Blog

Ciasteczka z kawałkami czekolady

Ciasteczka z kawałkami czekolady

Kiedy myślisz o szybkim i pysznym deserze dla całej rodziny, to co pierwsze przychodzi Ci na myśl? Jeśli masz w domu czekoladę to możesz zrealizować wiele z tych pomysłów. Dzisiaj zachęcamy, abyś przetestował nasz łatwy i bardzo szybki przepis na ciasteczka z kawałkami czekolady. To deser, który zachwyca wybornym smakiem, ale też prostotą. Idealne do jedzenia w domu i maczania w mleku, jak również do wzięcia na wynos.

Ciasteczka z kawałkami czekolady można zrobić na kilka sposobów. Przedstawiamy Ci dwie receptury, które przyrządzisz ekspresowo. Jedna to zdrowa wersja fit. Druga — nieco bardziej kaloryczna, ale powodująca błogi wyraz twarzy u każdego smakosza. Gotowy? zaczynamy!

Fit ciasteczka z kawałkami czekolady

To zdrowsza i lekka wersja klasycznego przepisu na ciasteczka z kawałkami czekolady.  Do ich wykonania potrzebujesz:

  • 250 gramów płatków owsianych,
  • 250 gramów czekolady gorzkiej klasycznej 64% E.Wedel,
  • 250 gramów mąki pszennej pełnoziarnistej,
  • 100 gramów oliwy z oliwek,
  • 200 gramów ksylitolu,
  • 100 gramów łuskanego słonecznika,
  • 100 gramów amarantusa ekspandowanego,
  • 50 gramów orzechów włoskich lub laskowych,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 250 gramów zimnej wody.

Posiekaj czekoladę i orzechy. Połącz składniki suche, a w drugiej misce składniki mokre. Całość wymieszaj i dolewaj stopniowo wodę. Po uzyskaniu jednolitej konsystencji dodaj czekoladę i orzechy. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza. Na blasze wyłożonej papierem nakładaj łyżką porcje ciasta. Piecz około 25 minut. Po tym czasie wyciągnij i odstaw na blat do wystudzenia. W tym czasie nie tylko ochłodzą się, ale też stwardnieją — będą idealnie chrupiące oraz kruche.

Klasyczne amerykańskie ciasteczka z kawałkami czekolady

Do wykonania klasycznych czekoladowych ciastek w stylu amerykańskim potrzebujesz:

  • 250 gramów czekolady mlecznej E.Wedel,
  • 250 gramów masła,
  • 250 gramów drobnego cukru do wypieków,
  • 3 łyżki soku pomarańczowego,
  • 2 jajka,
  • 5 łyżek mleka 3,2%,
  • 450 gramów mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Składniki suche wymieszaj ze sobą. Masło rozgnieć. W oddzielnej miseczce pokrusz czekoladę na drobne kawałki i dosyp do suchych składników. W drugiej misce przygotuj składniki mokre — roztrzep jajka, dodaj mleko i sok pomarańczowy. Połącz wszystkie elementy i dokładnie wymieszaj. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza. Na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem nakładaj porcje ciasta. Z tego przepisu wyjdzie ich około 40 sztuk.

Pyszne ciasteczka z kawałkami czekolady nadają się do serwowania i jedzenia na wiele sposobów. Są idealną przekąską do pracy, szkoły i na piknik w plenerze. Zapakujesz je do pojemniczka i zabierzesz ze sobą. Świetnie smakują w towarzystwie owoców, kawy, soków oraz mleka. W tym ostatnim możesz moczyć ciasteczka — taki pomysł na pewno zachwyci każdego, niezależnie od wieku.

Jeżeli posmakują Ci ciasteczka z kawałkami czekolady z naszych przepisów możesz swobodnie eksperymentować z własnymi recepturami. Dobrym pomysłem na zmniejszenie kaloryczności deseru jest zastąpienie białego cukru trzcinowym, stewią lub ksylitolem. Niektórzy preferują jeszcze zdrowszą wersję — słodzenie bananem lub daktylami.

Categories

Author

Ewelina Avatar

Share & Print

No Comments

Leave a Reply