Blog

Podwójna przyjemność, czyli ciasto czekoladowe z kawałkami czekolady

W kategorii przyjemności czekolada zajmuje pierwsze miejsca. Sięgają po nią osoby w każdym wieku. Jest nagrodą, chwilą dla siebie, ukojeniem nerwów i rekompensatą za zły dzień. Dobra czekolada rewelacyjnie pasuje do wszystkich wypieków i deserów. Istnieje milion pomysłów na jej wykorzystanie. W tej propozycji znajdziesz coś idealnego dla największych łasuchów. Czekolada w czekoladzie – nie może być nic lepszego.

Brzmi świetnie prawda? Już czujesz słodki zapach unoszący się w domu. Poświęć godzinę, a będziesz mógł cieszyć się smakiem ciasta z kawałkami czekolady. Kiedy cukiernia daleko, a potrzebujesz czegoś słodkiego do kawy, na wieczór przy świecach lub spotkanie z przyjaciółmi, koniecznie wypróbuj ten łatwy przepis z czekoladą.

Ciasto z kawałkami czekolady za chwilę na Twoim stole

Umyj ręce, przygotuj potrzebne składniki i do dzieła! Na ciasto z kawałkami czekolady będziesz potrzebować następujących produktów:

  • tabliczka czekolady białej E.Wedel,
  • 200 gramów rozpuszczonego masła 82%,
  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej,
  • pół szklanki cukru,
  • 4 jajka,
  • 2 łyżki kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego.

Jak zrobić?

  1. Pokrój czekoladę na małe kawałeczki. Możesz to zrobić za pomocą noża lub malaksera.
  2. Oddziel żółtka od białek. Ubij białka na sztywną pianę. Połącz żółtka z cukrem i cukrem wanilinowym. Zmiksuj składniki na puszystą, jajeczną masę. Potem dodaj roztopione masło.
  3. Do osobnego naczynia przesiej mąkę, kakao i proszek do pieczenia.
  4. Do suchych składników wlej masę jajeczną. Następnie, łyżka po łyżce, dodawaj pianę z białek. Nie miksuj! Białka utracą wtedy swoją puszystość.
  5. Do masy dodaj pokruszoną czekoladę. Kilkoma ruchami połącz składniki.
  6. Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia. Wlej ciasto do środka. Zadbaj o równomierne ułożenie masy.
  7. Piecz przez 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni, aż do uzyskania suchego patyczka.

Dekoracja ciasta z kawałkami czekolady

Wypiek na pewno pięknie pachnie. Jednak, żeby dopełnić jego smak, warto udekorować ciasto pyszną polewą czekoladową. Do jej przygotowania potrzebujesz:

  • pół tabliczki czekolady lekko gorzkiej 50% E.Wedel,
  • pół opakowania śmietanki kremówki 30 %.

W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę i połącz ją ze śmietanką. Mieszaj do uzyskania gładkiej masy. Najłatwiej jest dekorować ciasto ciepłą polewą.

Sposób wykonania:

Umieść ciasto z kawałkami czekolady  na kratce. Pod nią połóż talerz lub papier do pieczenia. Łyżką nabieraj rozpuszczoną czekoladę i polewaj nią ciasto. Pozwól polewie swobodnie spłynąć na boki.

Na wierzch możesz rozsypać płatki migdałów lub bakalie. Ciekawie wygląda też kolorowa posypka.

Dlaczego kakao z Ghany?

Gdy chcesz upiec pyszne ciasto z kawałkami czekolady, to musisz zadbać o jak najlepsze składniki. Dzięki temu unikniesz zakalca.

Pierwsza rada, dzięki której maksymalnie podkreślisz smak czekolady – wybieraj masło o wysokiej zawartości tłuszczu zamiast niskiej jakości margarynę.

Druga rada – dobrej jakości czekolada i kakao. Kakao z Ghany pochodzi od sprawdzonych producentów, którzy dbają o jak najlepszy produkt. Ich tradycyjne receptury oparte na wieloletnim doświadczeniu sprawiają, że kakao ma głęboki smak i aromat.

Wypróbuj ciasto z kawałkami czekolady i ciesz się oryginalnym smakiem połączenia białej i gorzkiej czekolady w jednym cieście. Nie spotka Cię nic lepszego.

Categories

Author

Ewelina Avatar

Share & Print

No Comments

Leave a Reply