Ciasteczka z kawałkami czekolady
06/02/2020
Kiedy myślisz o szybkim i pysznym deserze dla całej rodziny, to co pierwsze przychodzi Ci na myśl? Jeśli masz w domu czekoladę to możesz zrealizować wiele z tych pomysłów. Dzisiaj zachęcamy, abyś przetestował nasz łatwy i bardzo szybki przepis na ciasteczka z kawałkami czekolady. To deser, który zachwyca wybornym smakiem, ale też prostotą. Idealne do jedzenia w domu i maczania w mleku, jak również do wzięcia na wynos.
Ciasteczka z kawałkami czekolady można zrobić na kilka sposobów. Przedstawiamy Ci dwie receptury, które przyrządzisz ekspresowo. Jedna to zdrowa wersja fit. Druga — nieco bardziej kaloryczna, ale powodująca błogi wyraz twarzy u każdego smakosza. Gotowy? zaczynamy!
Fit ciasteczka z kawałkami czekolady
To zdrowsza i lekka wersja klasycznego przepisu na ciasteczka z kawałkami czekolady. Do ich wykonania potrzebujesz:
- 250 gramów płatków owsianych,
- 250 gramów czekolady gorzkiej klasycznej 64% E.Wedel,
- 250 gramów mąki pszennej pełnoziarnistej,
- 100 gramów oliwy z oliwek,
- 200 gramów ksylitolu,
- 100 gramów łuskanego słonecznika,
- 100 gramów amarantusa ekspandowanego,
- 50 gramów orzechów włoskich lub laskowych,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- 250 gramów zimnej wody.
Posiekaj czekoladę i orzechy. Połącz składniki suche, a w drugiej misce składniki mokre. Całość wymieszaj i dolewaj stopniowo wodę. Po uzyskaniu jednolitej konsystencji dodaj czekoladę i orzechy. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza. Na blasze wyłożonej papierem nakładaj łyżką porcje ciasta. Piecz około 25 minut. Po tym czasie wyciągnij i odstaw na blat do wystudzenia. W tym czasie nie tylko ochłodzą się, ale też stwardnieją — będą idealnie chrupiące oraz kruche.
Klasyczne amerykańskie ciasteczka z kawałkami czekolady
Do wykonania klasycznych czekoladowych ciastek w stylu amerykańskim potrzebujesz:
- 250 gramów czekolady mlecznej E.Wedel,
- 250 gramów masła,
- 250 gramów drobnego cukru do wypieków,
- 3 łyżki soku pomarańczowego,
- 2 jajka,
- 5 łyżek mleka 3,2%,
- 450 gramów mąki pszennej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Składniki suche wymieszaj ze sobą. Masło rozgnieć. W oddzielnej miseczce pokrusz czekoladę na drobne kawałki i dosyp do suchych składników. W drugiej misce przygotuj składniki mokre — roztrzep jajka, dodaj mleko i sok pomarańczowy. Połącz wszystkie elementy i dokładnie wymieszaj. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza. Na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem nakładaj porcje ciasta. Z tego przepisu wyjdzie ich około 40 sztuk.
Pyszne ciasteczka z kawałkami czekolady nadają się do serwowania i jedzenia na wiele sposobów. Są idealną przekąską do pracy, szkoły i na piknik w plenerze. Zapakujesz je do pojemniczka i zabierzesz ze sobą. Świetnie smakują w towarzystwie owoców, kawy, soków oraz mleka. W tym ostatnim możesz moczyć ciasteczka — taki pomysł na pewno zachwyci każdego, niezależnie od wieku.
Jeżeli posmakują Ci ciasteczka z kawałkami czekolady z naszych przepisów możesz swobodnie eksperymentować z własnymi recepturami. Dobrym pomysłem na zmniejszenie kaloryczności deseru jest zastąpienie białego cukru trzcinowym, stewią lub ksylitolem. Niektórzy preferują jeszcze zdrowszą wersję — słodzenie bananem lub daktylami.
No Comments