Brownie z dereniem
10/28/2021
Chcesz przygotować doskonały jesienny deser? Znasz już na pamięć wszystkie przepisy na muffiny czekoladowe? Lubisz nieoczywiste połączenia i przecieranie kulinarnych szlaków? My również! Dlatego mamy dla Ciebie coś wyjątkowego – mocno czekoladowe brownie z musem z derenia. To ciasto, którego powinien spróbować każdy, bez względu na porę roku.
Czas przygotowania: 90 minut (+ czas na stężenie masy)
Liczba porcji: 8
Stopień trudności: Średni
Lista składników:
Mocno czekoladowe brownie:
- 300 g mąki pszennej,
- 100 g masła,
- 100 g czekolady E.Wedel Lekko Gorzkiej 50%,
- 100 g czekolady E.Wedel Klasycznej Mlecznej,
- 40 g cukru,
- 200 ml mleka,
- 30 g Kakao ciemnego z Ghany E.Wedel.
Mus z derenia:
- 300 g puree z derenia,
- 50 g cukru pudru,
- 300 ml śmietanki kremówki 30 lub 36%,
- 10 g żelatyny.
Sposób przygotowania:
- Obydwie czekolady rozpuść w kąpieli wodnej razem z pokrojonym w kostkę masłem, a następnie odstaw do wystudzenia.
- Piekarnik z termoobiegiem nagrzej do 180 stopni (lub 170 stopni góra-dół).
- Do wystudzonej czekolady z masłem dodaj mleko i jajka (najlepiej w temperaturze pokojowej), cukier oraz kakao – dokładnie mieszaj do połączenia składników.
- Na koniec partiami dodawaj mąkę, cały czas mieszając. Masa zrobi się bardzo gęsta, więc możesz użyć miksera.
- Okrągłą formę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia i przełóż do niej masę, dociskając ją delikatnie do spodu formy.
- Formę z masą włóż do piekarnika i piecz przez 15 minut.
- Zmniejsz temperaturę do 150 stopni i piecz kolejne 10 minut. Wyjmij ciasto z piekarnika i zostaw do przestygnięcia.
- W czasie, gdy ciasto stygnie, przygotuj mus z derenia. Żelatynę namocz najpierw w kilku łyżeczkach zimnej wody, tak by spęczniała, a następnie rozpuść ją w misce z gorącą wodą.
- Do płynnej żelatyny dodaj trochę puree z derenia, a następnie w dużej misce połącz: przygotowaną mieszankę z żelatyną, resztę puree i cukier puder.
- Śmietankę ubij mikserem i dodaj do reszty składników, delikatnie mieszając wszystko łyżką lub szpatułką.
- Gotowy mus nałóż na wystudzone brownie i włóż do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc).
Jak przygotować puree z derenia?
Owoce derenia w smaku są delikatnie kwaskowe, a nawet cierpkie, rosną na niewielkim drzewie i chociaż są doskonałe do przygotowywania domowych przetworów, wciąż nie są jeszcze zbyt popularne. Dlatego też trudno dostać w sklepach gotowy produkt – np. puree z derenia. Na szczęście wystarczy zaledwie kilka minut, żeby przygotować je samemu! To naprawdę proste!
Dereń najlepiej zbierać późną jesienią, wtedy owoce są najbardziej dojrzałe i najlepiej smakują. Możesz kupić je na targu lub u zaprzyjaźnionych sadowników. Do przygotowania puree wystarczy 500 g owoców derenia i ok. 100 ml wody. Podgrzej je razem na małym ogniu, tak żeby owoce zmiękły. Przetrzyj wszystko przez sitko i… gotowe!
PS. Mus z derenia świetnie smakuje też w połączeniu z ciastkami czekoladowymi!
No Comments