Ciasto delicja
03/04/2022
Nachodzi Cię czasem ochota na małe co nieco, jednak nie zawsze chcesz zaspokoić potrzebę pierwszym lepszym smakołykiem? Rozwiązaniem może być pyszne i proste w przygotowaniu ciasto. Dzięki niemu umilisz także popołudniową kawę pozostałym domownikom.
Jednym z często wybieranych smakołyków są muffinki czekoladowe. Przepis na nie jest bardzo łatwy i szybki. Jeżeli jednak chciałbyś przygotować coś, co zaskoczy wszystkich, a przy tym mieć pewność, że na pewno się uda, powinieneś postawić na sprawdzone ciasto z biszkoptami E.Wedel. Przygotowując je, możesz dowolnie wybierać smak biszkoptów lub postawić na szaleństwo i pomieszać kilka z nich.
Ciasto delicja – pyszny deser do kawy
Czekolada to jeden z podstawowych składników w kuchni. Wykorzystując ją, można przygotować, np. pancakes czekoladowe na śniadanie. To jednak nie wszystko. Niektóre składniki z czekoladą pozwalają stworzyć deserowe dzieła sztuki. Tak właśnie wiele osób określa ciasto z delicjami. Poniżej znajdziesz listę produktów, które będą niezbędne do jego przygotowania. Wybierając te wysokiej jakości, możesz być pewien, że wszystko Ci się uda.
Składniki:
- 5 jajek,
- 4 łyżki mąki pszennej,
- 5 łyżek białego cukru,
- 5 łyżek Kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
- 500 ml śmietany 30%,
- 294 g Biszkoptów Wedlovych z ulubioną galaretką,
- 2 opakowania galaretki,
- 1 łyżka proszku do pieczenia,
- 2 łyżka cukru pudru,
- 150 g masła.
Przygotowanie ciasta z delicjami – krok po kroku
Równie ważne, co zgromadzenie dobrych jakościowo produktów, jest także przestrzeganie wskazówek dotyczących kolejnych kroków przygotowania ciasta.
- Oddziel żółtka i białka jajek. Białka umieść w misce i dodaj do nich cukier, a następnie ubij je z wykorzystaniem miksera na sztywną pianę.
- Przygotuj blaszkę do pieczenia — całość dokładnie wysmaruj masłem, nie zapominając o jej bocznych ściankach.
- Do ubitych białek z cukrem, dodaj żółtka jajek, mąkę pszenną, kakao oraz proszek do pieczenia. Całość delikatnie mieszaj, do uzyskania jednolitej konsystencji. Przełóż do wcześniej przygotowanej blaszki.
- Rozgrzej piekarnik do 180°C, a następnie umieść w nim przygotowane na blaszce ciasto. Piecz przez około 25 minut, do czasu, aż biszkopt wyrośnie. Po upieczeniu odstaw do wystudzenia.
- W osobnym naczyniu umieść śmietankę, dodaj do niej cukier puder i ubij na sztywno. Podziel otrzymaną masę na dwie części. Do pierwszej dodaj kakao i dokładnie wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.
- W kolejnym naczyniu rozpuść dwie galaretki i pozostaw do wystygnięcia.
- Na wystudzonym biszkopcie ułóż bitą śmietanę wymieszaną z kakao i równomiernie ją rozprowadź. Następnie wyłóż drugą porcję śmietany bez dodatku i także dobrze ją rozprowadź po całości. Na wierzchu ułóż biszkopty Wedlove z ulubioną galaretką.
- Na wierzch wylej ostudzoną galaretką i włóż ciasto do lodówki na około 2 godziny, aby dobrze się schłodziło przed podaniem.
Ciasto delicja nie tylko pięknie i smakowicie wygląda, ale także wręcz rozpływa się w ustach. Wypróbuj ten przepis i ciesz się jego smakiem.
No Comments