Biała gorąca czekolada
06/01/2021
Kto powiedział, że gorąca czekolada musi być przygotowana na bazie kakao? Jeśli jesteś miłośnikiem białej czekolady, upłynnij ją i wypij ze smakiem. Poznaj sprawdzony przepis, by poczuć się jak w prawdziwej pijalni kawy!
Zastanawiasz się, jak uprzyjemnić sobie zimowe popołudnie lub chłodny letni wieczór? Jedną z najlepszych propozycji jest gorąca czekolada. Jednak nie klasyczna, a… w wersji bianco. Przyjemnie słodka, rozgrzewa i wprawia w jeszcze lepszy humor – szczególnie, jeśli będziesz ją pić w towarzystwie brownie lub innego ulubionego ciasta. Jej zaletą jest jednak nie tylko wyjątkowy smak, ale również możliwość przygotowania w różnych wariantach.
Przepis na białą gorącą czekoladę
Tak naprawdę biała gorąca czekolada wymaga przygotowania zaledwie kilku składników. Będziesz potrzebować:
- 3 szklanek mleka pełnotłustego,
- 1 szklanki kremówki 36% + 1 szklanka kremówki 36% do ubicia,
- 160 g czekolady Białej E.Wedel,
- 2 łyżeczek ekstraktu waniliowego,
- 2 łyżeczek cukru pudru.
Sposób postępowania krok po kroku:
- W rondelku umieść mleko, śmietanę kremówkę i ekstrakt waniliowy. Całość zagotuj.
- Zdejmij z palnika, a następnie dodaj połamaną czekoladę. Pozostaw do rozpuszczenia, a po kilku minutach wymieszaj – do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Mocno schłodzoną śmietanę kremówkę ubij na sztywno, dodając niewielką ilość cukru.
- Gorącą czekoladę przelej do wysokich szklanek, a całość udekoruj bitą śmietaną.
Biała czekolada – modyfikacje przepisu bazowego
Przepis bazowy możesz łatwo zmodyfikować, tworząc własne wariacje na temat białej czekolady. Wystarczy dodać różne składniki, aby standardowy smak wzbogacić dodatkowymi nutami.
- Biała czekolada z malinami
Aby przygotować taki napój należy zblendować garść malin i przecisnąć je przez gazę – po to, aby pozbyć się pestek. Powstały sok dodaj do gotowej gorącej czekolady. Całość udekoruj bitą śmietaną i wyłóż na wierzch kilka świeżych owoców.
Dla takiej wersji napoju świetnym towarzystwem jest ciasto czekoladowe – najlepiej z kawałkami białej czekolady lub płynną czekoladą wypływającą ze środka.
- Biała czekolada do picia na zimno
Szukasz natychmiastowego orzeźwienia w gorący, letni dzień? Przygotuj białą czekoladę do picia w wersji mrożonej. Skorzystaj z bazowego przepisu, a następnie napój odstaw do całkowitego ostygnięcia. Dodaj 2 gałki lodów waniliowych lub śmietankowych, a całość udekoruj bitą śmietaną. Wierzch posyp startą białą czekoladą.
- Biała czekolada na gorąco z piankami
Kto powiedział, że słodkie pianki są idealnym dodatkiem wyłącznie do klasycznej gorącej czekolady? Możesz je także dodać do czekolady w wersji bianco, zapewniając swojemu podniebieniu jeszcze większą słodycz.
- Mocno rozgrzewająca biała czekolada do picia
Ta wersja napoju świetnie sprawdzi się w mroźny dzień. Doskonale rozgrzewa za sprawą odpowiedniej mieszanki przypraw. Czekoladę przygotuj z przepisu bazowego, a pod koniec gotowania dodaj przyprawy korzenne, np. cynamon, kardamon, anyż czy imbir.
Która wersja białej czekolady do picia najlepiej wpisuje się w twoje smaki?
No Comments