Batoniki czekoladowe z nadzieniem orzechowym
06/05/2022
Gdy dopadnie Cię mały głód i ochota na zjedzenie czegoś słodkiego, warto mieć pod ręką słodkość na mały kęs. Jedną z nich są batoniki czekoladowe z mieszanką orzechów. Kremowa czekolada w połączeniu z chrupkim nadzieniem stanowi cudownie aksamitne i jednocześnie chrupiące połączenie. Poznaj przepis już dziś!
Małe batoniki czekoladowe z nadzieniem orzechowym uwzględniają to, co powinna zawierać słodka przekąska. Mają chrupiące nadzienie, w którego skład wchodzą trzy rodzaje orzechów (orzeszki ziemne, migdały i orzechy włoskie) oraz delikatną polewę karmelową. Taka kompozycja sprawia, że te batoniki, podobnie jak mus czekoladowy, są prawdziwą ucztą dla podniebienia. Każdy kęs jest wypełniony idealną równowagą słodkiego, słonego, orzechowego i czekoladowego smaku.
Składniki na batoniki czekoladowe z nadzieniem orzechowym
Przed przystąpieniem do przygotowywania swoich batoników zgromadź wszystkie niezbędne składniki.
Do wykonania batoników czekoladowych potrzebujesz:
- 90 g prażonych niesolonych migdałów,
- 180 g prażonych niesolonych orzeszków ziemnych,
- 90 g posiekanych orzechów włoskich,
- 55 g płatków ryżowych,
- łyżkę siemienia lnianego
- 180 g miodu,
- ¾ łyżeczki soli morskiej,
- łyżeczkę cukru waniliowego,
- 100 ml mleka,
- 180 g Czekolady Lekko Gorzkiej 50% E.Wedel,
- 45 g Czekolady Karmelowej E.Wedel.
Proces przygotowania batoników czekoladowych z orzechami
Wykonanie batoników zacznij od przygotowania masy, z której powstaną te czekoladowe słodkości.
- W dużej misce wymieszaj migdały, orzeszki ziemne, orzechy włoskie, płatki ryżowe i siemię lniane. Odstaw na bok.
- Do rondla wlej mleko, dodaj miód, sól, wanilię i pokruszoną gorzką czekoladę. Podgrzewaj składniki, aż się rozpuszczą, a masa się zagotuje.
- Od razu zalej mieszankę orzechową czekoladową masą.
- Mieszaj, aż wszystkie składniki zostaną dobrze połączone.
Tak przygotowaną masę wlej do płaskiego, najlepiej żaroodpornego naczynia (możesz też rozdzielić ją na dwie części). Równomiernie rozprowadź czekoladę z orzechami i wstaw do lodówki na 20 minut do stwardnienia.
Kiedy masa będzie twarda, wyjmij naczynie z lodówki i pokrój zawartość na małe batoniki. Następnie rozpuść karmelową czekoladę w kąpieli wodnej i polej nią przygotowane batony. Wstaw ponownie na 20 minut do lodówki, aby polewa stężała.
Czekoladowe batoniki na przekąskę i nie tylko
Tak przygotowanie batoniki czekoladowe z nadzieniem orzechowym możesz zapakować pojedynczo w papierowe torebki lub woreczki. Wówczas wystarczy wrzucić je do torby, szafki lub szuflady biurka i możesz delektować się tą pyszną przekąską, gdy tylko poczujesz, że dopada Cię ochota na coś słodkiego. Równie dobrze możesz przechowywać je w zamykanym szklanym słoju na cukierki lub w puszcze na słodycze.
Jednak to nie wszystko! Takie batoniki z czekolady i różnych orzeszków możesz wykorzystać do dekorowania ciast. Pokrojonymi na malutkie kawałki ozdobisz tort czekoladowy. Mogą też wzbogacić smak klasycznych deserów z bitej śmietany, które serwuje się w pucharkach.
No Comments