Blog

Batoniki czekoladowe z nadzieniem orzechowym

ciasto czekoladowe bez pieczenia

Gdy dopadnie Cię mały głód i ochota na zjedzenie czegoś słodkiego, warto mieć pod ręką słodkość na mały kęs. Jedną z nich są batoniki czekoladowe z mieszanką orzechów. Kremowa czekolada w połączeniu z chrupkim nadzieniem stanowi cudownie aksamitne i jednocześnie chrupiące połączenie. Poznaj przepis już dziś!

Małe batoniki czekoladowe z nadzieniem orzechowym uwzględniają to, co powinna zawierać słodka przekąska. Mają chrupiące nadzienie, w którego skład wchodzą trzy rodzaje orzechów (orzeszki ziemne, migdały i orzechy włoskie) oraz delikatną polewę karmelową. Taka kompozycja sprawia, że te batoniki, podobnie jak mus czekoladowy, są prawdziwą ucztą dla podniebienia. Każdy kęs jest wypełniony idealną równowagą słodkiego, słonego, orzechowego i czekoladowego smaku.

Składniki na batoniki czekoladowe z nadzieniem orzechowym

Przed przystąpieniem do przygotowywania swoich batoników zgromadź wszystkie niezbędne składniki.

 

Do wykonania batoników czekoladowych potrzebujesz:

  • 90 g prażonych niesolonych migdałów,
  • 180 g prażonych niesolonych orzeszków ziemnych,
  • 90 g posiekanych orzechów włoskich,
  • 55 g płatków ryżowych,
  • łyżkę siemienia lnianego
  • 180 g miodu,
  • ¾ łyżeczki soli morskiej,
  • łyżeczkę cukru waniliowego,
  • 100 ml mleka,
  • 180 g Czekolady Lekko Gorzkiej 50% E.Wedel,
  • 45 g Czekolady Karmelowej E.Wedel.

Proces przygotowania batoników czekoladowych z orzechami

Wykonanie batoników zacznij od przygotowania masy, z której powstaną te czekoladowe słodkości.

  1. W dużej misce wymieszaj migdały, orzeszki ziemne, orzechy włoskie, płatki ryżowe i siemię lniane. Odstaw na bok.
  2. Do rondla wlej mleko, dodaj miód, sól, wanilię i pokruszoną gorzką czekoladę. Podgrzewaj składniki, aż się rozpuszczą, a masa się zagotuje.
  3. Od razu zalej mieszankę orzechową czekoladową masą.
  4. Mieszaj, aż wszystkie składniki zostaną dobrze połączone.

Tak przygotowaną masę wlej do płaskiego, najlepiej żaroodpornego naczynia (możesz też rozdzielić ją na dwie części). Równomiernie rozprowadź czekoladę z orzechami i wstaw do lodówki na 20 minut do stwardnienia.

 

Kiedy masa będzie twarda, wyjmij naczynie z lodówki i pokrój zawartość na małe batoniki. Następnie rozpuść karmelową czekoladę w kąpieli wodnej i polej nią przygotowane batony. Wstaw ponownie na 20 minut do lodówki, aby polewa stężała.

Czekoladowe batoniki na przekąskę i nie tylko

Tak przygotowanie batoniki czekoladowe z nadzieniem orzechowym możesz zapakować pojedynczo w papierowe torebki lub woreczki. Wówczas wystarczy wrzucić je do torby, szafki lub szuflady biurka i możesz delektować się tą pyszną przekąską, gdy tylko poczujesz, że dopada Cię ochota na coś słodkiego. Równie dobrze możesz przechowywać je w zamykanym szklanym słoju na cukierki lub w puszcze na słodycze.

 

Jednak to nie wszystko! Takie batoniki z czekolady i różnych orzeszków możesz wykorzystać do dekorowania ciast. Pokrojonymi na malutkie kawałki ozdobisz tort czekoladowy. Mogą też wzbogacić smak klasycznych deserów z bitej śmietany, które serwuje się w pucharkach.

Categories

Author

Ewelina Avatar

Share & Print

No Comments

Leave a Reply