Blog

Brownie krówkowo-czekoladowe

Ciasto czekoladowe z truskawkami

Czy istnieje coś lepszego niż mocno czekoladowe, wilgotne brownie z delikatnie chrupiącym wierzchem? Owszem! To samo mocno czekoladowe brownie z dodatkiem… krówki. Aksamitna, przyjemnie słodka masa kajmakowa wyraźnie podkręca smak czekolady i nadaje przyjemnej lekkości do ciężkiego ciasta. Takie połączenie to po prostu gwarancja sukcesu.

 

Czas przygotowania: 40 minut

Liczba porcji: 6

Stopień trudności: Łatwy

 

Lista składników:

Czekoladowo-krówkowe brownie:

  • 100 g mąki pszennej,
  • 100 g cukru,
  • 200 g czekolady E.Wedel Lekko Gorzkiej 50%,
  • 150 g masła,
  • 200 g masy krówkowej,
  • 4 jajka,
  • 2 łyżki Kakao ciemnego z Ghany E.Wedel.

 

Polewa krówkowa:

  • 200 g masy krówkowej,
  • 150 ml śmietanki kremówki,
  • łyżka masła.

 

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego jajka wyjmij wcześniej z lodówki, masło rozpuść w rondelku, a czekoladę gorzką w kąpieli wodnej i zostaw do wystygnięcia.
  2. Cukier i jajka ubij mikserem na jednolitą, puszystą masę. Dodaj do niej powoli wystudzoną czekoladę i masło, nadal mieszając. Kiedy składniki się połączą, dodaj kakao, proszek do pieczenia i przesianą mąkę. Miksuj na niskich obrotach jeszcze przez kilka chwil. Masa powinna być gęsta.
  3. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza, przygotuj też tortownicę o średnicy 25 cm i wyłóż ją papierem do pieczenia.
  4. Masę do ciasta podziel na dwie równe części.
  5. Jedną część wylej do przygotowanej tortownicy i wstaw do nagrzanego piekarnika na ok. 10 minut. Podpieczone ciasto wyjmij i obficie posmaruj masą krówkową. Całość zalej pozostałą masą czekoladową i piecz jeszcze przez 20-25 minut.
  6. W międzyczasie możesz przygotować już pyszną polewę krówkową. W garnku rozpuść delikatnie masę krówkową, dodaj śmietankę i masło i mieszaj wszystko tak długo, aż powstanie gładka, jednolita masa.
  7. Polewę możesz wylać na przestudzone brownie, a później ciasto przechowywać w lodówce, by jak najdłużej cieszyć się jego smakiem.

 

PS – ale uważaj! Brownie jest tak dobre, że może nigdy nie dotrzeć do lodówki,

Dlaczego warto piec brownie?

To naprawdę proste! Brownie to wyjątkowe ciasto, które udaje się za każdym razem. Ze względu na swoją glinianą, zwartą i wilgotną konsystencję, często przez wielu nazywane jest zamierzonym zakalcem – cóż, oby takich zakalców było jak najwięcej. Brownie to ciasto dla każdego i doskonale sprawdzi się na każdą okazję, o każdej porze roku. Eleganckie przyjęcia, rodzinne spotkania, impreza wśród przyjaciół, czy piknik w parku, zawsze smakuje tak samo dobrze. Wystarczy, że zmienisz dodatki, by z podstawowego brownie zrobić coś naprawdę wyjątkowego. Wymyślaj, próbuj i smakuj. Może stworzysz przepis, którym podzielisz się z innymi? Brownie to ciasto, które kochają wszyscy miłośnicy słodkości. Dołącz do nas. I smacznego!

 

Lubisz desery i zastanawiasz się, np. jak zrobić babeczki czekoladowe? To naprawdę prosty przepis, a czekoladowe babeczki z pewnością umilą czas spędzony w pracy czy w domu. Przekonaj się!

Categories

Author

Ewelina Avatar

Share & Print

No Comments

Leave a Reply