Blog

Ciasto czekoladowe z jabłkami – najlepszy przepis

Ciasto czekoladowe z jabłkami

Jeżeli lubisz tradycyjne połączenia smaków, ciasto czekoladowe z jabłkami to świetny wybór na weekendową rozpustę. Dodatek prawdziwej czekolady sprawia, że wypiek ma bardziej intensywny, głęboki smak, a w jego środku ukryte są rozpływające się w ustach, polskie owoce. Ciasto czekoladowe z jabłkami ma ponadto lekko egzotyczną nutę – wszystko dzięki wykorzystaniu cynamonu, imbiru, rodzynek oraz aromatycznego ciemnego rumu, który użyty jest w minimalnej ilości, ale nadaje całości bardzo ciekawego smaku.

Ciasto czekoladowe z jabłkami to jeden z prostszych przepisów, w których można wykorzystać te letnio-jesienne owoce. To idealna propozycja szczególnie dla posiadaczy własnych drzew, które obradzają wieloma owocami. Różne wersje szarlotki to nie jedyne, co można upiec z jabłkami! Świetnie komponują się one z czekoladowym ciastem, podobnie jak równie popularne w przydomowych ogrodach i na działkach gruszki. Ciasto czekoladowe z jabłkami ma konsystencję zbliżoną do babki, ale jest przyjemnie wilgotne. Jabłka świetnie przełamują bogaty smak czekolady. W zależności od zastosowanej odmiany owoców można uzyskać inny efekt smakowy.

Ciasto czekoladowe z jabłkami – składniki

Aby upiec ciasto czekoladowe z jabłkami, potrzebujesz:

  • 200 g miękkiego masła,
  • 1 szklankę drobnego cukru,
  • 3 duże jajka, roztrzepane,
  • 150 g czekolady lekko gorzkiej 50% lub czekolady gorzkiej klasycznej 64% E.Wedel, roztopionej i ostudzonej,
  • 280 g mąki,
  • 1 łyżeczkę sody,
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki mleka,
  • 60 g rodzynek,
  • 1 łyżkę rumu,
  • po 1 łyżeczce cynamonu i imbiru w proszku,
  • 2 jabłka.

Zwróć uwagę na to, by wybrana przez Ciebie czekolada była wysokiej jakości. Wówczas ciasto na pewno się uda!

Ciasto czekoladowe z jabłkami – wykonanie

Przyrządzanie ciasta czekoladowego z jabłkami rozpocznij od przygotowania foremki. Tortownicę o średnicy 24 – 25 cm wysmaruj masłem. Możesz ją również wyłożyć papierem. Piekarnik nagrzej do 180 stopni.

Przygotuj składniki suche: do naczynia przesiej niego mąkę, sodę i proszek do pieczenia, dokładnie wymieszaj. Osobno, w misie miksera utrzyj masło z cukrem. Powinien powstać puszysty krem. Dokładnie miksując po każdej sztuce, dodawaj pojedynczo jajka. Do ubitej i gładkiej masy dodaj roztopioną, przestudzoną czekoladę i mleko. Wymieszaj szpatułką lub łyżką, starając się nie pozbawić masy puszystości. Kolejno dodaj mąkę ze spulchniaczami i również wymieszaj szpatułką lub mikserem na wolnych obrotach.

Jabłka obierz, pozbaw gniazd nasiennych i pokrój na kawałki (większe lub mniejsze – według uznania). Wymieszaj je z rodzynkami, rumem, cynamonem i imbirem. Do przygotowanej tortownicy wyłóż połowę ciasta czekoladowego, umieść na nim owoce z przyprawami i przykryj pozostałym ciastem. Wyrównaj wierzch i wstaw do piekarnika. Po ok. 40 – 45 minutach ciasto czekoladowe z jabłkami powinno być gotowe. Sprawdź drewnianym patyczkiem, czy środek jest dopieczony. Wystudź je w formie, a przed podaniem posyp cukrem pudrem. Możesz je podawać również z bitą śmietaną lub polewą czekoladową, chociaż wypiek jest niezwykle smaczny nawet bez dodatków.

Categories

Author

Ewelina Avatar

Share & Print

No Comments

Leave a Reply