Blog

Babeczki czekoladowe z jabłkami

Ciasteczka czekoladowe z morelami

Wypieki czekoladowe można łączyć z rozmaitymi owocami. Najlepiej korzystać z tego, co aktualnie znajduje się w sezonie. Babeczki czekoladowe z jabłkami najbardziej kojarzą się z jesienią, choć jest to w zasadzie wypiek całoroczny. Są wilgotne, miękkie i intensywnie czekoladowe. Co nie mniej ważne, ich przygotowanie jest bajecznie proste! Dlatego świetnie sprawdzą się jako codzienny deser. Sprawdź, jak je przygotować.

Babeczki czekoladowe z jabłkami – dlaczego warto je przygotować?

Masz ochotę na coś słodkiego? Marzy Ci się wilgotne ciasto czekoladowe? Twoja chwila przyjemności jest w zasięgu ręki. Dzięki dodaniu do ciasta startych jabłek babeczki czekoladowe stają się bardzo miękkie i niemal soczyste. Taka konsystencja doskonale pasuje do kremowej czekolady i sprawia, że deser staje się niemal luksusowy. Babeczki można jeść, gdy są jeszcze lekko ciepłe, np. z gałką lodów waniliowych, a także możesz je podać wraz z gorącą czekoladą. Świetnie pasuje do nich również kremowa czekolada do picia podana, np. z bitą śmietaną i cynamonem. To idealny jesienny deser, choć można go z powodzeniem przygotowywać przez cały rok!

 

Co ważne, babeczki czekoladowe z jabłkami przygotowuje się znacznie szybciej niż większość ciast. Świetnie nadają się więc zarówno od święta, jak i na co dzień. Są doskonałym wypiekiem wówczas, gdy chcą odwiedzić Cię niespodziewani goście. Co więcej, do ich przyrządzenia nie potrzeba nawet miksera! Dzięki temu można je przygotować w niemal każdej kuchni, a ze zmywaniem uporasz się równie szybko co z przygotowaniem ciasta. Sprawdź przepis na ten rewelacyjny, szybki deser.

Babeczki czekoladowe z jabłkami – czego potrzebujesz?

Składniki na babeczki czekoladowe z jabłkami nie są wymyślne. Znajdziesz je w każdym osiedlowym sklepie. Na ok. 12 sztuk potrzeba:

  • 100 g czekolady E.Wedel Klasycznej Gorzkiej 64%,
  • 250 g mąki pszennej,
  • 1 łyżeczkę proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczkę sody oczyszczonej,
  • 30 g Kakao ciemnego z Ghany,
  • 80 g cukru trzcinowego,
  • 120 ml oleju,
  • 2 jajka,
  • 150 g jogurtu naturalnego,
  • 2 średnie jabłka (twarde, słodkie).

Jak przygotować babeczki czekoladowe z jabłkami?

Najlepiej, aby składniki do tego ciasta były w temperaturze pokojowej. Postaraj się więc wyjąć je z lodówki co najmniej na godzinę przed wymieszaniem. Jeśli się spieszysz, możesz delikatnie ogrzać zimne składniki (np. jajka, jogurt), zanurzając je na parę minut w ciepłej wodzie.

 

Zacznij od drobnego posiekania czekolady, a następnie włóż ją do sporej miski wraz z przesianą mąką, proszkiem do pieczenia, sodą i cukrem. Dokładnie wymieszaj widelcem. Cukier trzcinowy ma tendencję do formowania grudek, dlatego postaraj się je rozbić.

 

Do osobnego naczynia wbij jajka. Roztrzep je widelcem tylko do momentu uzyskania w miarę jednolitej konsystencji. Dodaj olej i jogurt, wymieszaj wszystko razem. Następnie obierz jabłka i zetrzyj je na tarce o dużych oczkach. Jeśli puszczą bardzo dużo soku, odlej jego nadmiar, ale nie odciskaj.

 

Wymieszaj suche składniki z mokrymi (tylko do połączenia się składników). Na samym końcu dodaj do masy jabłka i całość wymieszaj do uzyskania jednolitej masy. Rozłóż do foremki na muffinki wyłożonej papierowymi papilotkami. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 20-25 minut. Patyczek wbity w środek babeczki nie powinien mieć śladów surowego ciasta (może być wilgotny ze względu na jabłka). Wyciągnij z pieca i podawaj po kilku minutach lub gdy całkowicie ostygną.

Categories

Author

Ewelina Avatar

Share & Print

No Comments

Leave a Reply