Cafe frappe z czekoladą – Twój przyszły ulubiony napój!
08/04/2022
Kawa jest na dobra o każdej porze roku, nawet w gorące letnie dni. Jeśli jesteś miłośnikiem kofeinowych napojów, wiedz, że istnieje kilka alternatyw dla tradycyjnej filiżanki gorącej kawy. Czy kiedykolwiek próbowałeś cafe frappe? Jeśli nie, to czas to zmienić, a przekonasz się, że będzie to Twój ulubiony kawowy napój (zwłaszcza w upalne dni).
Skąd pochodzi kawa frappe?
Napój pochodzi z Grecji i jest odmianą kawy mrożonej, wynalezionej w latach 50. w Salonikach. Otóż w piękny letni dzień przedstawiciel dużej firmy gastronomicznej znalazł kreatywne rozwiązanie na przygotowanie kawy bez użycia gorącej wody. W shakerze do koktajli zmieszał kawę rozpuszczalną, kostki lodu i wodę. Czy to prawda? Na 100% nie wiadomo, ale ta mieszanka stała się bazą pysznego napoju, który pokochały miliony ludzi.
Samo słowo pochodzi z języka francuskiego i odnosi się do wstrząśniętej mieszanki kawy i lodu. Jest to obecnie jeden z najpopularniejszych zimnych napojów na świecie. Można nawet znaleźć elektryczne ekspresy do kawy, które mają funkcję przyrządzania frappe. Jednak jego przygotowanie jest naprawdę proste bez użycia ekspresu. W wersji z czekoladą nie tylko pysznie smakuje, ale i okazale się prezentuje.
Jak przygotować cafe frappe z czekoladą?
Wiesz już, jak przygotować mrożoną czekoladę z Ptasie Mleczko? Zdecydowanie jest to kompozycja, którą pokochają fani kofeiny, słodkości i lodu. Teraz więc nadszedł czas na kolejny przepis w sam raz na upały.
Cafe frappe z czekoladą orzeźwi Cię nawet w najgorętsze dni. Sam przepis jest bardzo prosty i udaje się osobom, które nie mają wielkiej wiedzy kulinarnej, ani nie są baristami. Po prostu skomponuj potrzebne składniki i postępuj zgodnie z instrukcjami, które znajdziesz poniżej.
Składniki na cafe frappe z czekoladą (dwie porcje):
- 500 ml zimnego mleka,
- 160 ml kawy espresso,
- łyżeczka cukru,
- łyżka kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
- tabliczka czekolady mocno mlecznej E.Wedel,
- łyżka lodów waniliowych w kubku E.Wedel OH!,
- 10 kostek lodu,
- bita śmietana w sprayu do ozdoby.
Przygotowanie cafe frappe z czekoladą:
- Przygotuj kawę espresso w tradycyjny sposób lub w ekspresie. Pozostaw do ostygnięcia i umieść w lodówce na 2-4 godziny.
- Tabliczkę czekolady posiekaj na drobne kawałki.
- Do blendera wlej mleko, dodaj pokruszoną czekoladę, kakao, cukier oraz zimną kawę.
- Całość ubijaj, aż zobaczysz, że posiekana czekolada dobrze połączyła się z pozostałymi składnikami i stworzyła czekoladowo-kawowy shake.
- Przygotuj dwie wysokie szklanki (minimum 300 ml). Przelej do nich koktajl, dzieląc go na równe porcje.
- Włóż do każdej szklanki po 5 kostek lodu i po pół łyżki lodów waniliowych.
- Całość udekoruj bitą śmietaną.
Tak przygotowane cafe frappe z czekoladą podawaj od razu i ciesz się tym pysznym, orzeźwiającym napojem!
Wskazówka: możesz również polać wewnętrzne ścianki szklanki odrobiną kremu czekoladowego z czekotubki E.Wedel. Zadbasz wówczas o lepszą prezentację podania mrożonej kawy i wzmocnisz czekoladowy smak napoju.
No Comments