Blog

Ciasto delicja

Nachodzi Cię czasem ochota na małe co nieco, jednak nie zawsze chcesz zaspokoić potrzebę pierwszym lepszym smakołykiem? Rozwiązaniem może być pyszne i proste w przygotowaniu ciasto. Dzięki niemu umilisz także popołudniową kawę pozostałym domownikom.

 

Jednym z często wybieranych smakołyków są muffinki czekoladowe. Przepis na nie jest bardzo łatwy i szybki. Jeżeli jednak chciałbyś przygotować coś, co zaskoczy wszystkich, a przy tym mieć pewność, że na pewno się uda, powinieneś postawić na sprawdzone ciasto z biszkoptami E.Wedel. Przygotowując je, możesz dowolnie wybierać smak biszkoptów lub postawić na szaleństwo i pomieszać kilka z nich.

Ciasto delicja – pyszny deser do kawy

Czekolada to jeden z podstawowych składników w kuchni. Wykorzystując ją, można przygotować, np. pancakes czekoladowe na śniadanie. To jednak nie wszystko. Niektóre składniki z czekoladą pozwalają stworzyć deserowe dzieła sztuki. Tak właśnie wiele osób określa ciasto z delicjami. Poniżej znajdziesz listę produktów, które będą niezbędne do jego przygotowania. Wybierając te wysokiej jakości, możesz być pewien, że wszystko Ci się uda.

 

Składniki:

  • 5 jajek,
  • 4 łyżki mąki pszennej,
  • 5 łyżek białego cukru,
  • 5 łyżek Kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
  • 500 ml śmietany 30%,
  • 294 g Biszkoptów Wedlovych z ulubioną galaretką,
  • 2 opakowania galaretki,
  • 1 łyżka proszku do pieczenia,
  • 2 łyżka cukru pudru,
  • 150 g masła.

Przygotowanie ciasta z delicjami – krok po kroku

Równie ważne, co zgromadzenie dobrych jakościowo produktów, jest także przestrzeganie wskazówek dotyczących kolejnych kroków przygotowania ciasta.

  1. Oddziel żółtka i białka jajek. Białka umieść w misce i dodaj do nich­­­­ cukier, a następnie ubij je z wykorzystaniem miksera na sztywną pianę.
  2. Przygotuj blaszkę do pieczenia — całość dokładnie wysmaruj masłem, nie zapominając o jej bocznych ściankach.
  3. Do ubitych białek z cukrem, dodaj żółtka jajek, mąkę pszenną, kakao oraz proszek do pieczenia. Całość delikatnie mieszaj, do uzyskania jednolitej konsystencji. Przełóż do wcześniej przygotowanej blaszki.
  4. Rozgrzej piekarnik do 180°C, a następnie umieść w nim przygotowane na blaszce ciasto. Piecz przez około 25 minut, do czasu, aż biszkopt wyrośnie. Po upieczeniu odstaw do wystudzenia.
  5. W osobnym naczyniu umieść śmietankę, dodaj do niej cukier puder i ubij na sztywno. Podziel otrzymaną masę na dwie części. Do pierwszej dodaj kakao i dokładnie wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.
  6. W kolejnym naczyniu rozpuść dwie galaretki i pozostaw do wystygnięcia.
  7. Na wystudzonym biszkopcie ułóż bitą śmietanę wymieszaną z kakao i równomiernie ją rozprowadź. Następnie wyłóż drugą porcję śmietany bez dodatku i także dobrze ją rozprowadź po całości. Na wierzchu ułóż biszkopty Wedlove z ulubioną galaretką.
  8. Na wierzch wylej ostudzoną galaretką i włóż ciasto do lodówki na około 2 godziny, aby dobrze się schłodziło przed podaniem.

 

Ciasto delicja nie tylko pięknie i smakowicie wygląda, ale także wręcz rozpływa się w ustach. Wypróbuj ten przepis i ciesz się jego smakiem.

Categories

Author

Ewelina Avatar

Share & Print

No Comments

Leave a Reply