Blog

Bułeczki maślane z kawałkami czekolady

Bułeczki maślane z kawałkami czekolady

Miękkie, jeszcze ciepłe i rozpływające się w ustach… tak najkrócej można scharakteryzować pyszne bułeczki maślane z kawałkami czekolady. To wypiek, który z powodzeniem możesz zaserwować na śniadanie, deser, podwieczorek lub w formie przekąski. Sprawdź nasz przepis, który pokochają nie tylko najmłodsi.

Tradycyjne bułeczki maślane zazwyczaj nie zawierają dodatków. Jednak, podobnie jak inne drożdżowe wypieki, są świetną bazą dla eksperymentów, stąd można wzbogacać ich skład o różne ciekawe produkty. W naszym przepisie znajdziesz czekoladowy akcent. Jesteśmy pewni, że w takiej formie zachwycą każdego fana słodkości!

Ciasto drożdżowe

Bułeczki maślane z kawałkami czekolady to ciasto drożdżowe. Ten wypiek według jednych jest podstawą w kuchni i do jego wykonania nie trzeba żadnych zaawansowanych umiejętności. Nie brakuje też głosów mówiących, że ciasto jest trudne, wymagające i bardzo kapryśne — nie zawsze wyrasta, nie zawsze po upieczeniu jest puszyste niczym chmurka.

Jeżeli jesteś w drugiej grupie i od wypieków drożdżowych trzymasz się z daleka, to znaczy, że jeszcze nie spróbowałeś bułeczek maślanych z kawałkami z naszego przepisu. Co wpływa na ich oszałamiający smak i nienaganną prezencję?

  • Dobrej jakości składniki, np. masło o zawartości 82% tłuszczu czy prawdziwa gorzka czekolada,
  • świadomość tego, jak pracują drożdże i co można dzięki nim uzyskać,
  • idealne proporcje składników,
  • ciekawe połączenie konsystencji lekkiej i puszystej z nieco twardszymi kawałkami czekolady, która rozpływa się w ustach.

Potrzebne składniki:

  • 1 tabliczka czekolady mlecznej E.Wedel,
  • 1 tabliczka czekolady gorzkiej klasycznej 64% E.Wedel,
  • 50 gramów masła w temperaturze pokojowej,
  • 1/2 szklanki mleka 3,2%,
  • 20 gramów świeżych drożdży,
  • 3 łyżki cukru,
  • 250 gramów mąki pszennej,
  • 1 jajko.

Przygotowanie:

Wlej mleko do rondelka. Dodaj pokruszone drożdże i cukier. Mieszaj i podgrzewaj do momentu aż się rozpuszczą i połączą w jednolitą masę. Przełóż zaczyn do mąki i zacznij dosypywać mąkę. Przesiej ją przez sitko, aby uzyskać proszek pozbawiony grudek. Całość wyrabiaj aż ciasto stanie się elastyczne i miękkie. Zostaw je w misce.

Na desce pokrusz czekoladę na drobne kawałki. Dołóż ją do ciasta drożdżowego i chwilę zamieszaj. Całość przykryj wilgotną ściereczką kuchenną i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce — np. koło kaloryfera, piekarnika czy na balkon skąpany w promieniach słońca. Odczekaj około 1 godziny. Ciasto powinno wyrosnąć i dwukrotnie zwiększyć swoją objętość.

Przygotuj blachę i wyłóż ją papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 stopni Celsjusza i poczekaj, aż wewnątrz zrobi się gorąco. Ciasto podziel na 10 równych części i formuj z nich bułeczki — okrągłe lub podłużne. W miseczce roztrzep jajko i posmaruj nim wierzch bułek. Wstaw do piekarnika i piecz około 40 minut. Sprawdź, czy bułeczki maślane z kawałkami czekolady są gotowe wsuwając w nie patyczek — po wyjęciu powinien być suchy.

Categories

Author

Ewelina Avatar

Share & Print

No Comments

Leave a Reply