Blog

Brownie bounty z wiórkami kokosowymi

Sernik Czekoladowy

Kultowy kokosowy batonik w formie ciasta? To możliwe! Wystarczy, że sięgniesz po przepis na brownie bounty z wiórkami kokosowymi. Aromatyczne, mokre czekoladowe ciasto połączono z delikatnym musem kokosowym o lekkiej konsystencji, a całość otulono gładką polewą czekoladową. Ten deser to idealna propozycja na wieczór we dwoje lub spotkanie z przyjaciółmi. Wypróbuj, a zakochasz się w tym połączeniu smaków!

 

Szukasz pomysłu na nowy deser? Chcesz spróbować czegoś nowego? Wiórki kokosowe i czekolada to idealna odpowiedź na Twoje potrzeby. Przekonaj się sam!

 

Przepis na brownie bounty z wiórkami kokosowymi

Przed Tobą idealne kokosowe bounty brownie. Przepis wykonasz w trzech etapach, takich jak: wykonanie ciasta, nadzienia kokosowego i polewy.

Składniki na brownie:

  • 250 g masła,
  • 1,5 tabliczki czekolady lekko gorzkiej 50% E.Wedel,
  • 1,5 tabliczki czekolady klasycznej mlecznej E.Wedel,
  • 4 jajka rozmiar L,
  • 200 g cukru,
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego,
  • 180 g mąki pszennej,
  • szczypta soli.

Przygotowanie brownie:

Masło pokrój na kostkę, a czekolady połam na kawałki. Składniki rozpuść w kąpieli wodnej i przestudź. Jajka wbij do dużej miski i dodaj cukier.  Produkty utrzyj na puszystą masę. Kiedy ciasto będzie mieć kremową konsystencję, wlej wystudzoną czekoladę i zmiksuj całość. Do misy przesiej mąkę z solą i dokładnie wymieszaj składniki.

Formę w rozmiarze 25×30 cm wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Wlej czekoladową masę i wyrównaj wierzch. Piecz ciasto w piekarniku rozgrzanym do 175℃ przez 20-25 minut. Pamiętaj o tym, żeby nie wydłużać tego czasu, ponieważ wypiek straci swoją wilgotną konsystencję. Brownie będzie upieczone, gdy wierzchnia warstwa zjaśnieje, a środek ciasta pozostanie sprężysty. Wystudź ciasto w formie!

Jeśli masz problem z przygotowaniem brownie, skorzystaj z tych porad: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/porady/desery-i-przekaski/jak-zrobic-tradycyjne-ciasto-czekoladowe/.

 

Przygotowanie nadzienia kokosowego Bounty

Masa kokosowa jest lekka i pełna aromatu. Doskonale równoważy ciężkie i wilgotne brownie.

Składniki na nadzienie:

  • 375 g wiórków kokosowych,
  • 180 g masła,
  • 500 ml śmietanki kremówki 30%,
  • 300 ml mleka,
  • 100 g cukru,
  • cukier wanilinowy.

Wykonanie:

Do garnka z grubym dnem wlej mleko i śmietankę. Dodaj cukier i zagotuj. Gdy płyn będzie lekko parzyć w palec, wsyp wiórki kokosowe i poczekaj, aż masa zgęstnieje. Następnie dodaj masło, delikatnie podgrzej i wymieszaj do połączenia się składników. Nadzienie pozostaw do wystygnięcia.

Kiedy masa będzie zimna, wyłóż ją na wystudzone brownie. Dokładnie pokryj całe ciasto. Tak przygotowanie brownie bounty wstaw do lodówki na minimum 4 godziny, aby składniki dobrze stężały.

 

Polewa czekoladowa do brownie

Nie ma bounty bez czekolady i innych dekoracji. Do przygotowania polewy potrzebujesz:

  • 2 tabliczek czekolady mlecznej E.Wedel,
  • 100 g wiórków kokosowych.

Czekoladę pokrój lub połam na drobną kostkę i umieść w metalowej misce. Naczynie ustaw nad garnkiem z wrzącą wodą. Pod wpływem ciepła czekolada się rozpuści. Pod koniec szybko wymieszaj polewę, aby pozbyć się grudek.

Wyjmij schłodzone ciasto z lodówki. Powoli polewaj brownie ciepłą czekoladą i delikatnie rozprowadzaj polewę szeroką stroną noża. Pozwól jej spłynąć na boki. Wierzch ciasta posyp obficie wiórkami kokosowymi. Tak przygotowany deser ponownie umieść w lodówce.

Brownie należy podawać na stół bezpośrednio po pokrojeniu. Smacznego!

Zobacz również: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/brownie-z-solonym-karmelem-i-sezamkami/

Categories

Author

Ewelina Avatar

Share & Print

No Comments

Leave a Reply