Blog

Cake pops, czyli lizaki z ciasta czekoladowego.

deser z czekolady

Cake pops to w wolnym tłumaczeniu – ciasto w formie lizaka. Uwielbiane zarówno przez dzieci i dorosłych. To nie tylko doskonały pomysł na szybki i smaczny deser, ale też na doskonałą kulinarną zabawę nawet dla najmłodszych.

Podobnie jak polskie bajaderki, cake pops mogą być wykonane z resztek różnych ciast biszkoptowych, babkowych czy czekoladowych. Wystarczy wymieszać je z kremem, uformować w kulki, umieścić na patyku, a następnie udekorować tak, jak podpowiada wyobraźnia. Od czego zacząć?

Czekoladowe lizaki – jak je przygotować?

Pierwszy krok do przygotowania cake pops to upieczenie na przykład z klasycznego przepisu
na brownie lub biszkoptu. Nasz typ to szybkie ciasto czekoladowe z dwoma rodzajami czekolady.
Od czego zacząć?

Składniki na czekoladowe lizaki:

  • Tabliczka czekolady Mocno Mlecznej E. Wedel
  • Tabliczka czekolady Mocno Gorzkiej 80% E. Wedel
  • 113 g masła
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • Łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 3 duże jajka
  • Szczypta soli
  • 200 g drobnego cukru
  • 95 g mąki pszennej
  • 120g mascarpone
  • 80 g kremu czekoladowo- orzechowego do smarowania
  • Patyczki

Do dekoracji:

  • Tabliczka czekolady Mocno Mlecznej E. Wedel
  • Tabliczka czekolady Mocno Gorzkiej 80% E. Wedel
  • Łyżka oleju
  • Dowolne posypki

 

 

Sposób przygotowania czekoladowych lizaków:

  1. Masło oraz posiekane lub starte na tarce o dużych oczkach czekolady, umieść
    w niewielkim garnku. Rozpuszczaj w kąpieli wodnej cały czas, mieszając aż do całkowitego roztopienia i połączenia składników.
  2. Zdejmij z ognia, dodaj cukier i kakao – dokładnie wymieszaj rózgą kuchenną
  3. Przestudź masę, a następnie cały czas mieszając dodawaj jajka. Jajka należy dodawać pojedynczo i dokładnie ubić masę przed dodaniem kolejnego.
  4. Na koniec dodaj mąkę oraz sól i wymieszaj masę.
  5. Przelej masę do kwadratowej formy 20x20cm wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Piecz 25min w 180°C, upieczone ciasto wystudź na kratce, a następnie włóż do lodówki.
  7. Po wystudzeniu pokrusz ciasto wymieszaj z mascarpone oraz kremem czekoladowo-orzechowym i włóż do zamrażarki na 15 minut.
  8. Po wyjęciu masy uformuj z niej kulki tej samej wielkości, odkładaj na blaszkę tak, żeby nie dotykały do siebie i ponownie włóż do zamrażarki na kolejne 15 minut. W tym czasie rozpuść czekolady do dekoracji w kąpieli wodnej, dodaj łyżkę oleju roślinnego, mieszaj do całkowitego roztopienia czekolady i uzyskania jednolitej masy.
  9. Wyjmij kulki z zamrażarki, zamocz końcówkę patyczka w czekoladzie i wbij w środek schłodzonej kulki. Lizaki wstaw do zamrażarki na 15 minut.

Dekorowanie:

Wyjmij cake pops z zamrażarki, a następnie zamocz we wcześniej rozpuszczonej czekoladzie. Nadmiar czekolady usuń z lizaków delikatnie stukając w patyczek. Możesz posypać cake pops wiórkami kokosowymi, mielonymi orzechami, czy gotowymi posypkami cukrowymi. Technika zdobienia jest dowolna, w lizaki można wkładać kawałki czekolady, wafelków czy słonych precli. Jedyne ograniczenie to Twoja wyobraźnia. Gotowe lizaki możesz wbić np. w styropian, gąbkę florystyczną
lub ułożyć na blaszce do góry nogami. Po zakończeniu dekorowania wstaw je na 15 minut do lodówki, po tym czasie cake pops są gotowe do jedzenia. Lizaki przechowywać można w lodówce przez 3 dni.

Categories

Author

Ewelina Avatar

Share & Print

No Comments

Leave a Reply