Brownie marchewkowe
03/04/2022
Jesteś łasuchem, który uwielbia smak czekoladowego ciasta? A może spodziewasz się gości i nie wiesz czym ich poczęstować? Koniecznie musisz postawić na sprawdzony przepis na ciasto, które zawsze wychodzi. Brownie marchewkowe to niezwykłe połączenie czekolady z marchewką.
Klasyczne rozwiązania mogą być ciekawe – czasem wystarczy, że zmienisz lub dodasz jeden składnik. Dzięki temu gościom możesz zaserwować czekoladowe babeczki z owocami lub brownie marchewkowe.
Kilka wskazówek, dzięki którym przygotujesz idealne brownie marchewkowe
Chcesz przygotować pyszne brownie marchewkowe, które zaskakuje eksplozją smaków, z każdym kolejnym kęsem? Przede wszystkim postaw na odpowiedni przepis oraz skorzystaj ze wskazówek, dzięki którym Twoje ciasto będzie wyglądało jak z obrazka. Prawie każdy wie, jak zrobić babeczki czekoladowe. Okazuje się natomiast, że brownie jest równie proste do przygotowania. Skorzystaj jednak z sekretów, które służą najlepszym cukiernikom:
- postaw na produkty wysokiej jakości,
- produkty sypkie przesiej przez sitko, dzięki czemu wypieki będą puszyste,
- jeżeli konieczne jest połączenie produktów o różnej temperaturze – zachowaj ostrożność i działaj powoli,
- pamiętaj o dokładnym czasie pieczenia i ustawieniu zalecanej temperatury.
Przepis na brownie marchewkowe — szybko, prosto i smacznie
Jeżeli chcesz delektować się pysznym ciastem, postaw na sprawdzony przepis i przygotuj doskonałe brownie. Zanim przejdziesz do pieczenia, zgromadź niezbędne składniki:
- 180 g czekolady E.Wedel Gorzkiej Klasycznej 64%,
- 120 g masła,
- dwie średniej wielkości marchewki,
- 180 g Kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
- 50 ml wody,
- 15 g miodu,
- 4 jajka,
- 5 g cynamonu.
- 100-150 g białego cukru (zależnie od tego, jak słodkie lubisz ciasto).
Przygotowanie brownie marchewkowego:
- Średniej wielkości foremkę na ciasto wysmaruj dokładnie masłem (ok. 20 g) — pamiętaj o ściankach bocznych. Następnie przesiej przez sitko odrobinę mąki oraz kakao i wsyp je do niej. Zadbaj o to, aby te składniki dokładnie okleiły się na każdej stronie blaszki.
- Czekoladę podziel na trzy części — dwie z nich połam na kostki. Pozostałą część bardzo drobno posiekaj nożem.
- Obierz marchewki i zetrzyj je na drobnych oczkach tarki.
- Przygotuj niewielki rondelek — wlej do niego wodę, a następnie dodaj cukier i masło. Całość podgrzewaj, mieszając do czasu, aż wszystko się rozpuści. Następnie wsyp pozostałą czekoladę połamaną w kostki i wlej miód. Mieszaj do czasu, aż czekolada całkowicie się roztopi i wszystko ze sobą połączy. Odstaw do ostudzenia.
- Do ostudzonej masy dodaj pozostałe składniki — jajka, mąkę, cynamon, posiekaną drobno czekoladę oraz startą wcześniej marchewkę.
- Przygotuj piekarnik — rozgrzej go do temperatury 180°C.
- Przygotowaną masę przeleje do foremki i dokładnie rozprowadź — włóż blaszkę do piekarnika i piecz przez ok. 30 minut. Stopień upieczenia możesz sprawdzić za pomocą wykałaczki.
Po wyciągnięciu marchewkowego brownie z piekarnika, poczekaj, aż ostygnie, będzie Ci wówczas zdecydowanie łatwiej podzielić je na porcje. Smacznego!
No Comments