Blog

Biała gorąca czekolada

Kto powiedział, że gorąca czekolada musi być przygotowana na bazie kakao? Jeśli jesteś miłośnikiem białej czekolady, upłynnij ją i wypij ze smakiem. Poznaj sprawdzony przepis, by poczuć się jak w prawdziwej pijalni kawy!

 

Zastanawiasz się, jak uprzyjemnić sobie zimowe popołudnie lub chłodny letni wieczór? Jedną z najlepszych propozycji jest gorąca czekolada. Jednak nie klasyczna, a… w wersji bianco. Przyjemnie słodka, rozgrzewa i wprawia w jeszcze lepszy humor – szczególnie, jeśli będziesz ją pić w towarzystwie brownie lub innego ulubionego ciasta. Jej zaletą jest jednak nie tylko wyjątkowy smak, ale również możliwość przygotowania w różnych wariantach.

Przepis na białą gorącą czekoladę

Tak naprawdę biała gorąca czekolada wymaga przygotowania zaledwie kilku składników. Będziesz potrzebować:

  • 3 szklanek mleka pełnotłustego,
  • 1 szklanki kremówki 36% + 1 szklanka kremówki 36% do ubicia,
  • 160 g czekolady Białej E.Wedel,
  • 2 łyżeczek ekstraktu waniliowego,
  • 2 łyżeczek cukru pudru.

Sposób postępowania krok po kroku:

  1. W rondelku umieść mleko, śmietanę kremówkę i ekstrakt waniliowy. Całość zagotuj.
  2. Zdejmij z palnika, a następnie dodaj połamaną czekoladę. Pozostaw do rozpuszczenia, a po kilku minutach wymieszaj – do uzyskania jednolitej konsystencji.
  3. Mocno schłodzoną śmietanę kremówkę ubij na sztywno, dodając niewielką ilość cukru.
  4. Gorącą czekoladę przelej do wysokich szklanek, a całość udekoruj bitą śmietaną.

Biała czekolada – modyfikacje przepisu bazowego

Przepis bazowy możesz łatwo zmodyfikować, tworząc własne wariacje na temat białej czekolady. Wystarczy dodać różne składniki, aby standardowy smak wzbogacić dodatkowymi nutami.

  • Biała czekolada z malinami

Aby przygotować taki napój należy zblendować garść malin i przecisnąć je przez gazę – po to, aby pozbyć się pestek. Powstały sok dodaj do gotowej gorącej czekolady. Całość udekoruj bitą śmietaną i wyłóż na wierzch kilka świeżych owoców.

Dla takiej wersji napoju świetnym towarzystwem jest ciasto czekoladowe – najlepiej z kawałkami białej czekolady lub płynną czekoladą wypływającą ze środka.

  • Biała czekolada do picia na zimno

Szukasz natychmiastowego orzeźwienia w gorący, letni dzień? Przygotuj białą czekoladę do picia w wersji mrożonej. Skorzystaj z bazowego przepisu, a następnie napój odstaw do całkowitego ostygnięcia. Dodaj 2 gałki lodów waniliowych lub śmietankowych, a całość udekoruj bitą śmietaną. Wierzch posyp startą białą czekoladą.

  • Biała czekolada na gorąco z piankami

Kto powiedział, że słodkie pianki są idealnym dodatkiem wyłącznie do klasycznej gorącej czekolady? Możesz je także dodać do czekolady w wersji bianco, zapewniając swojemu podniebieniu jeszcze większą słodycz.

  • Mocno rozgrzewająca biała czekolada do picia

Ta wersja napoju świetnie sprawdzi się w mroźny dzień. Doskonale rozgrzewa za sprawą odpowiedniej mieszanki przypraw. Czekoladę przygotuj z przepisu bazowego, a pod koniec gotowania dodaj przyprawy korzenne, np. cynamon, kardamon, anyż czy imbir.

Która wersja białej czekolady do picia najlepiej wpisuje się w twoje smaki?

Categories

Author

Ewelina Avatar

Share & Print

No Comments

Leave a Reply