały ciekawy, brązowy kolor. Ciekawym kontrastem w takim daniu okaże się posypka z cukru pudru lub, przeciwnie, dekoracja wykonana z bakalii oraz orzechów.

Ważnym elementem potrawy jest polewa. W klasycznym wydaniu pancakes serwuje się z syropem klonowym. W Polsce jego odpowiednikiem jest miód. Równie ciekawą kombinacją jest przekładanie placków warstwą słodkiego serka czy dżemu.

Categories

Author

Ewelina Avatar

Share & Print

No Comments

Leave a Reply