Blog

Ciastka czekoladowe z wiśniami

ciasteczka czekoladowe

Nachodzi Cię czasem ochota na coś słodkiego, ale nie chcesz decydować się na przypadkową przekąskę? Dobrym rozwiązaniem są czekoladowe wypieki, które możesz samodzielnie przygotować w domu. Klasyczne ciastka lub muffiny z czekoladą i wiśniami będą w tym przypadku idealne!

 

Domowe ciastka czekoladowe smakują zupełnie inaczej niż te, które możesz kupić w sklepie. Przede wszystkim są one zdecydowanie zdrowszą alternatywą, ponieważ doskonale wiesz, co znajduje się wewnątrz. Ponadto – możesz dodać do nich ulubione owoce sezonowe np. wiśnie. Taki smak z pewnością zaskoczy Twoje kubki smakowe.

 

Czy przygotowanie czekoladowych ciastek z wiśniami jest trudne?

 

Przepis na czekoladowe ciasteczka z owocami jest jedną z najprostszych i najprzyjemniejszych do przygotowania receptur. Szczególnie, że w trakcie może spróbować czy czekolada i owoce są na pewno dobrej jakości. Jest to zaleta, którą z pewnością docenią szczególnie najmłodsi pomocnicy kuchenni.

 

Podchodząc jednak poważne do tematu – przygotowanie składników na ciastka, jak i samo ich pieczenie jest nie tylko proste, ale także szybkie. Przepis jest więc idealny dla tych osób, które nie mają zbyt dużego doświadczenia z pieczeniem i chciałyby od czegoś zacząć.

 

Jakie składniki potrzebne są do przygotowania ciastek czekoladowych z wiśniami?

 

Dobrej jakości produkty to absolutna podstawa, jeżeli chodzi o każdy przepis – nie tylko na ciasteczka. W tym konkretnym przypadku będą jednak niezbędne takie składniki jak:

 

  • 2 jajka,
  • 1 szklanka mąki pełnoziarnistej,
  • 1/4 szklanki cukru (najlepiej sprawdzi się brązowy),
  • 1/2 kostki masła,
  • 50 ml mleka,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego,
  • szczypta soli,
  • 5 łyżeczek kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
  • 2 tabliczki czekolady mlecznej E.Wedel (jeżeli wolisz możesz zamienić ją na gorzką),
  • 200 g świeżych lub mrożonych wiśni.

 

Jak przygotować ciastka z czekoladą i wiśniami?

 

Niezależnie od tego, czy przygotowujesz klasyczne ciasteczka, czy muffiny czekoladowe bardzo ważne jest postępowanie krok po kroku zgodnie z przepisem. Dzięki temu możesz mieć pewność, że wszystko się uda, a Twoje wypieki będą smakowały wszystkim domownikom.

 

Przygotowanie rozpocznij od znalezienia średniej wielkości garnuszka, w którym będziesz mógł zmieszać ze sobą wszystkie składniki. Postaw go na małym ogniu, włóż masło i poczekaj aż się roztopi. Następnie dodaj cukier brązowy i wanilinowy – mieszaj wszystko do momentu, aż się roztopi.

 

Kolejnym krokiem będzie powolne wsypanie do garnuszka kakao oraz soli. Kiedy uzyskasz jednolitą masę – czas na następne składniki: mleko i jajka. Nie przerywaj mieszania i dodaj mąkę. Na tym etapie powinno powstać ciasto.

 

Ostatnim etapem będzie pokrojenie czekolady w kostki i wrzucenie razem z wiśniami (bez pestek) do ciasta. Wyłożenie blaszki papierem do pieczenia, formowanie ciasteczek i układanie ich na niej. Te należy piec przez 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 160˚C.

 

Zamiast klasycznych ciasteczek czekoladowych zawsze możesz postawić na puszyste muffiny z wiśniami, które będą równie pyszną przekąską, a ich przygotowanie jest równie proste.

Categories

Author

Ewelina Avatar

Share & Print

No Comments

Leave a Reply