Blog

Ciasto czekoladowe z żurawiną

Trudno o bardziej satysfakcjonujący deser niż wilgotne, bogate ciasto czekoladowe. Przygotowane z dodatkiem owoców staje się jeszcze bardziej soczyste, a przy tym zapewnia ciekawy kontrast faktur i smaków. Ciasto czekoladowe z żurawiną to świetny pomysł zarówno na codzienny, jak i na odświętny wypiek. Sprawdź, jak je przygotować!

Ciasto czekoladowe z żurawiną – dlaczego warto?

Przepisów na ciasta czekoladowe są tysiące. Często zawierają one różne dodatki. Dlaczego warto postawić właśnie na żurawinę? Jest ku temu kilka powodów. Suszona żurawina przypomina rodzynki, ale jest nieco bardziej cierpka i kwaskowa. Dzięki temu stanowi świetny kontrast dla wszystkiego, co słodkie i kremowe, tak jak czekolada. Dodana do ciasta sprawia, że nabiera ono ciekawszej struktury i smaku. Zapewnia też niezłą dawkę witaminy C, sprawiając, że deser staje się bardziej odżywczy. Jeśli jeszcze nie próbowałeś ciasta czekoladowego z żurawiną, najwyższy czas spróbować! Możesz je upiec w keksówce, niewielkiej tortownicy lub prostokątnej formie. Z tego samego ciasta bardzo dobrze wyjdą również czekoladowe babeczki – wówczas należy jednak skrócić czas pieczenia.

Ciasto czekoladowe z żurawiną – składniki

Skład ciasta czekoladowego z żurawiną jest bardzo prosty. Potrzebujesz:

  • 200 g masła,
  • 200 g czekolady E.Wedel Lekko Gorzkiej 50%,
  • 1 szklankę mleka,
  • 4 jajka,
  • 200 g drobnego cukru,
  • 350 g mąki tortowej,
  • 1 łyżeczkę proszku do pieczenia,
  • pół szklanki suszonej żurawiny,
  • cukier puder do dekoracji.

 

Czekoladę E.Wedel Lekko Gorzką 50% można zastąpić czekoladą E.Wedel Klasyczną Gorzką 64% lub nawet czekoladą E.Wedel Mocno Gorzką 80%, jeśli wolisz intensywniejszy smak ciast. Podane powyżej proporcje składników są odpowiednie na dużą keksówkę, średnią tortownicę lub niewielką prostokątną blaszkę.

Ciasto czekoladowe z żurawiną – przygotowanie

Przygotowanie ciasta czekoladowego z żurawiną nie trwa długo. Dlatego warto rozpocząć od przygotowania foremek poprzez ich wyłożenie papierem do pieczenia i nagrzania piekarnika. Następnie postępuj według poniższych kroków:

  1. Masło i połamaną czekoladę włóż do garnka i rozpuść na małym ogniu, mieszając do powstania jednolitej masy.
  2. Zdejmij z ognia i dodaj mleko, ponownie dokładnie wymieszaj i odstaw do przestudzenia.
  3. Do dużej miski wbij całe jajka. Dodaj cukier i ubijaj całość mikserem przez kilka minut, aż masa będzie puszysta i jasna. Następnie dodaj przestudzoną masę czekoladową i ponownie krótko zmiksuj. Na koniec dodaj przesianą przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszaj mikserem na najniższych obrotach tylko do połączenia się składników.
  4. Do formy przelej ok. 2/3 ciasta. Wysyp równomiernie żurawinę (można ją wcześniej lekko obtoczyć w mące) i przykryj pozostałą masą.
  5. Wyrównaj i wstaw do piekarnika. Piecz ok. godzinę w keksówce.
  6. Wyjmij i wystudź. Udekoruj cukrem pudrem.

 

Jak zrobić babeczki czekoladowe z tego samego przepisu? Wystarczy rozlać ciasto do wyłożonej papilotkami foremki na muffiny, do ok. 2/3 wysokości. Czas pieczenia trzeba dostosować w zależności od wielkości babeczek i piekarnika. Może wynosić od 20 do 40 min.

Categories

Author

Ewelina Avatar

Share & Print

No Comments

Leave a Reply