Blog

Bajaderki z czekoladą

babeczki czekoladowe

Bajaderki kojarzą się ze smakiem dzieciństwa. Duże, okrągłe ciastka obtoczone w orzechach i wiórkach kokosowych o niesamowitym zapachu. Były przepyszne! Jeśli i Ty chcesz przypomnieć sobie ten smak, ale jednocześnie nadać mu trochę świeżości i puścić wodze fantazji, bajaderki z czekoladą to przepis dla Ciebie!

 

Czas przygotowania: 40 minut

Liczba porcji: 6

Stopień trudności: Średni

 

Lista składników:

Bajaderki:

  • 200 g pokruszonych herbatników,
  • 100 g czekolady E.Wedel Klasycznej Mlecznej,
  • 100 g czekolady E.Wedel Lekko Gorzkiej 50%,
  • 100 g migdałów,
  • 20 g masła,
  • 3 łyżki śmietany 18%,
  • 3 łyżki rumu (można zastąpić aromatem rumowym).

 

Polewa czekoladowa:

  • 100 g czekolady E.Wedel Klasycznej Mlecznej,
  • 100 ml śmietanki kremówki 30%,
  • łyżka masła,
  • garść poszatkowanych orzechów lub wiórków kokosowych.

 

Sposób przygotowania:

  1. Herbatniki możesz pokruszyć za pomocą malaksera, tak samo zrób z migdałami. Masło rozpuść i odstaw do wystygnięcia.
  2. Czekoladę mleczną oraz gorzką rozpuść w kąpieli wodnej.
  3. Pokruszone herbatniki i migdały wymieszaj z masłem, do połączenia składników. Dodaj przestudzoną czekoladę, rum lub aromat rumowy i śmietanę.
  4. Masę wymieszaj. Zwilżonymi wodą dłońmi uformuj kulki, mniej więcej wielkości orzecha włoskiego. Kuleczki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstaw, żeby stężały.
  5. Przygotuj polewę. Czekoladę mleczną rozpuść w kąpieli wodnej, dodaj do niej śmietankę i łyżkę masła. Wymieszaj wszystko do uzyskania gładkiej konsystencji.
  6. Na talerzyku wysyp poszatkowane orzechy lub wiórki kokosowe. Każdą kuleczkę zamocz w polewie czekoladowej, a następnie obtocz w posypce.
  7. Kuleczki włóż do lodówki i wyciągnij, kiedy tylko masz ochotę.

Ciastka z odzysku

Bajaderki przez wielu nazywane są ciastkami z resztek, bo w taki właśnie sposób powstały. Bajaderki były ciastkami, które robiono z odpadów cukierniczych, czyli tego, czego nie udało się wykorzystać w cukierni przy wypieku innych ciast. Szybko okazało się jednak, że te ciastka z odzysku podbiły podniebienia klientów. Możesz przygotować je niemal z każdego ciasta, które nie ma kremu ani galaretki i za każdym razem będą smakować nieco inaczej. Nie ważne, czy robisz muffinki, czy mus czekoladowy – zawsze znajdzie się coś, co możesz wykorzystać w bajaderkach.

Napakowane bakaliami

Jedną z największych zalet bajaderek jest to, że możesz wrzucić do nich naprawdę niemal wszystko. Nie ważne co zostało Ci po ostatnich kuchennych podbojach – na pewno się nada. Dzięki temu można przemycić w nich to, z czym normalnie masz problem, czyli orzechy i bakalie, dla tych, którzy do tej pory niechętnie po nie sięgali.

Ekologiczne ciastka

Bajaderki świetnie wpisują się w filozofię zero waste. Dzięki temu przepisowi nie musisz już marnować jedzenia i możesz przygotować coś pysznego z resztek, które normalnie trafiłyby pewnie do kosza.

 

Bajaderki to naprawdę proste i przepyszne ciastka dla każdego!

 

Jeśli chcesz wypróbować inny deser, to dobrym wyborem będzie tort czekoladowy, który nada się zarówno na wykwintne okazje, jak i spotkania ze znajomymi.

Categories

Author

Ewelina Avatar

Share & Print

No Comments

Leave a Reply