Brownie z solonym karmelem
06/02/2020
Czy z połączenia słodkiego i słonego smaku może wyjść coś pysznego? Oczywiście! A dowodem na to jest miłość Polaków do deserów z solonym karmelem. Nasza dzisiejsza propozycja na pewno zachwyci wszystkich, którzy lubią niebanalne ciasta. A takim bez wątpienia jest brownie. Nie tylko oszałamia smakiem, ale też aromatem i wyglądem. Możesz serwować je solo lub w zestawie z lodami. Możliwości jest wiele!
Znasz klasyczne brownie? Na pewno, ale dzisiaj zaprezentujemy Ci je w całkiem nowej odsłonie z solonym karmelem. To, jak się okazuje, duet idealny, od którego nie sposób się oderwać. Deser perfekcyjny dla smakoszy w każdym wieku.
Składniki na brownie z solonym karmelem
Dobrze zrobione brownie powinno rozpuszczać się w ustach i zachwycać głębokim czekoladowym smakiem. Ciasto z naszego przepisu dodatkowo ma wyraźny akcent solonego karmelu, co sprawia, że jest zaskakujące. Do jego wykonania potrzebujesz:
- 1 tabliczkę gorzkiej czekolady,
- 1 tabliczkę mlecznej czekolady,
- 3 łyżki kakao ciemnego z Ghany E.Wedel
- 3 duże jajka,
- 230 gramów masła,
- 150 gramów mąki pszennej,
- 250 gramów cukru drobnego,
- 120 ml śmietanki słodkiej 36%,
- 1 łyżeczkę soli.
Przygotowanie brownie z solonym karmelem
Poniższy przepis na brownie z solonym karmelem wykonaj krok po kroku. To sprawdzona, dopracowana do perfekcji receptura, która na pewno się uda! Możesz śmiało podjąć się wykonania ciasta, kiedy w weekend najdzie Cię ochota na coś słodkiego lub goście zapowiedzą się z popołudniową wizytą. Postępuj zgodnie z poniższymi wskazówkami:
- Czekoladę pokrusz i rozpuść w kąpieli wodnej.
- Do płynnej czekolady dodaj 80 gramów cukru, kakao oraz 150 gramów masła.
- Zamieszaj do połączenia składników i odstaw.
- Do wystudzonej masy przesiej mąkę, znów wymieszaj.
- Przygotuj formę do pieczenia i wyłóż ją papierem.
- Przejdź do wykonania słonego karmelu.
- Rozpuść resztę cukru na patelni, dodaj masło i śmietankę w temperaturze pokojowej.
- Wymieszaj masę i zostaw, aż składniki połączą się i całość zgęstnieje.
- Dodaj sól.
- Całość słonego karmelu dodaj do ciasta lub podziel w proporcjach 3/4 do masy i 1/4 do polania brownie.
- Ciasto piecz w 180 stopniach Celsjusza przez około 30 minut.
Czekoladowy blok, który powstanie po wyjęciu z piekarnika prezentuje się niezwykle atrakcyjnie. Jego zaletą jest to, że po wystygnięciu z łatwością można go poporcjować — zjeść w domu lub zabrać ze sobą do pracy czy na wycieczkę plenerową.
Sposób serwowania
Gotowe ciasto możesz polać resztką solonego karmelu, tworząc w ten sposób finezyjne wzory. Inną opcją jest zrobienie czekoladowej polewy i posypanie wierzchu wiórkami kokosowymi lub kruszonką z orzechów.
Brownie z solonym karmelem, ze względu na swój wyborny smak, może pełnić funkcję deseru po eleganckim obiedzie, a nawet tortu urodzinowego. W tym celu dobrze jest połączyć go ze świeżymi owocami i bitą śmietaną. Na ciemnym tle efektownie prezentują się maliny lub truskawki — przełamują słodycz ciasta i harmonizują z lekko słonym posmakiem. Całość można zwieńczyć gałką lodów śmietankowych.
No Comments