Bajaderki z czekoladą
12/02/2021
Bajaderki kojarzą się ze smakiem dzieciństwa. Duże, okrągłe ciastka obtoczone w orzechach i wiórkach kokosowych o niesamowitym zapachu. Były przepyszne! Jeśli i Ty chcesz przypomnieć sobie ten smak, ale jednocześnie nadać mu trochę świeżości i puścić wodze fantazji, bajaderki z czekoladą to przepis dla Ciebie!
Czas przygotowania: 40 minut
Liczba porcji: 6
Stopień trudności: Średni
Lista składników:
Bajaderki:
- 200 g pokruszonych herbatników,
- 100 g czekolady E.Wedel Klasycznej Mlecznej,
- 100 g czekolady E.Wedel Lekko Gorzkiej 50%,
- 100 g migdałów,
- 20 g masła,
- 3 łyżki śmietany 18%,
- 3 łyżki rumu (można zastąpić aromatem rumowym).
Polewa czekoladowa:
- 100 g czekolady E.Wedel Klasycznej Mlecznej,
- 100 ml śmietanki kremówki 30%,
- łyżka masła,
- garść poszatkowanych orzechów lub wiórków kokosowych.
Sposób przygotowania:
- Herbatniki możesz pokruszyć za pomocą malaksera, tak samo zrób z migdałami. Masło rozpuść i odstaw do wystygnięcia.
- Czekoladę mleczną oraz gorzką rozpuść w kąpieli wodnej.
- Pokruszone herbatniki i migdały wymieszaj z masłem, do połączenia składników. Dodaj przestudzoną czekoladę, rum lub aromat rumowy i śmietanę.
- Masę wymieszaj. Zwilżonymi wodą dłońmi uformuj kulki, mniej więcej wielkości orzecha włoskiego. Kuleczki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstaw, żeby stężały.
- Przygotuj polewę. Czekoladę mleczną rozpuść w kąpieli wodnej, dodaj do niej śmietankę i łyżkę masła. Wymieszaj wszystko do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Na talerzyku wysyp poszatkowane orzechy lub wiórki kokosowe. Każdą kuleczkę zamocz w polewie czekoladowej, a następnie obtocz w posypce.
- Kuleczki włóż do lodówki i wyciągnij, kiedy tylko masz ochotę.
Ciastka z odzysku
Bajaderki przez wielu nazywane są ciastkami z resztek, bo w taki właśnie sposób powstały. Bajaderki były ciastkami, które robiono z odpadów cukierniczych, czyli tego, czego nie udało się wykorzystać w cukierni przy wypieku innych ciast. Szybko okazało się jednak, że te ciastka z odzysku podbiły podniebienia klientów. Możesz przygotować je niemal z każdego ciasta, które nie ma kremu ani galaretki i za każdym razem będą smakować nieco inaczej. Nie ważne, czy robisz muffinki, czy mus czekoladowy – zawsze znajdzie się coś, co możesz wykorzystać w bajaderkach.
Napakowane bakaliami
Jedną z największych zalet bajaderek jest to, że możesz wrzucić do nich naprawdę niemal wszystko. Nie ważne co zostało Ci po ostatnich kuchennych podbojach – na pewno się nada. Dzięki temu można przemycić w nich to, z czym normalnie masz problem, czyli orzechy i bakalie, dla tych, którzy do tej pory niechętnie po nie sięgali.
Ekologiczne ciastka
Bajaderki świetnie wpisują się w filozofię zero waste. Dzięki temu przepisowi nie musisz już marnować jedzenia i możesz przygotować coś pysznego z resztek, które normalnie trafiłyby pewnie do kosza.
Bajaderki to naprawdę proste i przepyszne ciastka dla każdego!
Jeśli chcesz wypróbować inny deser, to dobrym wyborem będzie tort czekoladowy, który nada się zarówno na wykwintne okazje, jak i spotkania ze znajomymi.
No Comments