Blog

Babeczki czekoladowe z nadzieniem o smaku mango

Babeczki to kultowy deser, który sprawdza się w każdych okolicznościach. Dzięki temu, że łatwo można manipulować dodatkami, nigdy się nie nudzą. Dzisiaj przed Tobą świeża, lekka i bardzo przyjemna propozycja, czyli babeczki czekoladowe z nadzieniem o smaku mango. Słodki smak egzotycznego owocu doskonale równoważy mocno czekoladową nutę wypieku. Nie znajdziesz lepszego połączenia. Sprawdź!

 

Przed rozpoczęciem pieczenia przygotuj blaszkę na muffinki i papierowe papilotki. Możesz sięgnąć także po wielorazowe silikonowe foremki, do których nie potrzeba dodatkowych akcesoriów.

 

Przepis na babeczki czekoladowe

Wszystkie produkty powinny być w temperaturze pokojowej. Warto o to zadbać, jeśli nie chcesz upiec zakalca.

Składniki na babeczki:

  • 250 g mąki pszennej,
  • 250 g masła,
  • 5 jajek rozmiar M,
  • 200 g cukru,
  • 15 g proszku do pieczenia,
  • 30 g kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
  • 1 tabliczka czekolady mocno gorzkiej 80% E.Wedel.

Wykonanie:

Masło pokrój na kostkę, umieść w garnku i podgrzej. Poczekaj, aż się rozpuści, wyłącz palnik i pozostaw do wystygnięcia. Dopilnuj, żeby masło nie zaczęło wrzeć.

Czekoladę pokrój na drobne kawałki. Jajka wbij do miski, dodaj cukier i utrzyj składniki na puszystą jajeczną masę. Następnie wlej masło i energicznie wymieszaj.

Do ciasta przesiej mąkę wraz z kakao i proszkiem do pieczenia. Dodaj pokrojoną czekoladę. Połącz wszystkie składniki za pomocą trzepaczki do uzyskania gładkiej masy.

Jeśli nie masz wszystkich potrzebnych produktów, sprawdź ten przepis na muffiny czekoladowe: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/przepis-na-babeczki-czekoladowe/.

 

Jak zrobić nadzienie z mango?

Mango jest bardzo słodkie, dlatego doskonale zrównoważy gorzki smak czekolady. Do przygotowania nadzienia potrzebujesz:

  • 500 g surowego mango,
  • sok z połowy limonki,
  • opcjonalnie cukier puder.

Mango umyj, a następnie odetnij miąższ po obu stronach pestki. Odkrojoną część owocu ponacinaj w kostkę i wywiń na drugą stronę. Oddziel miąższ od skórki i pestki, a potem przełóż do blendera. Dodaj sok z połowy limonki i zmiksuj wszystko na gładki mus. Jeśli uznasz, że nadzienie jest mało słodkie, dodaj łyżeczkę cukru pudru.

 

Jak upiec czekoladowe muffinki z nadzieniem o smaku mango?

Rozgrzej piekarnik do 180℃ i przygotuj papilotki. Do każdej foremki nałóż jedną łyżkę ciasta, następnie dodaj 3 łyżeczki nadzienia i przykryj całość kolejną porcją masy. Tak przygotowane muffinki umieść w piecu i piecz przez 25 minut. Po tym czasie wyjmij babeczki z piekarnika i ostudź na kratce.

 

Jak udekorować czekoladowe babeczki?

Chcesz podać muffiny czekoladowe na urodzinowym przyjęciu lub spotkaniu ze znajomymi? Musisz zadbać o odpowiednią dekorację. Smak mango i czekoladowego ciasta najlepiej podkreśli… czekoladowa polewa!

Aby ją wykonać potrzebujesz:

  • tabliczki czekolady gorzkiej z cząstkami pomarańczowymi,
  • 100 ml śmietanki kremówki.

Czekoladę pokrój na drobne kawałki. Metalową miskę umieść nad garnkiem z gotującą się wodą. Śmietankę wlej do naczynia i dodaj czekoladę. Powoli mieszaj składniki, aż się połączą. Nie dopuść do wrzenia, aby od masy nie oddzielił się tłuszcz.

 

Babeczki udekoruj ciepłą polewą. Jeśli chcesz, żeby czekolada szybko zastygła, umieść wypiek na kilkanaście minut w lodówce. Smacznego!

Zobacz również: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/bananowo-czekoladowe-brownie-w-wersji-premium/

Categories

Author

Ewelina Avatar

Share & Print

No Comments

Leave a Reply