Blog

Ciasto czekoladowo-kokosowe – wypiek z egzotyczną nutką

Ciasto czekoladowo-kokosowe

Masz ochotę poczuć się niczym na słonecznych plażach karaibskich bez wychodzenia z domu? Wyrusz w egzotyczną podróż do krainy niezwykłych smaków. Zafundujesz ją sobie, przygotowując ciasto czekoladowo-kokosowe. Połączenie delikatnych wiórków kokosowych z aromatyczną czekoladą sprawdza się w każdym przypadku. Zobacz więc, jak wyczarować ten deser i zachwycić swoich bliskich!

Czego potrzebujesz, żeby przygotować ciasto czekoladowo-kokosowe?

Oczywiście przepisów na ciasto czekoladowo-kokosowe jest bardzo wiele – od Ciebie i Twojej kreatywności zależy, jaki pyszny deser ostatecznie powstanie. Jeżeli jednak szukasz konkretnej inspiracji, mamy dla Ciebie zestaw wskazówek, które ułatwią jego przygotowania.

Składniki, których potrzebujesz na przygotowanie blaszki ciasta o standardowych rozmiarach, to:

  • 5 jajek
  • 200 g mąki typu 400 lub 450
  • 2 łyżki kakao ciemnego z Ghany E.Wedel
  • 250 g cukru białego drobno zmielonego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 250 g masła 82%
  • 200 g czekolady lekko gorzkiej 50% E.Wedel,
  • 600 ml mleka 3,2%
  • 1 szklanka mocno zaparzonej czarnej herbaty
  • 200 g wiórków kokosowych

Pamiętaj, że możesz zamienić czekoladę deserową na białą – zwłaszcza, jeśli chcesz uzyskać subtelne i bardziej „mleczne” połączenie smaków. Nie bój się eksperymentować, tworząc swoje ciasto czekoladowo-kokosowe!

Jak przygotować ciasto czekoladowo-kokosowe krok po kroku?

Pierwszą rzeczą, którą musisz zrobić, tworząc swoje ciasto czekoladowo-kokosowe, jest przygotowanie biszkoptu, który będzie jego podstawą. Aby to zrobić:

  • oddziel od siebie białka i żółtka, białka ubij na sztywną pianę, np. z dodatkiem szczypty soli i połowy drobno zmielonego cukru (możesz go zastąpić cukrem-pudrem),
  • powoli dodawaj do ubitej piany żółtka, aby stworzyły z nią jednolitą, ale puszystą masę,
  • dodaj do masy na biszkopt sypkie składniki: mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao,
  • wymieszaj powoli szpatułką. Jeżeli używasz miksera, ustaw go na najniższe obroty, aby ciasto nie straciło puszystości,
  • piecz biszkopt w temperaturze 170⁰C przez ok. 30 minut – sprawdź, czy jest gotowe, metodą „na zapałkę”.

Kiedy biszkopt trafi już do piekarnika, możesz się zająć przygotowaniem masy kokosowej. Powstanie z drugiej połowy cukru, mleka oraz masła i wiórków. Jak?

  • Gotuj ze sobą na wolnym ogniu mleko, cukier oraz wiórki kokosowe przez ok. 20 minut.
  • Dodaj masło i gotuj dalej, aż do jego kompletnego rozpuszczenia.

W międzyczasie wyjmij biszkopt z piekarnika. Kiedy nieco ostygnie, nasącz go wcześniej zaparzoną gorzką herbatą, aby stał się wilgotny. Na tak przygotowane ciasto wylej masę kokosową i pozostaw do ostygnięcia.

Ostatnim etapem jest przygotowanie polewy czekoladowej, którą pokryjesz całość. Zrobisz to, roztapiając czekoladę deserową (lub białą) w kąpieli wodnej i dodając do niej kilka łyżek masła. Tak przygotowaną mieszanką polej delikatnie ciasto czekoladowo-kokosowe. Po wystudzeniu będzie idealną przekąską do kawy i nie tylko. Zakochają się w nim zarówno młodsi, jak i starsi domownicy. Zagości w Twoim jadłospisie na długo! Smacznego!

Categories

Author

Ewelina Avatar

Share & Print

No Comments

Leave a Reply