Blog

Babeczki czekoladowe — idealne na śniadanie

Babeczki czekoladowe

Lubisz słodkie śniadania? My też! To dobry pomysł na energetyzujący poranek i rozpoczęcie dnia w dobrym stylu. Dawka czekolady, orzechów i owoców to zawsze udana propozycja na posiłek dla całej rodziny. Prezentujemy babeczki czekoladowe, które przyrządzisz szybko — rano lub poprzedniego dnia wieczorem. Jeśli nie od razu zostaną zjedzone, to na pewno z chęcią zabierzesz je do pracy lub do szkoły.

Babeczki czekoladowe można przyrządzić na wiele sposobów. Jeżeli chcesz zrobić z nich danie śniadaniowe to możesz tak skomponować skład, aby był wartościowy i dostarczał sporej dawki energii. Sprawdź nasz przepis, w którym oprócz czekolady znalazły się:

  • bakalie,
  • orzechy,
  • miód,
  • płatki owsiane,
  • świeże owoce.

Zaletą babeczek czekoladowych z naszego przepisu jest nie tylko bogaty, wartościowy skład. To także oszałamiający smak, aromat i wygląd, któremu trudno się oprzeć! Ciastka z tej receptury są wilgotne i nie wysychają nawet na następny dzień. Dzięki temu stanowią idealną propozycję na pierwsze oraz drugie śniadanie, a także na przekąskę.

Składniki potrzebne, aby wykonać babeczki czekoladowe

Poznawszy sprawdzony przepis bazowy na babeczki czekoladowe możesz później do woli eksperymentować ze składnikami. Właśnie w wyniku takich kuchennych eksperymentów powstały nasze wypieki, które zachwycą starszych i młodszych.

Przygotuj:

  • 150 gramów masła,
  • 150 gramów czekolady gorzkiej klasycznej 64% E.Wedel,
  • 2 łyżki kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
  • 150 gramów mąki pełnoziarnistej lub migdałowej,
  • 150 gramów płatków owsianych,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 150 gramów syropu daktylowego lub miodu,
  • 1 banan,
  • 2 jajka,
  • 150 ml mleka,

Masło i czekoladę posiekaj na mniejsze kawałki i przełóż do rondelka. Podgrzewaj na niewielkim gazie, dolewając mleka i co pewien czas mieszając, aby uzyskać gładką, jednolitą konsystencję. Kiedy składniki się rozpuszczą, dodaj kakao i dalej mieszaj, aby proszek roztopił się i połączył z resztą. Masa musi ostygnąć.

Przygotuj miskę do suchych składników. Umieść w niej przesianą mąkę, płatki owsiane, proszek i sodę. Zamieszaj.

W jeszcze jednej misce rozgnieć banana, dodaj miód lub syrop daktylowy i w ten sposób słodziło będzie gotowe. Połącz je z masą czekoladową i wymieszaj krótko do połączenia składników. Na koniec przesyp suche i całość zmiksuj, aby nie było grudek.

Babeczki czekoladowe już prawie gotowe! Masę przełóż do przygotowanych wcześniej papilotek (papierowych lub silikonowych). Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza. Ciastka piecz do momentu, aż włożony w nie patyczek wyciągniesz suchy. Wtedy wyjmij babeczki czekoladowe i zostaw je do ostudzenia.

Babeczki czekoladowe świetnie zaspokajają apetyty na coś słodkiego. Możesz podać je zarówno młodszym, jak i starszym domownikom. Na pewno warto pomyśleć nad dodatkami — tutaj panuje pełna dowolność! Dżem, masło orzechowe, a może jeszcze więcej miodu? Pyszne śniadanie dostarczy Ci energii na cały dzień.

Categories

Author

Ewelina Avatar

Share & Print

No Comments

Leave a Reply