Blog

Churros z czekoladą

Jeśli uwielbiasz pączki, faworki, czekoladę i cynamon, na pewno warto spróbować churros. To dość pracochłonny i kaloryczny deser, ale z całą pewnością wart zachodu. Churros to smażone w głębokim tłuszczu „paluszki” z ciasta parzonego (mniej więcej takiego samego, jak na ptysie czy eklerki), tradycyjnie obtoczone w cukrze z cynamonem i podawane z sosem czekoladowym. Trudno o bardziej dekadencki smakołyk, idealny na przykład na tłusty czwartek!

Churros – dekadencki przysmak dla łasuchów

Churros to rodzaj słodkiej przekąski o rodowodzie hiszpańsko-portugalskim. W wielu miastach i miasteczkach Hiszpanii oraz Ameryki Łacińskiej można spotkać się z przybytkiem nazywanym Churrería (lub Xurreria po katalońsku) oraz budkami i stoiskami, które rozsiewają w okolicy charakterystyczny słodki zapach. Churros w smaku przypominają nieco pączki. Są zaliczane do dań śniadaniowych, najczęściej serwowane z filiżanką gorącej czekolady lub sosu czekoladowego do maczania. Łasuchy zapewne chętnie zastąpią nimi, np. śniadaniowe pancakes czekoladowe czy muffinki czekoladowe. Przepis nie jest trudny, choć dość pracochłonny. Jeśli go jednak zrealizujesz, przekonasz się, że warto.

Churros z czekoladą – składniki

Churros wymagają przygotowania ciasta parzonego, takiego jak na ptysie lub karpatkę, oraz osobno sosu czekoladowego. Potrzebne składniki są bardzo proste. Przygotuj:

  • 250 ml wody,
  • 100 g masła,
  • kilka kropel ekstraktu waniliowego (opcjonalnie),
  • 2 łyżki cukru,
  • szczyptę soli,
  • 1 szklankę mąki pszennej,
  • 3 jajka.

 

A także:

  • 4-5 łyżek drobnego cukru kryształu lub cukru pudru do obtoczenia,
  • łyżeczkę cynamonu,
  • co najmniej litr oleju do smażenia.

 

Na sos czekoladowy potrzebujesz natomiast:

  • 100 g ulubionej czekolady (np. E.Wedel Lekko Gorzkiej, ale sprawdzi się też E.Wedel Klasyczna Gorzka 64% lub E.Wedel Klasyczna Mleczna),
  • 100 ml śmietanki 30%.

Churros z czekoladą – przygotowanie

Ciasto na churros przygotowuje się na kuchence, w garnku. Jak to zrobić?

  1. Do garnka wlej wodę, wrzuć masło, cukier, sól oraz opcjonalnie odrobinę ekstraktu z wanilii (można też użyć pasty lub cukru wanilinowego). Postaw na średnim ogniu i zagotuj.
  2. Gdy masło całkiem się rozpuści, dodaj do garnka mąkę. Ucieraj drewnianą łyżką przez ok. 2 minuty, aż masa stanie się gładka i sprężysta i zacznie odchodzić od ścianek naczynia.
  3. Odstaw garnek z ognia i odczekaj kilka minut, aby przestygło. Do osobnej miski wbij jajka i delikatnie je roztrzep.
  4. Dodaj odrobinę masy jajecznej do ciasta, po każdej porcji dokładnie mieszając do połączenia się składników. Powtórz czynność 3-4 razy, aż całe jajka zostaną wmieszane. Masa powinna być gęsta, jednolita i lśniąca.
  5. Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego z dużą końcówką w kształcie gwiazdki. Jeśli nie masz rękawa, możesz się posłużyć plastikowym zamykanym woreczkiem z odciętym rogiem. W dużym garnku, brytfannie lub frytkownicy rozgrzej olej do 180° Wyciskaj paluszki z ciasta o długości ok. 8-10 cm bezpośrednio na rozgrzany tłuszcz, odcinając je nożyczkami kuchennymi lub nożem.
  6. Smaż po kilka sztuk na raz, aż będą złotobrązowe. Wyciągając, układaj gotowe churros na talerzu wyłożonym ręcznikami papierowymi, aby odsączyć nadmiar oleju.
  7. W osobnym płaskim naczyniu wymieszaj pozostały cukier z cynamonem. Jeszcze ciepłe churros obtaczaj w mieszance.
  8. W międzyczasie przygotuj sos czekoladowy. W małym rondelku podgrzej śmietankę prawie do wrzenia. Odstaw z ognia i dodaj do niej połamaną lub posiekaną czekoladę. Zostaw na ok. 2 minuty, następnie wymieszaj do uzyskania gładkiej masy.

 

Podawaj churros z sosem czekoladowym, na śniadanie, podwieczorek lub słodką przekąskę.

Categories

Author

Ewelina Avatar

Share & Print

No Comments

Leave a Reply