Blog

Bananowe ciasto czekoladowe

Brownie z solonym karmelem

Słodkie wypieki bazujące na czekoladzie sprawdzą się niezależnie od okazji. Uwielbiają je dzieci i dorośli, dlatego w wielu domach stanowią stały element rodzinnych spotkań. Takie desery stwarzają też mnóstwo okazji do eksperymentów w kuchni, gdyż można je łączyć z ulubionymi dodatkami. My chcemy Ci zaproponować proste bananowe ciasto czekoladowe, które jest nie tylko smaczne, ale także sycące.

 

Banany i gorzka czekolada są cenione przede wszystkim ze względu na smak. Postanowiliśmy wykorzystać te dwa składniki, aby stworzyć przepis na zdrowe i pyszne ciasto czekoladowo-bananowe. Zobacz, jak je przygotować!

Bananowe ciasto czekoladowe

Wykwintne wypieki wcale nie muszą być trudne i czasochłonne. Specjalnie tak zmodyfikowaliśmy przepis, aby bazował na łatwo dostępnych i tanich składnikach. Jego realizacja zajmie Ci niecałą godzinę, a samo ciasto w smaku i konsystencji można porównać do klasycznego brownie. Jak wiadomo, nie każdemu zawsze wychodzi ten rarytas, ale nasze ciasto bananowo-czekoladowe z pewnością Ci się uda. Zobacz, jak je przygotować!

Składniki na ciasto:

  • 250 g mąki pszennej,
  • 200 g masła,
  • 200 g cukru,
  • 15 g proszku do pieczenia,
  • 15 g kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
  • 3 duże jajka,
  • 90 g czekolady Gorzkiej Klasycznej 64% E. Wedel,
  • 3 duże banany.

 

Składniki na polewę:

  • 90 g czekolady Mlecznej Klasycznej E.Wedel,
  • 100 g śmietanki kremówki 30%.

 

Nasz przepis możesz delikatnie zmodyfikować według własnego uznania. Zamiast gorzkiej i mlecznej czekolady, doskonale się sprawdzi wariant z orzechami i rodzynkami. Ciasto czekoladowe będzie też wyśmienicie smakować w wersji wzbogaconej o bakalie i kandyzowane owoce.

Sposób przygotowania:

  1. Ustaw piekarnik na 180°C, tryb grzania góra-dół.
  2. Masło i połamaną czekoladę rozpuść w rondelku umieszczonym na małym ogniu. Po roztopieniu zdejmij z palnika i odstaw do przestygnięcia.
  3. Do osobnej miski wsyp mąkę, cukier, proszek do pieczenia oraz kakao i dokładnie połącz ze sobą wszystkie składniki.
  4. Rozgnieć widelcem banany, a następnie przy użyciu miksera dokładnie wymieszaj je z roztopioną masą czekoladową.
  5. Do tak powstałej mieszanki stopniowo dosypuj suche składniki, cały czas mieszając.
  6. Tak przygotowane ciasto przełóż do formy keksówki i wstaw na ok. 40-45 minut do nagrzanego piekarnika.
  7. Przed wyjęciem zrób test patyczka, aby sprawdzić, czy ciasto jest w środku dopieczone.
  8. Po ostygnięciu deser jest gotowy do jedzenia.

 

Aby przygotować polewę wystarczy, że rozpuścisz 90 g czekolady ze słodką śmietanką. Po tym jak ciasto delikatnie przestygnie możesz je oblać czekoladą i udekorować według własnego uznania.

Ciasto czekoladowe z bananami – dodatki

Jeżeli zależy Ci na efektownym wyglądzie deseru, możesz urozmaicić polewę dodatkami. Do tego celu sprawdzi się cukrowa posypka, plasterki banana lub cząstki sezonowych owoców. Ciasto czekoladowe będzie także doskonałym dodatkiem do lodów, mleka czy kawy. Jego wyjątkowo intensywny smak z pewnością zachwyci zarówno małych, jak i dużych łasuchów.

 

Smacznego!

Categories

Author

Ewelina Avatar

Share & Print

No Comments

Leave a Reply