Blog

Biała czekolada do picia

Jeżeli tak samo lubisz pić czekoladę, jak ją jeść, to ten przepis jest właśnie dla ciebie! Mimo że napój ten kojarzy się zwykle z intensywnym, kakaowym smakiem, to warto również postawić na jego nieco delikatniejszą wersję. Aksamitna, łagodna i słodka biała czekolada do picia to coś, czego potrzebujesz po ciężkim dniu w pracy, zimowym spacerze oraz na poprawę humoru. Wykorzystaj ten łatwy przepis i ciesz się niebanalnym smakiem czekoladowego napoju!

Masz ochotę sprawić sobie słodką przyjemność, która umili ci długi wieczór? W takim razie zdecyduj się na przygotowanie białej czekolady do picia. Duży kubek tego napoju potrafi wprawić w doskonały nastrój i postawić na nogi. Taką płynną czekoladę możesz pić, siedząc wygodnie w fotelu, ale jest ona też dobrym pomysłem na poobiedni deser. Przygotowuje się ją ekspresowo, a pije jeszcze szybciej! Wyśmienita biała czekolada do picia na pewno znajdzie się na liście twoich ulubionych słodkości.

Biała czekolada do picia – lista składników, których potrzebujesz

Zanim zaczniesz przygotowywać swoją czekoladę, sprawdź, czy masz:

  • dwie tabliczki czekolady Białej E.Wedel
  • dwie szklanki mleka
  • szklankę śmietanki kremówki
  • laskę wanilii
  • szczyptę gałki muszkatołowej

Jeżeli chcesz, aby twoja biała czekolada była jeszcze lepsza, zadbaj o dodatki. Możesz przygotować na przykład bitą śmietanę, do czego będzie potrzebna ci szklanka zimnej kremówki 36%. Dobrym pomysłem jest też sięgnięcie po cynamon. Aby kubek z czekoladą zrobił oszałamiające wrażenie, przygotuj również pianki Marshmallow.

Przyda ci się także rondelek z grubym dnem oraz metalowa lub silikonowa trzepaczka – do mieszania płynnej czekolady.

Jak krok po kroku przygotować białą czekoladę do picia?

Jeśli przygotowałeś już wszystkie niezbędne składniki, możesz brać się do pracy. Jednak warto wcześniej wybrać i postawić na kuchennym blacie kubki, do których trafi gorąca czekolada. Przepis ten jest błyskawiczny – dzięki temu, że wcześniej przygotujesz naczynia, słodki napój będzie mógł być do nich przelany zaraz po przyrządzeniu.

Następnie postępuj zgodnie z instrukcją:

  • do rondelka wlej dwie szklanki mleka oraz dodaj do nich przyprawy, czyli gałkę muszkatołową oraz wanilię. Jeżeli chcesz podkreślić smak czekolady do picia także cynamonem, to użyj go właśnie teraz
  • mleko z przyprawami zagotuj
  • czekoladę pokrusz na małe kawałki – im będą one mniejsze, tym szybciej się rozpuszczą
  • dodaj kawałki białej czekolady do zagotowanego mleka i zmniejsz ogień
  • na koniec dodaj szklankę śmietanki i poczekaj, aż połączy się ona z rozpuszczoną czekoladą.

Tak przygotowana czekolada do picia jest gotowa, aby przelać ją do kubków lub filiżanek. Lepiej zrobić to zaraz po jej przyrządzeniu, gdyż napój ten bardzo szybko gęstnieje.

Kiedy gorąca czekolada znajdzie się w naczyniach, możesz przystąpić do jej dekoracji. W tym celu nałóż na nią efektowną bitą śmietanę – na przykład przy pomocy rękawa cukierniczego Jeżeli wolisz wersję z piankami, to nie oszczędzaj na ich ilości. Najlepiej prezentuje się kubek, z którego wystaje stos tych łakoci.

Categories

Author

Ewelina Avatar

Share & Print

No Comments

Leave a Reply