Blog

Brownie z figami

Ciasto czekoladowe z truskawkami

Za co kochamy klasyczne słodkości? Bo wystarczy jeden dodatkowy składnik, by stworzyć wyjątkowy deser na specjalne okazje. Właśnie tak jest z brownie. A skoro jest jesień i sezon na figi w pełni rozkwitł – musisz koniecznie spróbować tego połączenia! Doskonale przełamuje deszczową aurę. Przepis jest naprawdę prosty, a efekt zachwyci wszystkich!

 

Czas przygotowania: 60 minut

Liczba porcji: 8

Stopień trudności: Łatwy

 

Lista składników:

  • 300 g mąki pszennej,
  • 100 g masła,
  • 200 g czekolady E.Wedel Lekko Gorzkiej 50%,
  • 40 g cukru,
  • 200 ml mleka,
  • 30 g Kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
  • 4 mocno dojrzałe figi.

 

Sposób przygotowania:

  1. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej razem z pokrojonym w kostkę masłem i zostaw do wystudzenia.
  2. Piekarnik z termoobiegiem nagrzej do 180 stopni (lub 170 stopni góra-dół).
  3. Do wystudzonej czekolady z masłem dodaj mleko i jajka (najlepiej w temperaturze pokojowej), cukier oraz kakao – dokładnie mieszaj do połączenia składników.
  4. Na koniec partiami dodawaj mąkę, cały czas mieszając. Masa zrobi się bardzo gęsta, więc możesz użyć miksera.
  5. Okrągłą formę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia i przełóż do niej masę, dociskając ją delikatnie do spodu formy.
  6. Figi pokrój w plastry i ułóż je na wierzchu masy, lekko je dociskając.
  7. Formę z masą włóż do piekarnika i piecz przez 15 minut.
  8. Zmniejsz temperaturę do 150 stopni i piecz kolejne 10 minut. Wyjmij ciasto z piekarnika i zostaw do przestygnięcia.

Elegancki twist

Brownie z figami to wariacja na temat klasycznego deseru. Miękkie, wilgotne brownie doskonale komponuje się z naturalnie słodkim, mięsistym smakiem dojrzałej figi. Ten elegancki deser sprawdzi się zarówno na specjalne okazje, jak i przyjemne spotkania w domowym zaciszu. Brownie z figami możesz podać na ciepło, z kulką lodów i bitą śmietaną lub w towarzystwie filiżanki czekolady do picia, która doskonale nadaje się na chłodne, jesienne wieczory.

Sekret tkwi w prostocie

Prostota jest właściwie synonimem brownie – to szybkie, łatwe ciasto, a niezbędne składniki zawsze masz w domu! Przygotowanie brownie z figami dla 8 osób, razem z pieczeniem i studzeniem, zajmie Ci tylko godzinę, ale efekt pozostanie z Tobą zdecydowanie dłużej. A to wszystko dzięki mocno czekoladowemu zapachowi, który będzie unosił się w Twojej kuchni. Idealnie!

Brownie idealne

Brownie to ciasto, które wychodzi za każdym razem! Chrupiące na zewnątrz, miękkie i mocno czekoladowe w środku, podbija serca każdego. Przygotowanie jest naprawdę proste, jednak jest kilka sposobów, dzięki którym Twoje brownie będzie jeszcze pyszniejsze!

  • Przygotuj składniki wcześniej, żeby jajka i mleko miały temperaturę pokojową. Wtedy ciasto wyjdzie jeszcze bardziej wilgotne.
  • Jeśli wolisz brownie w słodkiej odsłonie, gorzką czekoladę możesz zamienić na Czekoladę E. Wedel Klasyczną Mleczną.
  • Dla podwójnie czekoladowego smaku, brownie możesz podawać oblane gęstą gorącą czekoladą przygotowaną z czekolady E.Wedel Lekko Gorzkiej 50%.

Categories

Author

Ewelina Avatar

Share & Print

No Comments

Leave a Reply