Blog

Babeczki marchewkowo-czekoladowe

Babeczki czekoladowe

Znasz to uczucie, kiedy masz ochotę na coś słodkiego, ale nie wiesz do końca na co? Albo, kiedy goście dzwonią, że akurat są niedaleko, więc zaraz wpadną na kawę? Zastanawiasz się co warto wtedy przygotować? Cóż, już nie musisz się tym martwić. Przepyszne marchewkowo-czekoladowe babeczki są doskonałe na każdą okazję!

 

Czas przygotowania: 40 minut

Liczba porcji: 12

Stopień trudności: Łatwy

 

Lista składników:

Babeczki marchewkowo-czekoladowe:

  • 150 g obranej marchewki,
  • 140 g mąki pszennej,
  • 120 g cukru,
  • 80 g masła,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego,
  • 1 łyżka Kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
  • 50 g czekolady E.Wedel Klasycznej Mlecznej.

 

Krem czekoladowy:

  • 100 g czekolady E.Wedel Klasycznej Mlecznej,
  • 2 łyżki Kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
  • 50 g cukru pudru,
  • 140 g śmietanki kremówki 30 lub 36%,
  • 140 g mascarpone.

 

Sposób przygotowania:

  1. Obierz marchewkę i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach lub zmiel przy pomocy robota kuchennego. Masło rozpuść w rondelku i zostaw do wystygnięcia.
  2. Czekoladę mleczną pokrój lub połam na małe kawałki.
  3. Do dużej miski przesiej suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cukier wanilinowy i kakao.
  4. W drugiej misce wymieszaj jajka i roztopione masło. Połącz ze sobą wszystkie składniki, na koniec wrzuć do masy drobno pokrojoną czekoladę i startą marchewkę. Wszystko wymieszaj porządnie mikserem lub drewnianą łyżką.
  5. Rozgrzej piekarnik do 190°C, tryb grzania góra-dół. Przygotuj papilotki i za pomocą łyżki napełnij je do 2/3 wysokości – babeczki jeszcze urosną.
  6. Włóż blaszkę z babeczkami do dobrze nagrzanego piekarnika i piecz je przez ok. 20 minut, stopień wypieczenia kontroluj za pomocą metody suchego patyczka. Zbyt długi czas pieczenia sprawi, że babeczki wyschną, dlatego warto kontrolować, jak radzą sobie w piekarniku.
  7. Kiedy babeczki są już w piekarniku, należy przejść do przygotowania czekoladowego kremu, którego użyjesz do dekoracji.
  8. Czekoladę mleczną rozpuść w kąpieli wodnej i odstaw ją do całkowitego wystygnięcia.
  9. Mocno schłodzoną śmietankę 30 lub 36% ubij na sztywną pianę, stopniowo dodając do niej cukier puder. Następnie, również partiami, dodaj serek mascarpone i miksuj wszystko do połączenia składników. Do tak przygotowanej masy dodaj kakao i wystudzoną, rozpuszczoną czekoladę – miksuj jeszcze przez chwilę. Umieść krem w lodówce.
  10. Wyjmij babeczki z piekarnika i odstaw do ostygnięcia.
  11. Krem czekoladowy przełóż do rękawa cukierniczego z wybraną końcówką i udekoruj nim wszystkie babeczki. Gotowe!

 

Wskazówki:

  • Babeczki zawsze przechowuj pod przykryciem, by dłużej zachowały świeżość.
  • Czekolada będzie kroić się lepiej, jeśli wcześniej schłodzisz ją przez chwilę w lodówce.
  • Możesz przygotować też klasyczne czekoladowe babeczki, przepis jest naprawdę prosty.

 

Jeśli interesują Cię inne desery, możesz wypróbować pancakes czekoladowe. Bardzo dobre są również muffinki czekoladowe. Przepis na nie jest bardzo prosty i z pewnością sprosta oczekiwaniom wszystkich miłośników czekolady.

Categories

Author

Ewelina Avatar

Share & Print

No Comments

Leave a Reply