Blog

Ciastka czekoladowe z pigwą

babeczki czekoladowe

Pigwa to bardzo oryginalny owoc o charakterystycznym, trudnym do opisania smaku. Jest orzeźwiający i wyrazisty, dzięki czemu ma wielu wielbicieli. Pigwa świetnie nadaje się do przygotowania przetworów, a także stosowania w słodkich wypiekach. Jeśli jeszcze nie próbowałeś jej połączenia z czekoladą, koniecznie sprawdź poniższy przepis na ciastka z pigwą. To smak, od którego łatwo się uzależnić!

Pigwa – właściwości i zastosowanie

Pigwa to wspaniały, bogaty w witaminy i minerały owoc. W starożytnej Grecji był uważany za afrodyzjak. Od stuleci wykorzystuje się go również w medycynie ludowej. Zgodnie z jej wierzeniami, pigwa wspomaga odporność oraz pracę wątroby. Jest też korzystna dla układu pokarmowego. Wspomaga trawienie oraz poprawia apetyt. Można ją bez większego trudu uprawiać na działce lub w ogrodzie. Nie jest to szczególnie wymagająca roślina, a jej owoce mają szerokie zastosowanie.

 

Pigwa jest bardzo smaczna po odpowiednim przygotowaniu. Na surowo jest twarda, a ponadto dość cierpka i kwaśna. Dlatego zwykle można się z nią spotkać w postaci musu, syropu czy konfitury. Często sporządza się z niej maceraty i nalewki alkoholowe. Jest dostępna również w postaci suszonej, w której bywa dodawana, np. do mieszanek herbacianych. Najlepiej smakuje zestawiona z czymś słodkim, dlatego na popularności zyskują, np. babeczki czekoladowe, ciasta i inne desery z pigwą. Poniżej znajdziesz idealny przepis dla kogoś, kto ma dostęp do świeżej, surowej pigwy. Sprawdź, jak przygotować pyszne ciastka czekoladowe z jej dodatkiem!

Ciastka czekoladowe z pigwą – składniki

Ciastka czekoladowe z pigwą wymagają uprzedniego przygotowania konfitury (można również kupić ją gotową). Do jej przygotowania potrzebne są:

  • 500 g pigwy,
  • 170 g cukrutrzcinowego,
  • 10 g świeżego korzenia imbiru.

 

Jeśli po przygotowaniu ciastek, zostanie Ci trochę konfitury, można ją wykorzystać do kanapek, wypełnić nią naleśniki albo muffiny czekoladowe lub przygotować z jej udziałem inne desery.

 

Natomiast na ciastka potrzebne są:

  • 400 g mąki,
  • 100 g cukru,
  • 2 jajka,
  • 60 g masła,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 100 g czekolady E.Wedel Klasycznej Gorzkiej 64%,
  • 120 ml mleka.

Ciastka czekoladowe z pigwą – wykonanie

Najpierw przygotuj konfiturę. Pigwę trzeba dokładnie umyć i pokroić na niewielkie kawałki, usuwając gniazda nasienne i wszystkie pestki. Owoce włóż do garnka i zalej niewielką ilością wody (aby tylko je przykryła). Doprowadź do wrzenia i gotuj na minimalnym ogniu przez około 15 minut. Następnie dodaj cukier i starty imbir. Co pewien czas mieszając, gotuj do uzyskania gęstej konsystencji (ok. godziny). Odstaw do wystygnięcia.

 

Na początku w rondelku rozpuść masło i połamane kawałki czekolady, następnie odstaw do wystudzenia. W oddzielnej misce połącz wszystkie pozostałe składniki na ciasto i zagnieć, aż powstanie gładka, sprężysta masa. Dolej do niej przestudzoną rozpuszczoną czekoladę i ponownie zagnieć. Następnie uformuj z niej kulę, zawiń w folię spożywczą i odłóż do lodówki na pół godziny. Po tym czasie wyjmij ciasto i rozwałkuj na grubość ok. 2-3 milimetrów. Wykrawaj dowolne kształty. W środku każdego ciastka zrób niewielkie zagłębienie i umieścić tam odrobinę konfitury z pigwy. Układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w 180°C (góra-dół) przez około 15 minut. Studź na kratce i podawaj!

Categories

Author

Ewelina Avatar

Share & Print

No Comments

Leave a Reply