Babeczki czekoladowe z płynnym wnętrzem
01/11/2021
Muffiny czekoladowe skrywające w środku płynną niespodziankę, która przyjemnie rozpływa się w ustach. Właśnie takie babeczki zamierzasz przygotować przy najbliższej okazji? Poznaj sprawdzony przepis, dzięki któremu zawsze uzyskasz niepowtarzalny efekt – nadzienie wypływające z wnętrza ciasta.
Przygotowanie babeczek z płynnym nadzieniem wcale nie jest trudne, ale wymaga dokładnego trzymania się czasu pieczenia. Jeśli muffiny czekoladowe zostaną „przeciągnięte”, wówczas środek będzie spieczony i nic nie wypłynie. Do tego nie można dopuścić, dlatego ważne jest dostosowanie się do sprawdzonych już wskazówek.
Jak przygotować muffiny czekoladowe z płynnym nadzieniem?
Zacznij od zgromadzenia niezbędnych składników. Ogromną rolę odgrywa tutaj dobrej jakości czekolada – od niej będzie zależał finalny smak wypieków.
Potrzebne składniki:
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady, np. czekolady gorzkiej klasycznej 64% E.Wedel
- 150 g prawdziwego masła
- 100 g cukru pudru
- 3 jajka L
- 3 żółtka
- 70 g mąki pszennej.
Z powyższych ilości składników otrzymasz 6 muffinek czekoladowych (forma o średnicy ok. 6 cm). Warto już na wstępie podwoić porcję – na pewno zechcesz wstawić do piekarnika „drugą turę”.
- Ceramiczne kokilki posmaruj masłem i oprósz ciemnym kakao, np. kakao ciemnym z Ghany E.Wedel.
- Piekarnik nagrzej do 200oC (grzałka: góra – dół).
- Masło umieść w rondelku i podgrzewaj do rozpuszczenia. Dodaj połamaną czekoladą. Mieszaj od czasu do czasu aż składniki się rozpuszczą.
- Lekko ostudzoną masę przełóż do innego naczynia. Dodaj przesianą mąkę, cukier. Wymieszaj do połączenia składników.
- Dodaj jajka i żółtka, a następnie krótko zmiksuj.
- Tak przygotowaną masę przelej do kokilek – do ¾ ich wysokości.
Jak długo piec muffinki czekoladowe?
Aby uzyskać muffiny czekoladowe z płynnym wnętrzem, istotny jest czas pieczenia. Jeśli babeczki przygotowujesz w kokilkach o średnicy ok. 6 cm, wypieki będą gotowe już po ok. 10 minutach. Jeżeli natomiast korzystasz z większych naczyń (ok. 10 cm), czas pieczenia należy wydłużyć do ok. 12 minut.
Gotowe muffiny należy wyjąć z piekarnika, a następnie delikatnie oddzielić nożem od formy.
Z czym podawać babeczki czekoladowe?
Muffiny czekoladowe same w sobie smakują wyśmienicie. Jednak możesz sprawić, że każdy ich kęs będzie jeszcze większą przyjemnością.
Babeczki z płynnym środkiem warto podać w towarzystwie:
- lodów śmietankowych / waniliowych / czekoladowych
- kleksów z bitej śmietany
- świeżych owoców sezonowych.
Jeśli jednak stawiasz na minimalizm i prostotę, muffiny czekoladowe:
- posyp cukrem pudrem
- oprósz prawdziwym kakao
- posyp cukrem czekoladowym lub zmieloną czekoladą.
Muffiny z płynnym wnętrzem z pewnością skradną twoje serce i będziesz częściej do nich wracać. Swoją miękkością i puszystością zachwycają od pierwszego do ostatniego kęsa. Wypływający środek rozpuszcza się w ustach i potęguje czekoladowy smak muffinek.
Zobacz więcej: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/czekoladowe-trufle-w-pistacjach-z-gorzkiej-lub-bialej-czekolady/
No Comments