Ciasto czekoladowo-kokosowe – wypiek z egzotyczną nutką
05/22/2020
Masz ochotę poczuć się niczym na słonecznych plażach karaibskich bez wychodzenia z domu? Wyrusz w egzotyczną podróż do krainy niezwykłych smaków. Zafundujesz ją sobie, przygotowując ciasto czekoladowo-kokosowe. Połączenie delikatnych wiórków kokosowych z aromatyczną czekoladą sprawdza się w każdym przypadku. Zobacz więc, jak wyczarować ten deser i zachwycić swoich bliskich!
Czego potrzebujesz, żeby przygotować ciasto czekoladowo-kokosowe?
Oczywiście przepisów na ciasto czekoladowo-kokosowe jest bardzo wiele – od Ciebie i Twojej kreatywności zależy, jaki pyszny deser ostatecznie powstanie. Jeżeli jednak szukasz konkretnej inspiracji, mamy dla Ciebie zestaw wskazówek, które ułatwią jego przygotowania.
Składniki, których potrzebujesz na przygotowanie blaszki ciasta o standardowych rozmiarach, to:
- 5 jajek
- 200 g mąki typu 400 lub 450
- 2 łyżki kakao ciemnego z Ghany E.Wedel
- 250 g cukru białego drobno zmielonego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 250 g masła 82%
- 200 g czekolady lekko gorzkiej 50% E.Wedel,
- 600 ml mleka 3,2%
- 1 szklanka mocno zaparzonej czarnej herbaty
- 200 g wiórków kokosowych
Pamiętaj, że możesz zamienić czekoladę deserową na białą – zwłaszcza, jeśli chcesz uzyskać subtelne i bardziej „mleczne” połączenie smaków. Nie bój się eksperymentować, tworząc swoje ciasto czekoladowo-kokosowe!
Jak przygotować ciasto czekoladowo-kokosowe krok po kroku?
Pierwszą rzeczą, którą musisz zrobić, tworząc swoje ciasto czekoladowo-kokosowe, jest przygotowanie biszkoptu, który będzie jego podstawą. Aby to zrobić:
- oddziel od siebie białka i żółtka, białka ubij na sztywną pianę, np. z dodatkiem szczypty soli i połowy drobno zmielonego cukru (możesz go zastąpić cukrem-pudrem),
- powoli dodawaj do ubitej piany żółtka, aby stworzyły z nią jednolitą, ale puszystą masę,
- dodaj do masy na biszkopt sypkie składniki: mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao,
- wymieszaj powoli szpatułką. Jeżeli używasz miksera, ustaw go na najniższe obroty, aby ciasto nie straciło puszystości,
- piecz biszkopt w temperaturze 170⁰C przez ok. 30 minut – sprawdź, czy jest gotowe, metodą „na zapałkę”.
Kiedy biszkopt trafi już do piekarnika, możesz się zająć przygotowaniem masy kokosowej. Powstanie z drugiej połowy cukru, mleka oraz masła i wiórków. Jak?
- Gotuj ze sobą na wolnym ogniu mleko, cukier oraz wiórki kokosowe przez ok. 20 minut.
- Dodaj masło i gotuj dalej, aż do jego kompletnego rozpuszczenia.
W międzyczasie wyjmij biszkopt z piekarnika. Kiedy nieco ostygnie, nasącz go wcześniej zaparzoną gorzką herbatą, aby stał się wilgotny. Na tak przygotowane ciasto wylej masę kokosową i pozostaw do ostygnięcia.
Ostatnim etapem jest przygotowanie polewy czekoladowej, którą pokryjesz całość. Zrobisz to, roztapiając czekoladę deserową (lub białą) w kąpieli wodnej i dodając do niej kilka łyżek masła. Tak przygotowaną mieszanką polej delikatnie ciasto czekoladowo-kokosowe. Po wystudzeniu będzie idealną przekąską do kawy i nie tylko. Zakochają się w nim zarówno młodsi, jak i starsi domownicy. Zagości w Twoim jadłospisie na długo! Smacznego!
No Comments