Podwójna przyjemność, czyli ciasto czekoladowe z kawałkami czekolady
04/23/2020
W kategorii przyjemności czekolada zajmuje pierwsze miejsca. Sięgają po nią osoby w każdym wieku. Jest nagrodą, chwilą dla siebie, ukojeniem nerwów i rekompensatą za zły dzień. Dobra czekolada rewelacyjnie pasuje do wszystkich wypieków i deserów. Istnieje milion pomysłów na jej wykorzystanie. W tej propozycji znajdziesz coś idealnego dla największych łasuchów. Czekolada w czekoladzie – nie może być nic lepszego.
Brzmi świetnie prawda? Już czujesz słodki zapach unoszący się w domu. Poświęć godzinę, a będziesz mógł cieszyć się smakiem ciasta z kawałkami czekolady. Kiedy cukiernia daleko, a potrzebujesz czegoś słodkiego do kawy, na wieczór przy świecach lub spotkanie z przyjaciółmi, koniecznie wypróbuj ten łatwy przepis z czekoladą.
Ciasto z kawałkami czekolady za chwilę na Twoim stole
Umyj ręce, przygotuj potrzebne składniki i do dzieła! Na ciasto z kawałkami czekolady będziesz potrzebować następujących produktów:
- tabliczka czekolady białej E.Wedel,
- 200 gramów rozpuszczonego masła 82%,
- 1 szklanka mąki pszennej tortowej,
- pół szklanki cukru,
- 4 jajka,
- 2 łyżki kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 opakowanie cukru wanilinowego.
Jak zrobić?
- Pokrój czekoladę na małe kawałeczki. Możesz to zrobić za pomocą noża lub malaksera.
- Oddziel żółtka od białek. Ubij białka na sztywną pianę. Połącz żółtka z cukrem i cukrem wanilinowym. Zmiksuj składniki na puszystą, jajeczną masę. Potem dodaj roztopione masło.
- Do osobnego naczynia przesiej mąkę, kakao i proszek do pieczenia.
- Do suchych składników wlej masę jajeczną. Następnie, łyżka po łyżce, dodawaj pianę z białek. Nie miksuj! Białka utracą wtedy swoją puszystość.
- Do masy dodaj pokruszoną czekoladę. Kilkoma ruchami połącz składniki.
- Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia. Wlej ciasto do środka. Zadbaj o równomierne ułożenie masy.
- Piecz przez 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni, aż do uzyskania suchego patyczka.
Dekoracja ciasta z kawałkami czekolady
Wypiek na pewno pięknie pachnie. Jednak, żeby dopełnić jego smak, warto udekorować ciasto pyszną polewą czekoladową. Do jej przygotowania potrzebujesz:
- pół tabliczki czekolady lekko gorzkiej 50% E.Wedel,
- pół opakowania śmietanki kremówki 30 %.
W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę i połącz ją ze śmietanką. Mieszaj do uzyskania gładkiej masy. Najłatwiej jest dekorować ciasto ciepłą polewą.
Sposób wykonania:
Umieść ciasto z kawałkami czekolady na kratce. Pod nią połóż talerz lub papier do pieczenia. Łyżką nabieraj rozpuszczoną czekoladę i polewaj nią ciasto. Pozwól polewie swobodnie spłynąć na boki.
Na wierzch możesz rozsypać płatki migdałów lub bakalie. Ciekawie wygląda też kolorowa posypka.
Dlaczego kakao z Ghany?
Gdy chcesz upiec pyszne ciasto z kawałkami czekolady, to musisz zadbać o jak najlepsze składniki. Dzięki temu unikniesz zakalca.
Pierwsza rada, dzięki której maksymalnie podkreślisz smak czekolady – wybieraj masło o wysokiej zawartości tłuszczu zamiast niskiej jakości margarynę.
Druga rada – dobrej jakości czekolada i kakao. Kakao z Ghany pochodzi od sprawdzonych producentów, którzy dbają o jak najlepszy produkt. Ich tradycyjne receptury oparte na wieloletnim doświadczeniu sprawiają, że kakao ma głęboki smak i aromat.
Wypróbuj ciasto z kawałkami czekolady i ciesz się oryginalnym smakiem połączenia białej i gorzkiej czekolady w jednym cieście. Nie spotka Cię nic lepszego.
No Comments