Biały blok czekoladowy z ryżem preparowanym
06/01/2021
Klasyczny blok czekoladowy to prawdziwy hit, który cieszy podniebienie każdego miłośnika słodkości. Doczekał się przy tym pewnych wariacji, dzięki którym można w prosty sposób odmienić ten pyszny deser. Co powiesz na biały blok czekoladowy z ryżem preparowanym zamiast bakalii? Skorzystaj z naszego przepisu, aby sprawdzić, który wariant deseru lepiej wpisuje się w Twoje oczekiwania!
Blok czekoladowy to kultowy już wyrób, który – w oryginalnej wersji – pamięta czasy PRL-u. Przygotowywany wówczas na bazie kakao i margaryny, zastępował prawdziwą czekoladę. Obecnie taki deser możesz przyrządzić z najwyższej jakości składników – również w wersji z białą czekoladą. Jest idealnym towarzystwem do popołudniowej kawy, ale i czekolada do picia stanowi dobry wybór.
Przepis na biały blok czekoladowy z ryżem preparowanym
Aby przygotować biały blok czekoladowy z dodatkiem ryżu preparowanego, będziesz potrzebować:
- 1 kostki masła,
- 80 g czekolady Białej E.Wedel,
- 150 g cukru,
- ½ szklanki mleka,
- 60 g mleka pełnego w proszku,
- ½ opakowania ryżu preparowanego,
- 1 opakowanie herbatników typu petit beurre (opcjonalnie).
Powyższe ilości są dostosowane do formy keksowej. Jeśli chcesz przygotować blok czekoladowy w dużej tortownicy, musisz podwoić składniki.
Postępowanie krok po kroku:
- Ryż preparowany podpraż krótko na gorącej patelni – sprawi to, że zachowa on swoją chrupkość po wymieszaniu z masą czekoladową.
- Masło, czekoladę, mleko i cukier umieść w rondelku, a następnie podgrzewaj aż do rozpuszczenia składników.
- Masę przelej do większej miski i odstaw do wystygnięcia.
- Stopniowo dodawaj mleko w proszku – energicznie mieszaj, aby pozbyć się grudek.
- Do masy czekoladowej dodaj ryż preparowany. Możesz też dodać pokruszone herbatniki. Całość wymieszaj.
- Masę przełóż do formy keksowej wyłożonej folią spożywczą lub papierem do pieczenia.
- Wierzch wyrównaj.
- Formę wstaw do lodówki na kilka godzin.
Przed podaniem, blok czekoladowy należy wyjąć kilkanaście minut wcześniej. Pozwoli to nabrać temperatury pokojowej, dzięki czemu deser uda się pokroić w idealnie równe plastry.
Biały blok czekoladowy – czy warto?
Zastanawiasz się, czy warto przygotować blok czekoladowy w białej wersji? To deser, który ma wiele zalet, takich jak:
- łatwość przygotowania – poradzi sobie z tym każdy, niemający doświadczenia cukierniczego,
- szybkość przyrządzenia – przygotowanie zajmuje zaledwie kilkanaście minut, zaś czas oczekiwania to tylko kilka godzin,
- możliwość modyfikacji – chociaż przepis uwzględnia ryż preparowany, Ty decydujesz o dodatkach; świetnie sprawdzą się orzechy, suszone owoce – w tym kandyzowana skórka pomarańczowa.
Biały blok czekoladowy to idealna propozycja dla osób, które poszukują szybkich i smacznych przekąsek – bez pieczenia. Jego smak wzbogaci gorąca czekolada lub kawa, z którymi można podać ten deser.
Spróbuj przygotować blok czekoladowy w obydwu wersjach – klasycznej oraz białej – i daj nam znac, która z nich bardziej przypadła Ci do gustu!
No Comments