Blog

Budyń z czekoladą, czyli przepis na biszkopt czekoladowy z kremem

Elkery

Biszkopt stanowi uniwersalną bazę do przyrządzenia wielu przepysznych deserów. Smakuje wspaniale pod każdą postacią, dzięki czemu jest aż tak popularny. Dowiedz się, jak krok po kroku wykonać delikatne czekoladowe ciasto z aksamitnym kremem budyniowym. Jeśli jesteś fanem biszkoptu, koniecznie musisz spróbować tego deseru!

Budyń z czekoladą, a może czekolada z budyniem?

Budyń z czekoladą czy czekolada z budyniem? Przedstawione w przepisie ciasto stanowi idealne połączenie obu tych składników. Niezależnie jak dokładnie je określisz to biszkopt czekoladowy z kremem budyniowym, to deser doskonały pod każdym względem. Kompozycja aksamitnego i lekkiego kremu z pełnym czekoladowego smaku biszkoptem, stanowi uniwersalną słodką przekąskę.

Jako urozmaicenie przepisu możesz zastosować różnego rodzaju owoce sezonowe. Maliny czy truskawki mogą okazać się trafionym dodatkiem, który dodatkowo podniesie walory smakowe tego już i tak pysznego deseru. Dla koneserów klasycznych smaków polecamy udekorować biszkopt na koniec posypką z cukru pudru lub polewą czekoladową. Możesz również pozostawić odrobinę kremu budyniowego i udekorować nim wierzch ciasta, a następnie posypać np. wiórkami kokosowymi.

Biszkopt czekoladowy z kremem — lista składników

Poniżej znajduje się lista produktów potrzebnych do przygotowania biszkoptu czekoladowego z kremem. Składniki zostały podzielone na dwie grupy. W pierwszej z nich znajdują się artykuły niezbędne do zrobienia biszkoptu, a w drugiej produkty na krem.

Składniki na biszkopt:

  • 400 g mąki pszennej,
  • 200 g cukru,
  • 370 ml mleka,
  • 120 ml oleju,
  • 3 łyżki kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 0,5 łyżeczki soli,
  • 2 łyżki miodu.

Składniki na krem budyniowy:

  • 120 ml mleka,
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego,
  • 100 g masła,
  • 200 g cukru.

Biszkopt czekoladowy z kremem krok po kroku

  1. Piekarnik rozgrzej do 170°C.
  2. Mąkę przesiej do miski.
  3. Do mąki dodaj szczyptę soli, kakao, sodę oczyszczoną, cukier, mleko, olej i miód. Wszystko połącz za pomocą miksera aż do uzyskania jednolitej masy.
  4. Formę 20 × 20 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  5. Masę przełóż do formy i wyrównaj.
  6. Blaszkę umieć w piekarniku i piecz około 40 minut.
  7. Po upieczeniu i ostudzeniu podziel biszkopt na dwie części tak, aby powstał spód i góra ciasta. Dół pozostaw w blaszce, a górę odłóż na bok.

Gdy biszkopt czekoladowy jest gotowy, czas na krem budyniowy. Postępuj zgodnie ze wskazówkami.

  1. 250 ml mleka umieść w rondelku i zagotuj.
  2. Pozostałe 120 ml mleka umieść w misce. Dodaj budyń waniliowy i dokładnie wymieszaj, aby nie powstały żadne grudki.
  3. Do gotującego się mleka dodaj mieszankę zimnego mleka i budyniu. Nie zdejmując z ognia, umieść w rondelku również masło i cukier. Wymieszaj składniki do powstania kremowej masy. Gotuj przez około 3 minuty.
  4. Gorącą masę wyłóż na spód czekoladowego biszkoptu, a następnie przykryj wierzchnią warstwą ciasta.

Po ostudzeniu umieść ciasto w lodówce na kilka godzin. Po schłodzeniu deser jest gotowy do podania. Możesz go udekorować wg uznania.

Categories

Author

Ewelina Avatar

Share & Print

No Comments

Leave a Reply