Blog

Brownie marchewkowe

3 szybkie ciasta

Jesteś łasuchem, który uwielbia smak czekoladowego ciasta? A może spodziewasz się gości i nie wiesz czym ich poczęstować? Koniecznie musisz postawić na sprawdzony przepis na ciasto, które zawsze wychodzi. Brownie marchewkowe to niezwykłe połączenie czekolady z marchewką.

 

Klasyczne rozwiązania mogą być ciekawe – czasem wystarczy, że zmienisz lub dodasz jeden składnik. Dzięki temu gościom możesz zaserwować czekoladowe babeczki z owocami lub brownie marchewkowe.

Kilka wskazówek, dzięki którym przygotujesz idealne brownie marchewkowe

Chcesz przygotować pyszne brownie marchewkowe, które zaskakuje eksplozją smaków, z każdym kolejnym kęsem? Przede wszystkim postaw na odpowiedni przepis oraz skorzystaj ze wskazówek, dzięki którym Twoje ciasto będzie wyglądało jak z obrazka. Prawie każdy wie, jak zrobić babeczki czekoladowe. Okazuje się natomiast, że brownie jest równie proste do przygotowania. Skorzystaj jednak z sekretów, które służą najlepszym cukiernikom:

  • postaw na produkty wysokiej jakości,
  • produkty sypkie przesiej przez sitko, dzięki czemu wypieki będą puszyste,
  • jeżeli konieczne jest połączenie produktów o różnej temperaturze – zachowaj ostrożność i działaj powoli,
  • pamiętaj o dokładnym czasie pieczenia i ustawieniu zalecanej temperatury.

 

Przepis na brownie marchewkowe — szybko, prosto i smacznie

Jeżeli chcesz delektować się pysznym ciastem, postaw na sprawdzony przepis i przygotuj doskonałe brownie. Zanim przejdziesz do pieczenia, zgromadź niezbędne składniki:

  • 180 g czekolady E.Wedel Gorzkiej Klasycznej 64%,
  • 120 g masła,
  • dwie średniej wielkości marchewki,
  • 180 g Kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
  • 50 ml wody,
  • 15 g miodu,
  • 4 jajka,
  • 5 g cynamonu.
  • 100-150 g białego cukru (zależnie od tego, jak słodkie lubisz ciasto).

 

Przygotowanie brownie marchewkowego:

  1. Średniej wielkości foremkę na ciasto wysmaruj dokładnie masłem (ok. 20 g) — pamiętaj o ściankach bocznych. Następnie przesiej przez sitko odrobinę mąki oraz kakao i wsyp je do niej. Zadbaj o to, aby te składniki dokładnie okleiły się na każdej stronie blaszki.
  2. Czekoladę podziel na trzy części — dwie z nich połam na kostki. Pozostałą część bardzo drobno posiekaj nożem.
  3. Obierz marchewki i zetrzyj je na drobnych oczkach tarki.
  4. Przygotuj niewielki rondelek — wlej do niego wodę, a następnie dodaj cukier i masło. Całość podgrzewaj, mieszając do czasu, aż wszystko się rozpuści. Następnie wsyp pozostałą czekoladę połamaną w kostki i wlej miód. Mieszaj do czasu, aż czekolada całkowicie się roztopi i wszystko ze sobą połączy. Odstaw do ostudzenia.
  5. Do ostudzonej masy dodaj pozostałe składniki — jajka, mąkę, cynamon, posiekaną drobno czekoladę oraz startą wcześniej marchewkę.
  6. Przygotuj piekarnik — rozgrzej go do temperatury 180°C.
  7. Przygotowaną masę przeleje do foremki i dokładnie rozprowadź — włóż blaszkę do piekarnika i piecz przez ok. 30 minut. Stopień upieczenia możesz sprawdzić za pomocą wykałaczki.

 

Po wyciągnięciu marchewkowego brownie z piekarnika, poczekaj, aż ostygnie, będzie Ci wówczas zdecydowanie łatwiej podzielić je na porcje. Smacznego!

Categories

Author

Ewelina Avatar

Share & Print

No Comments

Leave a Reply