Blog

Babeczki korzenne z czekoladą i powidłami

To przepis, który na pewno zachwyci każdego! Mocno wilgotne korzenne babeczki z pyszną czekoladą mleczną i powidłami śliwkowymi. To prawdziwie świąteczne połączenie i doskonała alternatywa, jeśli dotychczas Twoim popisowym deserem były klasyczne muffinki czekoladowe, których smak znasz już na pamięć.

 

Czas przygotowania: 60 minut

Liczba porcji: 6

Stopień trudności: łatwy

 

Lista składników:

Babeczki korzenne z czekoladą:

  • 180 g mąki pszennej (tortowa typ 450),
  • 100 g brązowego cukru,
  • 100 ml kwaśnej śmietany 18%,
  • 100 g powideł śliwkowych o dobrym składzie,
  • 120 g masła,
  • 80 g czekolady E.Wedel Klasycznej Mlecznej,
  • 50 g Kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżeczki cynamonu,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżka przyprawy korzennej.

 

Polewa czekoladowa:

  • 100 g czekolady E.Wedel Lekko Gorzkiej 50%,
  • 100 ml śmietanki kremówki 30%,
  • płatki migdałów lub pokruszone orzechy włoskie.

 

Sposób przygotowania:

  1. Pamiętaj, że wszystkie składniki do przygotowania babeczek powinny mieć temperaturę pokojową, więc koniecznie wyciągnij je wcześniej z lodówki.
  2. Do jednej miski przesiej wszystkie składniki suche, oprócz kakao i brązowego cukru: mąkę pszenną, cynamon, proszek do pieczenia i przyprawę korzenną.
  3. Przygotuj masę czekoladową: w garnuszku roztop masło, przesiej Kakao ciemne z Ghany E.Wedel i dodaj pokruszoną lub pokrojoną na drobne kawałki czekoladę E.Wedel Klasyczną Mleczną. Wymieszaj wszystko, aż powstanie gładka, jednolita masa i odstaw do wystygnięcia.
  4. W tym czasie, w drugiej misce utrzyj na puszystą masę brązowy cukier i żółtka. Po kilku minutach wciąż ubijając, dodaj białka – jeśli chcesz, żeby babeczki były jeszcze bardziej puszyste, możesz wcześniej ubić białka ze szczyptą soli na gładką pianę.
  5. Do masy jajecznej wlej powoli masę czekoladową i jeszcze kilka chwil mieszaj wszystko mikserem. Nie wyłączając miksera, wlej kwaśną śmietanę i stopniowo dosypuj też przesiane wcześniej suche składniki. Mieszaj tylko do połączenia składników! Masa powinna konsystencją przypominać ciasto na pancakes czekoladowe.
  6. Rozgrzej piekarnik do 1700C z opcją góra-dół.
  7. Na blaszkę wyłóż papilotki. Do każdej papilotki wlej dużą łyżkę ciasta na babeczki, później łyżkę powideł śliwkowych i jeszcze jedną łyżkę ciasta korzennego z czekoladą. Babeczki piecz przez około 20 minut lub do suchego patyczka.
  8. Kiedy babeczki są już w piekarniku, a w domu roznosi się zapach czekolady i korzennych przypraw, możesz zabrać się za przygotowanie polewy. W rondelku rozpuść razem czekoladę E.Wedel Lekko Gorzką 50% i śmietankę kremówkę, a kiedy powstanie już gładka masa, dosyp garść płatków migdałów lub pokruszonych orzechów włoskich.
  9. Gotowe babeczki odstaw do przestygnięcia i oblej polewą czekoladową z migdałami.
  10. Babeczki korzenne z czekoladą i powidłami śliwkowymi gotowe! Smacznego!

 

Te korzenne babeczki świetnie sprawdzą się jako deser na świątecznym stole! Musisz ich spróbować!

 

Jeśli chcesz, możesz sprawdzić też wyjątkowe muffinki czekoladowe. Przepis na nie, nie sprawi Ci większych problemów, a efekt zachwyci wszystkich miłośników czekolady. Sprawdź!

Categories

Author

Ewelina Avatar

Share & Print

No Comments

Leave a Reply